Den perfekta melonen

Alltså, jag bara måste visa melonen. Vilket mästerverk. Att äta något så exotiskt som odlats hemma hos oss är en otrolig upplevelse!

Min fyraåriga dotter åt en halv melon. Slurp sa det. Hon tog en klyfta från fatet och bara några sekunder senare var den uppäten. Det gick så fort. Sen ville alla dela med sig för hennes glädje över melonen var helt magisk. Tänk att se mitt barn äta hemodlad melon och inte behöva påminna om att inte ha skalet i munnen. Det är ju ändå inte besprutat!

När jag skar melonen i två delar höll jag på allvar på att få en tår i ögat. Det kan faktiskt vara såna konstiga känslosvall som kommer över mig när jag odlat något riktigt fint. Doften i kombination med... typ allt som fanns inuti skalet. Kanske var det mest av allt överraskningen - att det var en helt perfekt mogen melon - som gjorde att intrycket blev så stort.

 

En kant på melonen mot det aprikosfärgade fruktköttet.

Den perfekt skarpa kanten är läcker. Det gröna som sedan blir aprikosfärgat. Snyggt!

 

I kall varmbänk
Melonen är av sorten 'Sweet Granite' och den har vuxit i tunnelväxthuset i en av varmbänkarna som gjordes i våras (se klippet Varmbänk att förvara plantor i). Plantorna såddes i krukor i tunnelväxthuset i slutet av maj och sattes sedan ut på växtplatsen då de blivit hanterbara plantor. Jag har inte gjort så mycket med dem, mest sett till att plantorna inte legat på backen utan kunnat växa uppåt längs en lina. De har inte blivit så stora för jag har klippt dem omsorgsfullt, så som jag beskrivit i inlägget Jag beskär gurkväxterna.

Det här är en av två meloner som vuxit på en av plantorna. Den första frukten var betydligt större, men den tog jag en dag för sent eller så och då hade melonen blivit alldeles mjuk och såsig. Så synd! Det som fortfarande var ok smakade gudomligt, men det var inte en perfekt melon.

Den här frukten knipsade jag lite tidigare och bar in. Den har legat i köket och spridit melondoft i två dagar och nu kände jag att det var dags. Ha, ha! Vilken grej!

 

En uppskuren melon i två halvor.

Eftersom gurkfrukter lätt korsar sig med varandra tar jag inga fröer från dem. Det går inte att lita på vad det blir för frukt kommande år.

 

Melonodling nästa år
Vi har fått mersmak på meloner. Nästa år ska jag odla mängder av melonplantor i ett av tunnelväxthusen. Flera olika sorter. Det här är förresten första gången jag odlar en melon av lite större sort. Tidigare har vi odlat 'Queen Anne's pocket melon', det är verkligen en fantastisk liten melon. Den har jag inte brytt mig om att beskära, frukterna är så små att de flesta mognar ändå. Ljuvlig.

Trallala! Så känns det. Melon, melon. Fantastiskt!

Nu har vi sorterna 'Sugar Baby' och 'Jenny Lind' kvar att provsmaka. Tidigare har vi ätit en halvmogen 'Wests' också. De två plantorna av den sorten dog plötsligt och melonen hade en skada så den kunde inte tas in och eftermogna. Så kan det gå.

Har du odlat melon i år? Vilka sorter? Har du några tips att dela med dig av?
/Sara Bäckmo

28. augusti 2016

Ett svar till “Den perfekta melonen”

  1. Ingela skriver:

    Hej Sara!
    Jag har inte odlat melon förrut,! prövar dock minimelon i år som inte gett skörd än! Läste på Impectas melonsorter att de ska pollineras med pensel! Behöver du göra det med dina meloner?
    Med vänlig hälsning, Ingela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *