Det är lätt att göra egen såjord - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Det är lätt att göra egen såjord

För att komma så nära ett kretslopp av både grönsaker, matavfall och jord som möjligt har jag förberett mycket kompostjord att göra egen såjord av.

Närbild på mörk jord med vita pluttar i.

Så här ser min egenblandade såjord ut. Passar fint för de flesta grönsaker och blommor som sås inomhus under vintern.

 

Det är lätt att göra egen såjord och det blir mycket billigare än att köpa. För att inte behöva slabba för mycket med jorden inne har jag redan under hösten sållat den fint. Såjord ska inte innehålla klumpar och okomposterade små grenar och annat.

 

Läs mer: Såjord eller planteringsjord

 

Jord från komposten

Kompostjorden är sållad för att inte innehålla stora partiklar

 

Jag blandar den fina kompostjorden med sand, ogödslad torv och perlit eller vermekulit. Det jag får då är en härligt porös jord som är lagom näringsfattig, som binder den fukt fröerna behöver för att gro och låter resten av fukten sippra genom jorden och ut genom krukans dräneringshål. Hur mycket av de olika ingredienserna jag använder varierar och jag har inga särskilda proportioner att hålla mig till. Många fröer gror ju fint i till exempel torvblock eller i ren sand, så jag är inte så pjoskig med de exakta måtten, så länge jorden är luftig, luftig, luftig.

 

Läs mer: Använd din egen kompostjord

 

Egen såjord

Den färdiga såjorden är luftig och luktar gott.

 

Jorden ska kännas luftig och lätt och dessutom lukta gott. Nu står en ny balja i hallen och väntar på att användas. Jag längtar!
Det är inte alla fröer som behöver sås i särskild såjord. Läs här hur jag resonerar kring såjord eller inte såjord.
/Sara Bäckmo

27. januari 2015

7 svar till “Det är lätt att göra egen såjord”

 1. Gerd Persson skriver:

  DU så instruktiv och bra att läsa och lyssna på. Fortsätt precis så här! God fortsättning

 2. Gerd Persson skriver:

  DU så instruktiv och bra att läsa och lyssna på. Fortsätt precis så här! God fortsättning

 3. Chatrine skriver:

  Jag är nyfiken på biokol, har du testat det i dina odlingar? Tänker att det borde vara bra att ha i såjorden.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har jobbat väldigt lite med biokol, helt enkelt för att jag tycker det är så dyrt till mina stora odlingar. Skulle gärna göra egen biokol framöver, men just nu tar det för mycket tid.

 4. Janaki Haag skriver:

  Hej bästa Sara!

  Var köper du sand? Måste det vara specifikt odlingssand som bara verkar säljas i mindre påsar och inte är särskilt billiga jämfört med annan typ av sand?

  Vänliga hälsningar
  Janaki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *