18. maj 2016

Den stora grönskan i tunnelväxthuset

Det är så häftigt att öppna dörren till tunnelväxthuset och möta maten. Det är grönt, det är skönt, det doftar gott och är en alldeles underbar plats att hänga på. Och det är för att få just det här som jag odlar under hela året i min tunnel.

Det finns förstås prima mat att köpa i butik under vintern, grönsaker och så. Men det är något med att skörda eget under en del av året när det egentligen är alldeles för kallt att odla. Något som kittlar. Något som gör mig glad. Får mig att känna mig tillfreds. Och gör familjen mätt.

När jag ser hur mitt tunnelväxthus grönskar i maj och tänker tillbaka på den mängd grönsaker vi kunnat skörda här under hela smällkalla vintern och sedan under den något varmare våren, så tänker jag att jag alltid vill vinterodla. Det här är grejen!

I veckans klipp från min köksträdgård visar jag hur tunnelväxthuset ser ut nu i maj:

 

[YouPlaySinglePlayer video="552,495,80526" yot yod yos ]
Om du inte kan se klippet i spelaren ovan finns det också på YouTube: Vinterodling i tunnelväxthus maj 2016.

 

Låt inte växthuset stå tomt!
Själv brukar jag tänka på allt fint som finns att skörda i min tunnel när jag ser växthus i andra trädgårdar vid den här tiden på året. De flesta är tomma eller används som förvaring av diverse bråte. I en del finns prydliga sittgrupper men ingenting annat. Tänk vad häftigt om växthusen användes till något innan tomater och gurkor och annat sätts ut i början av juni! Vilken dröm.

Om du har ett växthus och är nyfiken på hur du kan odla grönsaker under hösten, vintern och våren kan du gärna snegla på min vinterodling och kanske hämta lite inspiration där. Det finns flera klipp där tunneln kan följas under hela året, se spellistan som heter Vinterodling, och det finns också en lång rad blogginlägg under kategorin Vinterodling och Tunnelväxthus.

Nästa klipp från tunneln kan du se i juli, då visar jag hur jag börjar förbereda för årets vinterodling.
/Sara Bäckmo

6 svar till “Den stora grönskan i tunnelväxthuset”

 1. Jonathan skriver:

  Ser ju sjukt härligt ut, och självklart ska ett växthusutnyttjas till vad det är byggt för. Jag undrar om du har några knep för att stabilisera temperaturen i växthuset? Förra eller förförra veckan när vi hade så varma dagar växlade mitt tunnelväxthus mellan typ 3 och 33 grader (det är 2*8 meter, ca 2 meter i nock). Inte så mycket som trivs då antar jag?
  Hur gör du?
  Självklart blir all jord och eventuellt även växter en viss termisk massa, som ger en viss tröghet, men räcker det?
  /Hoppas på bra förslag

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är lätt att tro att grönsakerna skulle stryka med i temperaturväxlingarna. Men grönsaker som såtts och vuxit upp i den miljön klarar sig galant. Det är likadant med grönsaker som vintersås i plastback till exempel. Förstås är det viktigt att vädra och försöka jämna ut temperaturerna så mycket som möjligt, inte minst för att grönsakerna växer bäst om det inte är så vansinnigt varmt. Värmekrävande grönsakerna, som tomat och paprika och så, vill inte ha det så kallt som tre grader. Om det väntas såna temperaturer är det viktigt att täcka över plantor eller helt enkelt bära in. /Sara

 2. Katarina Karlsson skriver:

  Har inget växthus, men blir så sugen ! Hängde på ditt tips om vinterodling i kallbänk och redan i april skördade jag spenat och sallat. För lite mer än en vecka sedan även rädisor. Nu växer rucolan som jag satte i mars, över alla bredder. Svårt att så måttligt?. Tack Sara för din inspiration !

 3. Camilla skriver:

  Jag blir så inspirerad av dina inlägg. Problemet är att jag bor i zon 6. Det skulle vara kul att få tips för oss som bor i norr.

 4. Pia skriver:

  Camilla som bor i zon 6: Sara hade ett gästblogginlägg från en Agneta Andersson som odlar i zon 7. Sök på hennes namn så kommer det säkert upp 🙂

 5. therese skriver:

  Vad har du för jord i din tunnel och vilken gödsel? Tack för härlig inspiration! !! Hälsningar Therese

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *