Det gror överallt i tunnelväxthuset

Nytt klipp! Långt innan saker och ting börjar visa sig på friland tittar vinterns sådder upp ur tunnelns jordbäddar. Så här såg tunneln ut i mitten av mars.

Att odla i tunnelväxthus är så kul! För vår familj, som ju vill skörda och äta så mycket hemodlat som möjligt under hela året, är det en riktig guldgruva med ett tunnelväxthus i trädgården.

Varannan månad gör jag ett klipp för att visa utvecklingen i tunneln och nu är det dags att visa hur det sett ut i mars. Klippet är inspelat precis i mitten av månaden.

 

[YouPlaySinglePlayer video="631,495,70105" yot yod yos ]

Om du har svårt att se klippet i spelaren ovan finns det också att se på YouTube: Vinterodling i tunnelväxthus mars 2016. Prenumerera gärna på kanalen, det är gratis.

 

Saknar sallaten som frös sönder
Min förhoppning var ju att den övervintrade sallaten skulle ge skörd nu, precis som den gjorde förra året. Men övervintringen gick som sagt åt pipan (läs om det i Tunnelväxthuset i februari) och fram till dess att varmbänken kan ge någon skörd hankar vi oss fram på andra blad. Som vintersallat från friland, spenat i tunnelväxthuset, rädisblast och vitlöksblast. Än så länge har vår gröna utmaning, där vi helt låter bli att köpa grönsaker under en period av året och endast äter hemodlat, inte börjat men vi har faktiskt inte behövt köpa några gröna blad alls ännu. Det senaste året har vi kunnat skörda allt som behövs hemma.

Många undrar över min odling i tunneln och en av de vanligaste frågorna handlar om värme. Nej, jag har ingen extra värmekälla i tunneln utan odlar sånt som klarar bistert klimat och temperaturväxlingar. Läs gärna mer i inlägget "Har du någon extra värmekälla i tunneln?".

 

Mer inspiration
Alla klipp jag gjort om odling i tunnelväxthus ligger samlade i spellistan Tunnelväxthus (klicka på blå texten för att komma dit, det är en länk) och här kan du följa odlingen i den tunnel som sattes upp våren 2015, samt den tunnel jag odlat i sedan våren 2014.

Hoppas att det här kan göra dig nyfiken på att odla i tunnel eller att använda den yta du har i ett vanligt växthus för att få skörd både tidigt och sent på året. Följ gärna vår grupp Odla i tunnel på Facebook för mer inspiration.
/Sara Bäckmo

26. mars 2016

4 svar till “Det gror överallt i tunnelväxthuset”

 1. Så härligt att se så mycket grönt så tidigt på året. Mina fröer verkar vara lite trögstartade sådde varmbänken förra söndagen med rädisa, sallat, spenat, vintersallat, ruccola, rödbeta,sommarmorot, persilja och gräslök men än har inget tittat upp. Vad för temperatur har din varmbänk nu? Min går ner till ca 5 grader pågrund av de kalla nätterna men tuffar på upp till 20 på dagarna i jorden. Känns som 5 grader är lite kallt för en varmbänk kan den redan ha stannat av i värmeutveckling?
  Hälsningar Angie

  • Sara Bäckmo skriver:

   Din varmbänk har garanterat slutat producera värme. Det brukar anges att en väl fungerande varmbänk håller sin värme i 6-8 veckor, men om den inte blivit supervarm från början dalar värmen mycket snabbare. 5 grader i bädden är en indikator på att den inte längre producerar värme. Min bädd är just nu 24 grader cirka 15 centimeter ner i bädden, medan temperaturen på utsidan är bara några enstaka plusgrader. Årets bädd innehåller mycket löv som brinner långsamt, det gör nog att värmen håller i sig extra länge.

   Och i en bädd som är sval gror det förstås inte alls så snabbt som i en varmare bädd. Men alla grönsaker du sått är såna som brukar tåla lite svalare jord. Håll ut, de gror nog snart. Däremot kan du kanske räkna med att rödbetorna kommer att gå i blom eftersom kraftiga temperaturväxlingar lurar plantan att tro att den behöver sätta frö. Men blasten är vansinnigt god att äta. Lycka till! Hälsningar Sara

 2. Johanna skriver:

  Har en fråga efter att ha läst tidigare inlägg, var kan jag köpa frön till tomaten Peter den hållbare, har letat och letat. Tack för en inspirerande blogg och en jättebra bok! Och lycka till med bebisen! Hälsningar Johanna

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Peter den hållbare är svår att hitta frö till. Mitt bästa tips är att höra i någon av trädgårdsgrupperna på Facebook om det är någon som har att byta eller sälja. /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *