Det blev både tomat och potatis - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Det blev både tomat och potatis

Trots mina tvivel i vintras innehåller planteringarna både tomat och potatis. Det får bära eller brista. Förhoppningsvis bära, med tanke på åtgärderna jag vidtagit.

I vintras var jag uppgiven och kände mig alldeles ledsen över situationen med potatisbladmögel. Det kommer som ett brev på posten varje år. Potatisen drabbas först men den får jag fin skörd av ändå, eftersom det är blasten som drabbas. Värre är det med tomaterna som ruttnar efter att växten smittats av bladmögel.

Dessbättre dryftade jag problemet med Johannes Wätterbäck i vår podd Två odlare emellan (hör avsnittet nedan) och även om inte Johannes hade så många tips att komma med kunde jag ändå få nytt hopp efter att en hel drös med tips kom in via alla lyssnare och läsare. Stort tack!

 

Tråg med jord och sättpotatis i tunnelväxthuset.

Mars: Potatisen lades på jord för att utveckla rötter och tomaterna såddes.

 

I år blev det trots allt både potatis och tomater i trädgården, även om jag alltså först var beredd att för ett år skrota någon av dem. Just nu växer all potatis i det lilla tunnelväxthuset, medan tomaterna står på friland och några av dem i stora tunnelväxthuset. Lite omvänt, inser jag. De flesta odlar ju tomat i växthus och potatis på friland.

 

Små tomatplantor under extrabelysning.

Potatisen har stått i en kall hall och utvecklat rötter och blast medan tomaterna stått i rumstemperatur under extrabelysning.

 

Det jag gjort för att minimera riskerna för bladmögel är:

Potatis 
Jag har valt att bara odla sorterna Orla och Sarpo Mira som är två av de mest motståndskraftiga sorterna. Orla är en tidig potatis som ger skörd snabbt. Den har dessutom den magnifika egenheten att potatisen, trots att det är en tidig sort, är lagringsduglig.

All potatis är för-rotad på jord/torv under några veckor för att få ett försprång vid utplanteringen. Utplanteringen gjordes 22 april i tunnelväxthus. Dessvärre drabbades potatisen av några köldknäppar efter det då blasten frös. Det gjorde att växten tappade i fart och hamnade lite efter. Nu i början av juni är blasten hög och plantorna sätter blom, men ännu har jag inte känt någon potatis. Jag räknar med skörd kring midsommar, det brukar ta ungefär tre månader för potatisen att bli skördeklar räknat från det att den lagts på eller i jord.

Som du ser i bilden överst i inlägget odlar jag inte så mycket potatis i år. Det är tre glesa rader bara. Men, jag kommer att plantera mer. Jag har sparat tre kilo som ska sättas i juli. Minst en bädd ska fyllas här i tunnelväxthuset och övriga får stå på friland i någon av de nya täckodlade bäddarna på gräsmattan. Potatis som sätts på sommaren ger en fin skörd av färsk potatis senare under hösten, en riktig lyx.

 

En täckodlad bädd med små plantor i.

De motståndskraftiga tomaterna står i bäddar tillsammans med majs, på friland. Bädden är täckt med gräsklipp och ensilage. Övriga tomater står på lite olika platser i hela trädgården.

 

Tomaterna
I valet av tomater har jag provat en ny sort som heter 'Crimson Crush'. Det är en sort som sägs vara motståndskraftig mot potatisbladmögel. Jag har tjugo plantor som såtts från frö och odlas nu på friland. De samodlas med majs (det kan du läsa mer om senare i veckan) i täckodlade bäddar som vattnats med EM-vatten innan utplantering. Jag kommer att fortsätta vattna med EM regelbundet under säsongen för att stärka mikrolivet i jorden. Eventuellt sprayar jag växterna med EM också, men det har jag inte gjort än.

Utöver 'Crimson Crush' odlar jag också alla andra sorter som jag har lust med, utan några restriktioner. Jag odlar dem både i tunnelväxthus och på friland, bland annat i den långa bananformade bädden som jag skrivit inlägg om tidigare. Även om jag räknar med att de flesta drabbas av bladmögel brukar jag få fin skörd, så det räcker och blir över. Men jag är mycket nyfiken på hur 'Crimson Crush' kommer att stå sig.

 

Summa sumarum
Det känns ändå härligt att jag har både tomat och potatis i trädgården. Jag skulle tycka det var jättetråkigt att vara utan någon av dem. Förresten har jag lite potatis till på annan plats, så vi kommer inte att lida brist på knölar trots att tunnelodlingen är lite begränsad. På Rinkaby Gård, där jag höll två kurser under våren, har jag utlokaliserat en del andra potatissorter och hoppas att det växer riktigt fint.

Det viktigaste i årets odling av både tomat och potatis har alltså varit:

  • Att välja resistenta sorter.
  • Förodla potatisen för att få tidig skörd innan bladmöglet angriper.
  • Preparera bäddarna med EM-vattning.
  • Plantera både potatis och tomater glesare än vanligt.

Senare under sommaren får du en uppdatering på hur det har gått. Håll tummarna!
/Sara Bäckmo

 

 

05. juni 2017