27. januari 2014

Det grå planket

Mobilt kattskydd över vitlöksodlingen. 
I grå skala. En gammal rot flyttas runt över planterade lådor för att agera katt-skydd. För mig en påminnelse om vad som ligger en bit ner i jorden och konkurrerar med mina, i jämförelse, pyttiga små växter. Den hörde till någon av askarna vid infarten och grävdes av och upp då köksträdgården skapades.
Grått är också planket som skymtar i vinkel mot stenmuren. Har aldrig funderat över att måla det rött. Min förhoppning när vi satte upp det för några år sedan var att det så snart som möjligt skulle anta den grå ton det har nu.
Varför?
När jag kommer gåendes söderifrån en sommarkväll, i sällskap av lufsig hund och pigga tankar, i ljus från en sol som håller på att sänka sig vill jag slås med häpnad. Över allt som växer. Som far över den vackra stenmuren med några hundra år på nacken, som nästan exploderar i sin växtkraft. Som ser gott ut. Färgglatt i sig och väldigt livskraftigt.
Om planket hade varit målat i rött hade jag sett – ett plank. Det hade legat som en fondvägg och stoppat blicken. Inbillar jag mig i alla fall. Så jag ville ha ett grått plank. Som smälter ihop med stenmuren färgmässigt och på något sätt inte finns, fast det finns.
Det är en konst att framhäva rätt ting. Lika stor konst att skymma det som inte nödvändigtvis behöver synas.
Planket i alla fall. Är ca 10 meter långt och ligger i norrsidan av en av köksträdgårdens fem odlingsdelar. Söder om planket ligger den nästan lika långa djupbädden, i skydd av både plank och stenmur. Ytterligare en djupbädd syns till höger i bild längs med stenmuren. I kragarna växer mängder med vitlök. (Fler bilder på Pinterest.)
I denna del av köksträdgården odlas rotsakerna i år. Och så en del värmekrävande växter som pumpor, gurkor och tomater på friland.
Om några år har planket slutat att finnas. Konstruktionen är enkel och om ett eller två år räknar jag med att det blivit för skraltigt. Förhoppningsvis sammanfaller det med en höst då jag har tillräckligt många förökade små ligusterplantor att sätta ut till den böljande häck jag drömmer om. Sen ska jag gräva djupbäddar i norr-söder-riktning i hela den här delen.
/Sara Bäckmo

Ett svar till “Det grå planket”

  1. Dagliljan skriver:

    Så, nu finns du på min bloggroll. Skall bli kul att följa dig nästa säsong.
    Fast jag är bättre på att hålla reda på Fb. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *