12. juni 2014

Det finns tid att odla

Morötter skördade i Skillnadens Trädgård juni 2014. 


Önskemål om gödsel och radavstånd torde varit desamma i min mors farmor Saras köksträdgård kring slutet av 1800-talet som de är hos mig i Skillnadens Trädgård. Men våra liv ser helt olika ut, med väldigt olika förutsättningar till att odla grönsaker enbart beroende på att vi lever i olika århundraden. Jag ser ett stort hål att fylla med samtal om hur vi skapar tid och möjlighet att odla idag!

Själv skapade jag vår köksträdgård i det som kommer att vara den mest hektiska tiden i mitt liv – som gravid hel- eller deltidsarbetande flerbarnsmamma. Jag tog tjuren vid hornen och gav mig fanken på att få det att gå ihop, trots att många avrådde mig. För det tar ju tid att odla. Och hur skulle jag finna den tiden mitt i allt?

Uppskattningsvis lägger jag i snitt en timme per dag med fysiskt arbete i köksträdgården. Året om. Till det kommer en hel del tid då jag planerar och tänker på hur jag vill ha det. I genomsnitt tittar varje svensk på tv drygt tre timmar varje dag. Det är säkert utvecklande på olika sätt, rekreation och kunskapsinhämtande på samma gång. Om var och varannan skulle byta bort endast en av de timmarna mot att förvandla gräsmattan till en grönsaksfabrik skulle vårt samhälle inte bara se annorlunda ut, vi skulle sannolikt må bättre också.

Under högsäsong jobbar jag förstås mycket i köksträdgården. Det tar tid. Jag känner mig ibland stressad. Får svårt att hinna med. När jag listar alla göromål som har med vårt hushåll och människorna i det att göra är det tydligt att det finns oerhört få luckor att klämma in skötsel av köksträdgård i. Men hela min kropp och själ skriker att det är så värdefullt att äta hemodlade grönsaker att det ska gå!

Då jag inte arbetar försöker jag att göra ett litet förmiddagspass och ett litet eftermiddagspass, efter fika eller då barnen är upptagna med egna projekt av något slag. Under den här tiden är jag ständigt stand-by, redo att rycka ut för blöjbyte, trösta, hjälpa. I första hand är jag då mamma. När barnen sover vid åtta på kvällen placerar jag bebisvakten på lämplig plats i köksträdgården och jobbar järnet. Det är underbart!

Under tiden som barnen är med i trädgården kan jag inte ta mig för arbete som inte klarar av att bli avbrutet. Jag måste med andra ord planera ganska väl. Och det måste väl i stort sett vem som helst som ska knö in en köksträdgård i livet!

Här är fyra sätt för att använda tiden i köksträdgården effektivt:

1. Jobba i etapper: Alla moment (till exempel att så morötter) styckas upp så att jag kan göra lite åt gången. Dra upp fårorna till morotsfröna, hämta vatten i vattenkannan, så och lägga igen raden, ställa in vattenspridaren, sätta på vattenslangen på kvällen för att vattna sådden. Det här tänket är den främsta anledningen till att jag mäktar med odlingen som arbetande flerbarnsmamma.

2. Förgro grönsaker i byttor, krukor och pluggar. Genom att ha ett batteri av grönsaker på tillväxt kan jag lätt grabba något som är lagom stort och plantera ut då det endast finns några minuter över. På så sätt har jag ändå gjort något som märks och går att skörda även om tiden är knapp.

3. Använd täckodling. Genom att täcka grönsaksodlingen tillför jag näring, minskar ogräset och håller fukten kvar i backen. På så sätt kan jag lägga min dyrbara tid på annat än att rensa. Att hämta täckmaterial hos grannar och vänner gör jag lätt tillsammans med barnen och kan kombinera med hämtning på dagis eller en tur till affären. Jag har ständigt säckar i bilen, redo att fyllas med material. Idag står åtta säckar gräsklipp från grannen och väntar.

4. Att göra listor är ett fenomenalt sätt att få överblick över göromålen. Några gånger per vecka utrustar jag mig med penna och papper och går en snabb runda i köksträdgården för att anteckna allt som behöver göras. Då min man är hemma kan jag lätt beta av det absolut viktigaste som inte blivit gjort tidigare, och behöver då inte känna mig stressad när jag är med barnen. Med listorna blir det också lättare för mig att fokusera på det som är viktigt eftersom jag ganska frekvent glömmer bort alla måsten och gör helt annat istället.

Fyra tips för att använda tiden smart. Den är ju ändå begränsad till 24 timmar per dygn. Det gäller att bolla med dem på bästa sätt, oavsett om du är småbarnsföräldrar, arbetar heltid eller mer än så, är drabbade av sjukdom eller har andra begränsningar, för att få tid att sköta en köksträdgård. Genom att odla smart går det att klämma in mycket på kort tid. Och en timme om dagen är verkligen inte mycket för att kunna skörda grönsaker som räcker till en trebarnsfamilj under stor del av året.

Tidsbrist är, enligt mig, inte en tillräckligt stor anledning till att låta bli att odla mat. Stuva om!

Imorgon avslutar jag den här serien genom att berätta hur det påverkat vår familj att ha en vacker köksträdgård alldeles utanför vardagsrumsfönstret.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *