21. augusti 2017

Det finns så mycket att vara glad över!

Om bara det fanns mer tid... Jag är precis som du! Längtar och längtar. Men glömmer inte bort att glädjas!

Idag tog sommarlovet slut. Skolstart. Åter till rutinerna. Jag har ett mycket flexibelt jobb och tycker det är underbart att jag kan kombinera hemmalivet med barn och samtidigt inte känna mig superstressad över att inte ha semester. För Philip och jag har fortsatt jobba över sommaren. Philip avslutar just manus till sin nya bok (släpps våren 2018) och jag har jobbat som vanligt med blogg, böcker, några föredrag och YouTube.

Trädgården har puttrat på i sakta mak. Och är det någon del av mig som kan känna sig lite undernärd just nu så är det trädgårdsnerven. Tiden är så knapp och de få minuter jag stjäl på egen hand efter kvällsmaten, innan frukosten eller medan Philip ombesörjer något med barnen är det alltid ett måste som behöver göras. Jävla måsten. Men jag lägger de åt sidan tillräckligt ofta för att må bra och kunna njuta av trädgården. För det gör jag verkligen, njuter alltså!

 

En del av trädgården med mycket ogräs.

En av två helvetesplättar i odlingen. Om några veckor ska jag och en vän förvandla den till en straw bale-garden. Yes!

 

Köksträdgården

Övre delen av köksträdgården har jag låtit stå. Det växer kanon i alla bäddar men är också fylld av ogräs. Det röjer jag till hösten.

 

Små plantor.

En sak att glädjas åt är att sommarsådda kålen tagit sig jättefint!

 

Jag finner stor ro i att ha gjort upp med mig själv när det gäller estetik de här åren när vår yngsta fortfarande är så liten. Det får se ut hur det vill. Jag prioriterar alla gånger att göra roliga saker istället för att snygga till och städa upp. Och det jag tycker är roligt är att odla mat. Det är en sån lättnad att inte behöva visa upp en prydlig fasad utan istället kunna sträcka på mig och stolt kunna säga att jag banne mig mår riktigt bra.

Det är en hel massa saker den här sommaren som inte blivit riktigt som jag tänkt mig, sånt jag tycker att jag misslyckats med. Konstigt nog kan jag inte komma ihåg vad nu när jag ska göra en sammanställning. Ja, det är typ sånt där som att morötter och andra vårsådda rotsaker grodde dåligt i den torra jorden i våras, men det syns ju inte nu när allt är fyllt till bristningsgränsen ändå. Sättlöken gick jättedåligt i år, men frösådda löken kompenserade det. Vitlöken var väldigt ojämn, dessvärre blev skörden inte så bra där heller. Gurkorna har inte vuxit så bra, men räcker fint till smörgåsarna så det är ingen idé att gnälla särskilt över det.

 

Det speciella bäret wonderberry växer över förväntan och ger användbara bär från stora buskar.

Det speciella bäret wonderberry växer över förväntan och ger användbara bär från stora buskar.

 

Titta så fint det växer, trots att jag har så lite tid! Jag vårdar jorden och den ger mig massor tillbaka.

Titta så fint det växer, trots att jag har så lite tid! Jag vårdar jorden och den ger mig massor tillbaka.

 

Och sniglarna är ju ett kapitel för sig, som jag inte heller finner någon mening att vara ledsen över. Jag gör precis de ansträngningar jag kan för att begränsa skadorna och är glad för att jag lyckas så bra trots att de finns i odlingarna.

Alltså, egentligen finns det så många detaljer i allt som rör trädgården som skulle kunna förstöra en hel dag eller två om jag gick omkring och ältade det. Till det förstås all tid som inte finns. Allt som jag skulle vilja göra men inte kan. Allt jag drömmer om och måste skjuta upp. Här är vi ju lika tror jag, de flesta av oss som odlar, oavsett hur trädgårdarna ser ut och hur fint eller fult det än må vara. Man vill liksom alltid göra mer.

 

En hög majsplantering sedd underifrån.

I den täckodlade samplanteringen av majs och tomat mognar både majs och tomater nu. Täckodlingen gör att jag aldrig behöver rensa, vattna eller gödsla.

 

En salig röra utanför tunnelväxthuset.

Så här ser det ut utanför tunnelväxthuset efter att jag jobbat i detsamma igår. Ingen tid att städa upp efter att jobbet är färdigt.

 

Melon, squash och aubergine i en gammal gryta.

På en pall i tunnelväxthuset står en bytta melon, squash och aubergine kvar efter en fotografering. Doftar ljuvligt och jag blir glad i hela kroppen av att se!

 

Min räddning och det som gör att jag känner mig som ett barn på julafton varenda gång jag får vara i trädgården är att det alltid kommer en ny dag. Det finns ett sen, åtminstone just nu. Det jag inte fixar i år gör jag ett annat år. Och jag känner mig alltid nöjd med att veta att det jag inte kan göra beror på att jag gör annat - jag finns till för mina barn. I mångt och mycket är det de som styr vad som är möjligt att göra. Och barnen blir äldre. Redan i år är det stor skillnad på vad jag kan göra, jämfört med förra året då Loa var nyfödd. Nästa år är vi ett team!

För mig är det viktigt att stanna upp och ta tid till att glädjas över saker i trädgården. Här är tio saker som peppar mig och som får mig på bra humör just nu:

 1. Sommarsådderna gror ute i köksträdgården.
 2. Jag äter blåbär på kvällens snigelrundor.
 3. Aubergineplantorna har gett nära 4 kilo skörd.
 4. Vi har ätit åtta hemodlade meloner.
 5. Inte en gnutta bladmögel på frilandstomaterna.
 6. Purjolöken är absolut enorm.
 7. Barnen har grävt ett enormt hål som vi kan göra en damm av.
 8. Jag har skitbra jord som nästan vad som helst växer fint i.
 9. Tunnelväxthuset har grävbar jord.
 10. En självsådd blomstertobak sprider väldoft i kvällningen på ett perfekt ställe i trädgården.

 

Det behövs inte mycket för att göra mig glad i trädgården. Och det spelar ingen roll att tiden är knapp. Jag älskar min odling! Det är helt fantastiskt vad den kan leverera!

 

I tunneln trängs plantor som ska sättas ut. Barnen och jag kissar på hink och vattnar varje dag. I har otroligt frodiga plantor!

I tunneln trängs plantor som ska sättas ut. Barnen och jag kissar på hink och vattnar varje dag. Vi har otroligt frodiga plantor!

 

Den här bädden fixade jag igår kväll innan läggning. Har grävt ner bokashi och gräsklipp och vattnat mängder som förberedelse för sådd och plantering så snart tid finns.

Den här bädden fixade jag igår kväll innan nattning. Har grävt ner bokashi och gräsklipp och vattnat mängder som förberedelse för sådd och plantering så snart tid finns.

 

I taket hänger trädgårdsdynor på tork efter regnväder. Melonerna mognar. Ettåringen och jag har som rutin att känna på strukturen på melonerna varje dag, är inte det livskvalitet så säg!?!

I taket hänger trädgårdsdynor på tork efter regnväder. Melonerna mognar. Ettåringen och jag har som rutin att känna på strukturen på melonerna varje dag, är inte det livskvalitet så säg!?!

 

Nu när rutinerna börjar erövras på nytt ska jag försöka återuppta min trädgårdstid på tisdagar och fredagar. När stora barnen är i skolan säger jag helt enkelt till de små, men mest till mig själv, att "nu är vi ute". Och så är vi ute, punkt slut. Det är inte alltid något vettigt blir gjort, men jag njuter av stunden med barnen i trädgården. Och det är så de lärt sig att uppskatta utelivet.

Det här blev ett väldigt långt inlägg. En liten vardagsrapport med bilder plockade direkt från kameran utan tanke på bildvinklar eller redigering. Härligt som omväxling! Har så mycket som jag vill dela med mig av och hoppas till exempel kunna lägga ut en uppdatering på min lyckade samplantering av majs och tomat senare i veckan.

Dela gärna med dig av din lista över saker som gör dig glad i trädgården!
/Sara Bäckmo

34 svar till “Det finns så mycket att vara glad över!”

 1. MaryAnn skriver:

  1) Att björnbären börjar mogna och att bären visar sig vara riktigt goda!
  2) Att det är så enkelt att ta frön från "ground controll" tagetesblommorna som växt i potatisbädden. De vi köpte i våras växte så dåligt. Men nu har vi hur mkt frön som helst så det gör inget om groddbarheten är dålig.
  3) Att sådd 2 av majsen börjar få färdiga kolvar. Sådd 1 frös ihjäl. Sådd 3 som vi inte trodde skulle hinna få nåt innan sommaren är över är nu högre än sådd 2 och kolvarna är på gång!
  4) Att vi lyckades skrapa ihop alla bär som fanns i trädgården och gjorden en smulpaj igår. Alla våra mogna smultron, jordgubbar, björnbär och hösthallon kändes lite snålt så vi va modiga och tog några späda stänglar från vår omplanterade rabarber och slängde ner i pajen. Den blev jätte god!
  5) Att jag läste ditt blogginlägg som tvingade mig att tänka på positiva saker när jag annars haft några riktigt dåliga dagar.

 2. Wannie skriver:

  Vilket trevligt inlägg!

 3. Mimmi skriver:

  Jag är glad över att kålen växer fint, att vi fyller frysen med stjälkar och blad av dill, persilja och salvia. Att tomaterna och chilin sakta börjar mogna. Att pumpan o squashen är otroligt fin och växer bra. Att den lila salladen blommar i gult bredvid ringblommor och piplök - fantastiskt vackert! Och att gurkan mognar till mackor och inläggningar!

 4. Benni skriver:

  1) Har vært selvforsørgd med salat siden mars.
  2) Er så himla glad for de vintersådde kålplantene - takk Sara for inspirasjon til vintersådd.
  3) Min jord blir bedre for hvert år. Så glad for at jeg begynte med Bokashi - som det gror!!
  4) Vellykket 1. gangs odling av mais - så flotte kolber.
  5) Spinat, spinat, spinat......say no more.
  6) Og så sparrisen - juvelen i kronen. Har 45 frøsådde planter - de eldste fra 2013. Så flotte nå på høsten med sin høye fjærdrakt. Man må bare bli glad av det.

 5. Eleonore skriver:

  Det tar upp något som verkligen är viktigt. Det är ingen mening att gå och gräma sig över allt som man inte hinner, eller sina misslyckanden - i stort och smått. När det gäller trädgård ser jag varje "misslyckande" som ett lärande. Nästa år prövar jag på ett annat sätt eller en annan plats i trädgården. Livet är för kort för att inte ta tillvara på allt vackert i nuet.

 6. Olivia skriver:

  Hej och heja dig Sara! Fantastiska du! Jag odlar för första gången i år! Började litet i början av våren och har nu utökat ännu mer, börja stort eller hur var det? Det är jag glad för. Jag är också glad för att se livet under min täckodling, alla
  Maskar med mera (sniglar). Glad över att jag trodde att jag inte skulle lyckas med något och tog i och sådde massor och typ allt gick vägen! Nu fick jag trädgårdslust, på med kläderna och ut! Tack och hej! Fortsätt som du gör, du är grym! Ses på kursen!

 7. Paula vP skriver:

  Är nybliven följare som nu har blivit så himla inspirerad av grönsaksodling tack vare dig Sara! Tidigare har jag haft full fokus på min blomsterrabatt, men numera är det mina grönsaker jag går och tittar till det första jag gör när jag kommer hem från jobbet.
  Och har precis påbörjat min första höstodling, ska bli spännande.
  Idag är jag jätteglad för frö-leveransen i brevlådan av morötter, kålrabbi och olika sorters bönor. So nu ska jag ut och plantera!

 8. Barbro Holmström skriver:

  Att jag vågade prova att odla både selleri och palsternacka! Båda sorterna är jättestora och fina, och sniglarna gillar inte dem! Mer av dem nästa år!
  Att majsen är så fin, första gången jag provar det också.
  Känslan när jag tittar på alla mina pallkragar där det svämmar över av grönt!
  Lyckan att kunna bjuda mitt barnbarn på plommon, smultron, blåbär, krusbär, jostabär och hallon! Vi äter allt vi hittar 🙂

 9. Kristina Kolthoff skriver:

  Att jag surade färdigt över att mödarsniglarna mumsat i sig precis allt i mina nya pallkragar och gick ut en fredagskväll i slutet av juli och flyttade på pallkragarna och sådde diverse sallad från fröpåsar som blivit över. Solen sken, regnet föll och nu i slutet av augusti kan vi äta mycket späd sallad och dill.

 10. Monica Hagel skriver:

  För mig är trädgården en plats där jag tankar energi. Trodde aldrig att jag kunde bli en odlare, men med dig som en stor inspirationskälla har jag vågat. I min trädgård finns inget rakt eller välansat. Det är mer ett allmänt kaos, men det är så jag vill ha det.
  Lycka är att kunna hämta grönsaker i min egen trädgård, lycka är att se allt växa, lycka är att sambon och jag planerar en utbyggnad av min tunnel med start denna vecka, och lycka är att varje morgon och varje kväll ta en runda i trädgården.
  Lycka är att se mina sena sådder gro, rädisa, morot, minipak-choi och spenat och att se att mina potatis gror (som jag hoppas skörda i vinter).
  Finns ju så mycket att glädjas åt 🙂

 11. Mia Schouten skriver:

  Hei på deg! Hagearbeid gir meg masse gleder helt fra jeg kan stikke fingeren i jorda etter en lang vinter og helt til jeg tar inn de siste halvfrosne blomstene før vinteren kommer igjen. Hele sesongen gir gleder. Å hente urter fra egen hage, spise første reddikene, plukke salat, ta opp poteter osv. Det å ta en runde i hagen tidlig på morgenen eller sist på kvelden, luke litt ugress, vanne, bare se på hagen og alt som vokser der. Kunne ikke tenke meg et liv uten hage. 🙂

 12. Vendela skriver:

  Grönkålen var inte angripen trots 4 veckor utan nät
  Massor av paprika -lite jobbigt ikväll dock när jag fick en pepparfrukt i munnen och inte en grön paprika 😉
  Ärtor! Varför har jag aldrig odlat det förut?!
  Potatisen blir fin trots att den bara fått några lager gräsklipp och inte kupats "på riktigt"
  Frösådd löken blev fin ute. Hade bara för lite plats så mycket fick sättas i växthus och där blev de inte bra. Men nu vet jag att frösådd lökar funkar. På't igen!
  Sambon hade tålamod att fösta upp nästan alla tomatplantorna som hade rasat ihop under vår utlandssemester från sin uppbindningslina.
  Morötter i hög pallkrage. Äntligen snygga, raka morötter!
  Och nu gror spenat och rädisa.

 13. Ann Bjerndell skriver:

  Tack för Din fina o inspirerande blogg och pod! Detta inlägg är så bra!! Precis vad så många stressade behöver påminnas om! Så livsklok Du är!
  Jennyann

 14. Karin skriver:

  Jag är jätteglad över min potatis som jag "planterade" i stora plasttråg. De fick både en härva av röter och gröna skott som gick att plantera rakt ut i odlingslotten. Tack vare det så fick jag fin potatis innan bladmöglet kom som ett brev på posten. (Tack min tåliga tonårsdotter som står ut med potatis och såbyttor i vardagsrummet innan de går att sätta ut på balkongen!) Första gången jag har också kunnat skörda morötter också, de brukar alltid drunkna i ogräs. Och nästa år kommer hallon jag planterat i fjol och i år. Nu var det bara smakprov... Tack Sara! Du ger mej tröst när jag inte orkar sätta prydliga rader och lika vackra blomsterodlingar som grannarna. Jag satsar på bra jordkvalitet i stället för tjusiga paradlotter 🙂

 15. Johanna Hult skriver:

  Lycklig som tusan över broccoli och kålrot som väller ut ur landet. Lycklig över enorma rödbetor och att squachen nu ger skörd trots mycket sen skörd. Ser fram emot att göra mitt egna örtsalt för första gången och att hinna så ytterligare en omgång spenat innan sommaren checkar ut. Lycklig över den enorma mängden paprika som mognar i min nya tunnel. Finns massor att vara trädgårdslycklig över. Oxå väldigt glad åt det fina sällskapet i bilen som podden ger under min pendling nu när vardagen sätter in.

 16. Gunnevi Bengtsson skriver:

  Jag blir glad över att kunna hämta fina grönsaker från egna trädgården till varje måltid. Särskilt glad över att kålen och majsen har blivit så fin. Första året jag skördar så fin kål tack vare tips från dig, Sara.

 17. Pia Ruthgård skriver:

  Tack vare dig Sara har mina tidigare krampaktiga grönsaksodlingar lyckats så mycket bättre
  1. Skördat första spenat, rädisor och dill i april
  2. Varit självförsörjande på sallat sen april
  3. Använt Bokashi och vilka fina grönsaker jag fått!!
  4. Inne på andra omgången i pallkragarna
  5. Upptäckt pluggbrätten
  6. Underbart goda rödbetor, haricots verts mm på tallrikarna
  Såå glad
  Pia

 18. Kicki skriver:

  Jag är så glad att jag inte bryr mig om det som skiter sig utan fokuserar framåt. Mycket blir inte som jag tänkt mig men jag drar erfarenheter och lär mig till nästa sådd, till nästa år. Ser numer, tack Skillnadens och Farbror Grön ??, odlandet som en process mer än som resultat. Att något går fullständigt åt helvete kan ju därmed vara jättevärdefullt.

 19. Alexandra skriver:

  Ja i år är ett början på en ny trädgårdsera å nytt tänk i odlandet. Det är lummigt och grönt i mitt land. Har kunnat få fina fänkålshuvuden som ja inte trofdde var mjöigt. Allt är möjligt värkar det som . Bara det är rätt sorts år för grödan?

 20. Anna Tjäder skriver:

  Massor att vara glad över!
  Mer regn än förra året och mitt nya system med regnvattentunnor som flödar över till nästa har gjort att jag inte tagit en droppe vatten från kranen till bevattning! Hurra!
  Massor med ätbart i växthuset.
  Tre nya pallkragar ute där jag såsmåningom ska plantera viktlök.
  Urfina fröuppdragna zinnior och astrar i min nyutvidgade rabatt; ser ut som et karamellskål:)
  Legat i hängmattan flera gånger!
  Hugelodlingen där den gula zucchinin växer som en djungel. Använder dessutom mark som är ogrävbar pga styv lera.
  Osv osv osv
  Framför allt är jag glad för att jag, efter två år av andra åtaganden, har haft och fortfarande har energi och lust att odla. Ska bli spännande att se hur länge jag kan plocka gröna blad till sallader innan vintervilan inträder.
  Nästa år tänker jag försöka lite mer genomtänkt potagerodling och även odla lite rödbetor.
  Vänliga hälsningar Anna

 21. Ida skriver:

  Hej Sara, så rätt du har i "de där måstena", varför kommer de alltid före tankarna på vad som är eller har gått bra? Jag odlar för första gången i år. Sket fullständigt i råden om att ha låga ambitioner och att starta smått. Tog i från tårna och är så jäkla glad för det! Är så tacksam och stolt över all broccoli i frysen, dillkronorna i vasen på bordet, märgärterna som såddes om 3 gånger, den fina purjon och de 43 lökarna på tork. Känner mig så rik på lärdomar redan. Ser fram emot att samla fler!
  Stort tack för inspiration!

 22. Helena Jarnefall Plumeyer skriver:

  Jag gläds över att mannen plockat o mumsat sockerärtor när han klippte gräset idag. Att bifftomaterna Brandywine är på g, Att svartkålen fyller pallkragen, att gladiolusarna till slut kommer att blomma och att den ljust gula nästan vita pumpa som jag fick frö till av en kollega och inte vet vad den heter håller på att mogna. Och att rosorna blommar och ...och... och...

 23. Jill skriver:

  Jag är glad över min västeråsgurka 1 enda planta har gett 15 fina gurkor som jag lagt in och fler är färdiga att skördas. Gurkan växer och frodas med stora väldoftande dillkronor. Jag har njutit av egen sallad, rädisor, dill och frodig persilja hela sommaren Jag gläds åt all indpiration och kundskap du delar med dig och som fått mig att komma igång. Nu har jag sått vinterssallad,spenat och ärtor och väntar otåligt på att det skall titta upp ur jorden

 24. Gunvor Nygren skriver:

  Jag gläds över spetskålen, som vi sådde i äggkartonger och fick minimala plantor. Trots det planterade vi dem i fjolårets gräsklipp och genast började de växa. Med billigaste gardinen från IKEA som skydd växer de så det knakar helt utan angrepp och även de stora yttersta bladen är spröda och goda så jag har använt av dem till stuvning, soppa, kåldolmar mm.
  Tomaterna har äntligen börjat mogna; Heart of the Bull ger många i 2-hg-storlek, Gardeners Delight stora klasar med söta och goda....

 25. Inger Elisabeth B. Habbestad skriver:

  Fryder meg over blomkarsen som er frodig for øye og gane. Takk for all inspirasjon!

 26. Gina skriver:

  Jag får sån glädje och inspiration av dig och ditt härliga trädgårdsintresse...det smittar..och jag känner mig ibland som dig, när jag påtar i trädgården och hejvilt kastar mig på saker och experimenterar, för kan Sara- så kan jag 🙂
  Det är skönt att avsluta dagen med att kika på dina filmklipp och komma till ro...skönt att du tog upp detta om att inte hinna med och ändå vara nöjd...för så har det varit i år...annat kom emellan som också tog tid...och så kommer gnället krypande- att jag inte kommer hinna osv...istället gläder jag mig åt det jag hunnit och ser resten som en god förberedelse till nästa säsong...
  Tack för all den härliga inspiration du sprider...inte minst GLÄDJE!
  Jag är supernöjd med min vågade inramning av den lilla radhustomten (jag har land på 150 kvadrat ute på allmänningen)...grannarna ville bygga om sin altan...och jag fick hugga ner 11 m häck med bara händerna och en stor yxa...istället - som staket lägger jag odlingslådor med spaljé runtom...3 höga...det blir 27 pallkragar...som nu är slipade och tjärade...redo att stå "pall" för nästa års idéer...rrriktigt jäkla nöjd, faktiskt 🙂

 27. Inger Häldin skriver:

  Detta har blivit ett annorlunda år, men fint ändå. Några glädje ämnen är grönkålen, färgglada morötter och sockerärter. Våra hallon i diket blev små men att då packa ryggsäcken och ta bilen till hallon skogen var underbart. Likaså ta segelbåten till en ö och plocka blåbär, det är sommarens höjdpunkt. Min trädgård är större än bara det som syns från gården./Inger

 28. Annika skriver:

  Jag är glad att jag har en plan för hur trädgården i stora drag ska se ut någon gång, och att nästan allt vedartat jag planterat lever. Till och med valnöten!
  Jag är glad att jag har en jättestor nakenfröpumpa, gigantiska hasselnötter, helt OK vitlöksskörd och potatis till några sillburkar. Och att jag för första gången lyckats få fram morötter!
  Att jorden blir alldeles svart när det regnar fast den från början var bara sand, att sparrisplymerna är så vackra i morgondaggen.
  Också är jag glad att jag orkat så en höstsådd med vintersallat, rädisa och pak choi.

 29. Händigakvinnan skriver:

  Tänk att odlarglädje smittar! Du har smittat mig med grönsaker;) Jag fnissar lite varje dag efter jobbet när jag fixar med 12 ton jord som tippats i min helt vanliga villaträdgård. Jag märker att jag i min tur smittar mina grannar. Nu är jag nyfiken varje dag på hur alla frön gror och vad som hänger med till oktober november. Fortsätt att inspirera och odla på!
  Kram

 30. Tack för ett härligt inlägg.
  Det ligger så mycket sanning i det där uttrycket "Den som kan vara glad åt lite, har mycket att vara glad åt".
  Jag tycker det är ett ställningstagande, något som ibland faller sig lätt och som jag ibland måste förmå mig till. Det där att välja att se det positiva, det som gläder mig och ger mig ljus. Mörkret, oron och det tunga finns där också, men jag väljer att inte lägga för mycket fokus på det.
  Och så finns det en tröst i att allt har sin tid. Det kommer en tid när du hinner städa och fixa också. Men nu är tiden för att odla med små barn.
  Kram

 31. Erika Roos skriver:

  Tack för det inlägget! Jag hade nästan gått in i en trädgårdsdepression, om det nu finns. Mycket gick dåligt i år tyvärr.
  Men det jag är glad för finns också.

  *Barnens intresse för det som växer!
  *Några meloner som faktiskt blev.
  *Vintermorötterna, vilka bjässar!
  *Den gula löken.
  *Att jag provade att göra sellerisalt.

  Det finns säkert massa fler saker. 🙂

 32. Maja Lind skriver:

  TACK för detta inlägg! Jag tycker inte jag hinner någonting med två små barn, och förundras ibland över hur du lyckas med fyra (!). Min yngsta är en vecka äldre än din yngsta ♥ och så har jag en fyraåring som är full med upptåg och bus. Och jag kan inte hjälpa att jag bryter ihop lite när mina få gurkor skördas innan de hunnit växa till sig, att morötterna rycks upp och "tjuvsmakar" på tomater och paprika och låter frukten hänga kvar 😉
  Och jag erkänner att jag har svårt att se det positiva emellanåt. Det är lätt att det negativa tar störst plats. Så kalasinitiativ av dig att uppmuntra till en positiv lista! Heja!
  Detta är jag glad över:
  1. Fyraåringen ville smaka portulak och blev förtjust.
  2. Fyraåringens önskeodling med solros och majs tog sig riktigt bra trots taskiga förutsättningar.
  3. Chilin blir stor och frodig.
  4. Jag har inga mördarsniglar.
  5. Vi har skapat ny odlingsyta och räddat försummade bärbuskar.
  6. Maken har byggt en kryddlåda till mig.
  7. Mitt bland ogräset hittade jag mors gamla dragonplanta ♥och det ska bli spännande att se om den överlever ännu en kris.
  8. Trots jätteblast på en av potatissorterna blev det fina päror!
  9. Vågar mig på att så i omgångar och förlänga säsongen.
  10. Frodig, sent sådd dill!
  Tack!

 33. Lena Brustad skriver:

  Her er en ting til du kan være glad over:
  At du bor i en klimasone der det er lett å få ting til å vokse uansett! 🙂
  Takk for nydelig blogg!
  Lena

 34. […] exempel var det guld värt att täcka alla gångar i varma kvarteret vid stenmuren med träflis (hur det såg ut innan kan du se här) och göra den nya pallkrageodlingen på lastpallar, istället för att brottas med ogräset och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *