Den värdefulla broccolin

 

Nyskördad broccoli i Skillnadens Trädgård.

Broccoli är en av de, om inte till och med den, mest odlingsvärda grönsaken i vår köksträdgård. Ur en planta kommer så mycket nyttigt och gott.

För den som endast köpt broccolihuvuden i butik är det möjligt att första året med egna broccoliplantor blir en aha-upplevelse. Det blev det för mig. Jag hade inte alls förstått hur plantan växer och vad det egentligen är vi äter då vi sätter i oss ett knippe broccoli.

Plantan är ganska futtig i början av växtperioden och längst upp i toppen bildas ett grönt huvud, blomknoppar. Om det inte äts upp blommar det med mängder av gula blommor och sätter frö.

Vi odlar broccoli för att äta just huvudet med blomknoppar, innan det blommat. Huvudet längst upp kapas först. Då börjar plantan, vars mål liksom många andra växter är, att sätta nya spröt för att kunna blomma och producera frön. Dessa spröt skördas också. Ju mer jag skördar från plantan, desto mer växer den till sig. Allt för att hinna sätta frö innan säsongen är slut. Det kommer den dock inte att hinna göra eftersom det är blomknopparna vi vill äta.

Sidoskotten är mindre än huvudet. Vänta inte för länge med att skörda, de kommer inte att växa sig kraftigare.

Jag styckfryser gärna broccoli. Samma metod använder jag för många andra grönsaker också. Enklast är att lägga grönsakerna, som i de flesta fall behöver ligga en minut eller två i kokande vatten (förvällas) först och sedan spolas i kalt vatten, på en bricka klädd med bakplåtspapper. Denna ställs sedan i frysen. Morgonen efter lossas grönsakerna från pappret och läggs i påse. Enkelt att ta fram lagom mängd då det är dags att äta.

En påse med hundratals broccolifrön kostar inte många tior. Samtidigt är priset på ekologisk broccoli i butik ofta mycket högre än konventionellt odlad, om det ens finns ekologisk broccoli. Det är en grönsak som är mycket värdefull att ha i egna odlingen. Dessutom är den egenodlade giftfri. Om du någon gång gett dig på att odla kål kan du lätt föreställa dig hur mycket medel en konventionell odling behöver använda för att hålla kålälskande insekter borta.

I år odlar jag fyra sorters broccoli: Kulturarvssorten 'Groene Calabrese' som ger väldigt många sidoskott, hybridsorten 'Green Magic' som ger stort toppskott och väldigt god broccoli, vinterbroccolin 'White Sprouting Early' samt en röd vinterbroccoli. De två sistnämnda har jag inte provat förut och har inte en aning om hur de blir.

Jag har också sått broccoli i två omgångar. En tidig och en något senare, kanske såddes den i början av juli. Plantorna står dels på friland och i tunnel. Ett helt gäng står fortfarande i kruka och ska få ersätta plantorna i tunneln senare under säsongen för att möjligen ge en mycket sen skörd.

Liksom all kål odlar jag broccoli under nät, utom i växthuset där den stor tillsammans med tomater i en samplantering jag provar i år. Jag täckodlar broccoli, men är noga med att INTE maka gräsklipp för nära stammen. Min erfarenhet är nämligen att broccoli (liksom kålrabbi) tar smak av gräsklipp.

Största behållningen idag har varit att se vår tvååring. Utan ett ord satte hon vid middagen i sig hela broccolihuvudet på bilden i olika omgångar. Hon åt lika mycket själv som vi andra fyra gjorde tillsammans! Som odlande mamma känns det fantastiskt att kunna ge mina barn alla de grönsaker de tycker bäst om och låta dem äta i princip hur mycket som helst av dem!
/Sara Bäckmo

06. juli 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *