Den viktiga kanten - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Den viktiga kanten

Täckmaterial används för att bygga upp kanter i kållandet.

Jag odlar hellre än inte. Med det bestämt är det lätt att vara förlåtande för de saker jag inte mäktar med, skjuter upp eller medvetet behöver göra på avvikande sätt.

När tillfälle nu getts har jag börjat förbereda årets kålland genom att jämna till ytan. Den har under några år varit uppdelad i olika sektioner men nu vill jag att området ska vara sammanhängande, mindre ojämnt och mer lättplanterat. Här ska växa olika sorters kål under lång säsong och dessutom en maffig plantering med kronärtskockor och sommarblommor. Fler bilder på nykrattade ytan finns på Pinterest, se länk i högerspalten.

Alltså har jag använt mig av det täckmaterial som sedan i höstas ligger på jorden och förser densamma med näring och struktur. Har räfsat täcket hit och dit och fått till en fin plätt. Täckmaterialet är lagom fuktigt och lätt att trycka till så att det bildas fina kanter mot till exempel gångar. Allt eftersom det växer till sig under vår och sommar lägger jag på mer täckmaterial, varpå det som ligger under långsamt förvandlas till finaste jord, rikt på näring.

Egentligen ska ju täcket ligga kvar fint under så stor del av säsongen som möjligt, men jag tullar lite på det där medan minsta sover gott i vagnen och ger mig en timme att jobba på.

Som odlande småbarnsförälder är det en bra kvällsaktivitet att fundera över hur det är möjligt att odla så enkelt som möjligt, med mer tid åt roliga sakerna och mindre tid åt de tråkiga. Jag grunnar också, men vet redan vad min favorit bland möjlig-görarna är. För mig är täckodlingen den absolut främsta anledningen till att jag klarar av att hantera den ganska stora ytan av 350 kvadratmeter köksträdgård - själv. Genom att täcka i stort sett alla ytor under säsongen behöver jag ägna minimalt med arbete åt att rensa ogräs.

Täckodlar du?

/Sara Bäckmo

24. februari 2014