05. augusti 2015

Det här är min blogg

Den här köksträdgården är fullt realistisk. För mig. Jag odlar så här och tar mig friheten att dela de erfarenheter jag gör.

Jag har fått kritik. En och annan har känt sig provocerade av de tankar om odling jag delar. I trådar på sociala medier har det diskuterats om jag förringar riktiga självhushållare när jag skriver om mitt sätt att odla grönsaker, det antyds att den köksträdgård jag skapat inte är realistisk och det nästan varnas för att många kan bli inspirerade att börja odla för att sedan misslyckas när inte förutsättningarna är desamma som här.

Mitt främsta syfte med den här bloggen är att dela hur jag odlar. Här visar jag hur jag skapat möjligheter att leva tillsammans med en köksträdgård. Men det här är ingen generell odlingsblogg med gångbara råd för alla delar av Sverige, eller alla typer av människor med olika tillgångar och begränsningar. Det finns andra forum för det. Andra som bloggar, skriver böcker och tidningsartiklar med övergripande råd. Radavstånd, gödning, tider för sådd. Den här bloggen är min och jag har bestämt att den ska handla om mitt sätt att odla. Den är inte generell, inte allmän. Den är bara min.

Men om någon frågar mig om sånt jag inte vet försöker jag alltid att hitta ett svar (utan att för den sakens skull ta åt mig äran för kunskapen) och lotsa rätt i djungeln bland länkar, grupper, sidor och personer. Eller helt enkelt vara bara människa och svara: Jag vet inte!

Jag har faktiskt aldrig tänkt tanken på att beskylla någon av de odlare jag inspireras av för att ge mig falska förhoppningar genom sättet att odla hens köksträdgård. Skulle jag ställa någon annan till svars för att jag inte kan se mina egna begränsningar eller tar mig an lite för stora projekt? Den som följer Skillnadens Trädgård plockar naturligtvis det som verkar intressant och förverkligar sina drömmer med en mängd olika byggstenar, precis så som jag gör genom det andra odlare delar. Förhoppningsvis misslyckas vi alla en mängd gånger - det är ju en del av erfarenheterna som leder oss framåt.

Den här köksträdgården är fullt realistisk. För mig. Jag odlar så här och jag tar mig friheten att säga precis vad jag vill om hur jag odlar. Jag har inget ansvar, ingen skyldighet och måste faktiskt ingenting. Men jag vill gärna en hel massa saker. Och det jag främst vill är att dela min stora lust att odla. Att anlägga och odla en köksträdgård är det roligaste jag ägnat min fritid åt - någonsin.
/Sara Bäckmo

72 svar till “Det här är min blogg”

 1. Jessica skriver:

  Du är enbart inspiration! En fantastisk sådan! Jag följer dig med enormt intresse och någonstans brinner min dröm om att närma mig ditt odlande. Det du gör är bra!

 2. Ellinor skriver:

  Du är enbart inspiration och glädje! Du delar med dig på ett fantastiskt sätt och visar ett sätt att göra saker på - den som tror att ditt sätt är det enda rätta och dessutom tar sig friheten att göra den osanningen till sanning är den som ska be om ursäkt och förklara sig.

  Fortsätt att göra som du gör både i trädgården och webben så blir allt lite trevligare dag för dag!

  Rocka på!
  Kram Ellinor

 3. Marita Gill skriver:

  Fortsätt att inspirera oss.?.
  DU ÄR BARA BÄST.

 4. Magdalena skriver:

  Allvarligt?!?
  Snacka om att folk är avundsjuka. Jag ska precis klä om en soffa, inspirerad av en vän som är utbildad inom sömnad. Misslyckas jag kan jag alltså skylla på henne ????
  Älskar allt med trädgård och odling men i år har jag och sambon legat lågt just pga att vi inte har orkat prioriterat att vara ute när det varit svinkallt, tänk om vi kört igång ändå och sen skyllt på alla tidningar, bloggar mm att vi misslyckades ?
  Smart ?

 5. Lena Holstein Ferrau skriver:

  Jag tycker din blogg är underbar att läsa. Den får mig att vilja göra allt på en gång!
  För en nybörjare som mig själv, vad skulle du rekommendera att börja med? Det enda vi verkligen har nu är en krage med sparris i. Vi har fått ca 15 sparris i år.
  Min dröm är att kunna skörda alla våra grönsaker själva men vet inte var vi ska börja. Tacksam för svar!
  Lena

 6. Helena Lindstedt skriver:

  Jag blir bara glad av att läsa din blogg. Använder det som jag tycker passar mig. Fortsätt skriva precis som du gör.

 7. Mia skriver:

  Visst kan man få lite komplex.... 😉
  Men visst är det för inspiration och att planera drömmar man läser. Och det med glädje!

 8. Cissi skriver:

  Det är härligt att läsa dina inlägg och få tips och inspiration på vad som kan odlas - och när. Visst, vi bor inte i samma del av landet men har man bara sunt förnuft får man "plocka russinen ur kakan" = din blogg och testa sig fram själv. Att läsa om hur du odlar och hur du sedan tillagar det du odlat ger mig energi & lust till att prova själv.

  Vi människor är alla olika och det kommer alltid finnas de som vill skylla sina egna misslyckanden på andra - utan anledning för det. Vi har alla ansvar för våra egna handlingar och om man t ex odlar något och misslyckas med det kan man inte beskylla någon annan som testat det och lyckats.

  Jag är väldigt glad och tacksam för att jag hittade din lärorika och intressanta blogg på nätet då jag i år för första gången odlat på en odlingslott på 100 kvadratmeter. Det är roligt att testa vad som fungerar där och jag ska till nästa år definitivt testa att täcka en del av odlingen med gräs, mm.

  Keep up the good work!
  Kram Cissi

 9. Erika skriver:

  Visst blir jag provocerad av dig. Jag lyckad bara skörda en bråkdel av vad du skördar, mina barn vägrar äta grönsaker och hjälper aldrig till med varken sådd eller skörd. Jag bakar bröd med ruccola som blir döbakt och oätligt. Så visst pyr en lite irritation hos mig MEN jag läser troget varje blogginlägg, hälsar på i din trädgård och låter mig inspireras. Någonstans vet jag att det som pyr är avundsjuka och inte skulle jag drömma om att kritisera. Jag biter ihop och tänker att det finns de dom lyckas sämre än jag!

 10. J skriver:

  Att till och med en blogg om odling kan anses stötande i lättkränkta Sverige... 😉 Du är helt fantastisk! Du tar dig an projekt med sådan energi och envishet. Lite avundsjuk på din energi kanske 😉 men kränkt? Aldrig! Tack för att du delar med dig av all kunskap!!!! Du har verkligen inspirerat mig till att börja odla. Vi har en trädgård ute på balkongen i år 🙂 Tror inte ens jag visste att det var möjligt att få så mkt ätbart på sån liten yta och att det faktiskt inte behöver vara så svårt att odla. Oerhört tacksam för att du delar med dig.

 11. Susanne skriver:

  Mig har du inspirerat enormt mycket! I år har jag utökat min odling en hel del, har tom fått använda en del av åkern hos närmaste granne eftersom tomten var bebyggd med så mycket annat redan. Har även fått med mannen på det här med odling och nästa år utökar jag ännu mer. Älskar att odla och dina tips är suveräna, även recepten. Fortsätt!

 12. Rebecca Launy skriver:

  Lol, går man mot strömmen och dessutom berättar offentligt att det gör en lycklig så kickar jantelagen in och vilt främmande människor sprider sin galla, fegast är dom som sitter anonymt på nätet och förmodligen aldrig har grävt ett spadtag någonsin. Man kan ju undra över varför människor reagerar negativt när andra är lyckliga med det dom gör...du gläder och inspirerar Sara Bäckmo så kör på så länge du själv tycker det är roligt, det är det enda som är viktigt! Att du själv trivs! Di andre kan fara åt pipsvängen...☺️❤️❤️❤️

 13. Karin skriver:

  Varför låter sådana människor inte bara bli att läsa undrar jag alltid... Jag är jätteglad att jag hittat din blogg och fångar upp de tips jag tror kan passa i mitt liv och i min trädgård. Det allra bästa tycker jag just är att du inte alls slaviskt följer regler om radavstånd och datum för sådd. Ditt sätt att odla och dela med dig känns levande och mänskligt - det gillar jag! Tack!

 14. Sandra skriver:

  Din blogg är så otroligt inspirerande och lärorik! Fortsätt dela dina erfarenheter som du gör, vi är många som älskart!
  Gnällspikar finns det överallt... Vill bara dela en liten historia som jag själv upplevt under min tid som företagare. I min design o heminredningsbutik, som var väldigt uppskattad i staden, blev jag en gång fullkomligt utskälld av en kund. Hon skrek åt mig att jag lurades! För när hon gick i butiken så var allting så snyggt, passade så bra ihop med allt runt omkring mm. Men när hon kom hem så passade inte produkterna någonstans.... Så hon tyckte att jag lura henne till att köpa snygga saker som egentligen inte passade i hennes hem.... Det va ju inte jag som tvinga henne att handla... Likadant är det för dig! Du inspirerar oss läsare, sen är det upp till oss vad vi gör med det! För mig är det en lisa för själen att se o få läsa om ditt livsverk! Tusen tack!

 15. Perry skriver:

  Det var bland det dummaste jag någonsin hört. Fortsätt på den inslagna vägen jag tycker det är väldigt trevligt och lärorikt att läsa/se det du delar med dig om. Jag vet dessutom att alla de tipps och knep du lär ut inte funkar här dessutom funkar inte alla grödor för mig pga jordmån klimat men jag lär mig???

 16. Kerstin skriver:

  Heja! Bra skrivet! Man kan inte låta bli att undra varför man kritiserar någon som delar med sig så fantastiskt mycket som du gör. Du ger. De tar. Tack! Vill jag istället säga till dig.

 17. Gunnel Antoniusson skriver:

  Fortsätt Sara! Det är så roligt att läsa vad du gör, hur du gör.
  Avundsjuka människor finns överallt, vad de tycker och korna skiter, lägger vi i samma hög.
  kram på Dig!

 18. Maud Kronlöw skriver:

  Tänk att det finns människor som är så avundsjuka att de retar sig på allt som de skälva inte får att fungera?!! Vi behöver alla inspiration och goda idéer och det är precis vad du förser oss med. Jag är så glad över att ha hittat din blogg och tar till mig av din entusiasm. Jag hoppas du har styrka att bortse från småsinta och avundsjuka påhopp!

 19. Anna skriver:

  Den e jättehärlig - älskar att läsa dina inlägg och din trädgård - den e så vacker!

 20. Eva skriver:

  Det kommer alltid att finnas människor på jorden, som känner sig kränkta, klagar, tycker livet är allmänt piss o då måste det drabba någon- skit i det! Du är helt suveränt duktig o jag önskar jag hade hälften av din ork o energi?
  Puss i pannan

 21. Annette Holgersson skriver:

  Hur kan någon kritisera all inspiration du ger? Avundsjuka? Man måste ju förstå att ta till sig och prövar efter egen förutsättning och lust. Fortsätt skriv som du gör. Det är det som är så roligt och personligt, och det ger läsvärde och glädje med odlingsinspiration.

 22. Monica skriver:

  Du är sann inspiration! Jag önskar att jag kunde odla lika mycket. Du har gett mig en dröm. Jag är inte du, jag bor inte på samma ställe, det gör att jag kommer att stöta på andra problem. Både i år och förra året åt sniglarna upp nästan allt jag lyckades plantera. Men något år ska jag få äta upp min skörd själv.
  Om folk är så dumma att de inte fattar att alla har olika förutsättningar till att lyckas med olika saker så släng bara deras ord. De är inte värda mer.

 23. Kerstin Olofsson skriver:

  Undrar om det är för att man kan vara "anonym" som det är så lätt att vara dum och elak i sociala medier? Så mycket otrevligt som folk kan häva ur sig... Förstår inte varför de besvärar sig. Trist! Och du vet naturligtvis att du har en stor hejarklack som blir inspirerade av dina kunskaper och lär sig av dina erfarenheter. Heja Sara!

 24. Marie Riis skriver:

  Du kan vara stolt Sara över det du har åstadkommit. Du är oxo en fantastisk inspiratör så bär stolt ditt huvud högt och låt dig inte tryckas ner av den svenska avundsjukan. Jag kommer att fortsätta att följa dig och inspireras av dig.

 25. Kajsa skriver:

  Tack för all inspiration!följer din blogg med nöje och får mycket inspiration!har testat din goda glass fast med egna svarta vinbär.Odlar i två pallkragar just nu o sniglarna gör allt för att äta upp mina bönor...men de gillar inte sockerärtor!Drömmer om en stor trädgård och har tom frågat en granne om man kan få arrendera lite mark då den egna tomten inte riktigt räcker till.Spännande detta med att odla i tunnel!Keep up the god work!!

 26. Tycker du är underbar och visar på möjligheter inte hinder. De skapar de själva de som läser och tycker att det inte är bra det du gör
  Tråkigt för de som inte försöker. Kan ju göra allt efter sina egna förutsättningar. Heja dej......själv är jag en glad kolonist som försöker så gött jag kan

 27. Robert Ekström skriver:

  Varför skall du ta åt dig? Du har valt en livsstil och är villig att lägga så mycket energi på att dela den med oss ( glädje åt oss 😉 ) Jag tycker inte att du skall ge utrymme till svar! Kör bara Sara, kör... Vi som vet vad du faktiskt gör och delar samma intresse blir glada varje gång du delar dina erfarenheter med oss. Ingen är tvingad att läsa vad du skriver men vissa älskar vad du skriver! Kram

 28. Carina Lundberg skriver:

  Jag gillar ditt sätt att odla döskarpt 🙂

 29. Gertrud skriver:

  Jag tror inte det är sant!! ALLA tips är man ju så glad för!! Sedan ser man väl om det är för avancerat för mig, då går jag till nästa tips! Ren glädje! Tack ???

 30. Eva Edwards skriver:

  Du har en härlig blogg och en skön inställning. Jag måste heller ingenting, måste inte läsa din blogg men vill, måste inte läsa andras bloggar men vill, måste inte odla men vill. Jag väljer vad jag vill pröva och ser hur det fungerar i min miljö och det som går det går. Du har en härligt inspirerande blogg och tar till mig det jag vill och det jag orkar med. Säger som övriga här - keep up the good work!

 31. Ann-Sophie skriver:

  Måste bara säga att jag uppskattar din blogg och hoppas du kommer fortsätta inspirera oss läsarna /Ann-Sophie

 32. Britt-Marie skriver:

  Säger som många andra, tack för all inspiration, dina inlägg och besöket i din underbara trädgård gör att jag vågar testa nya sätt att odla. Det är ju det allt handlar om, att inspireras till att våga testa och prova att hitta det som passar just mig och min trädgård. Kommer att utöka landen ännu mer till nästa säsong. Kram

 33. Ann-Britt skriver:

  Jag läser din blogg och blir inspirerad. Tack vare dig sådde jag dill, spenat och sallad redan 15 mars och skördade 15 maj (zon 5). Tack för att du delar med dig av din kunskap (och missar). ? Kram till dig och fortsätt vara som du är.

 34. Själv kan jag bara säga att alla odlare som är som jag inspirerar mej inte. Nej ribban måste högre upp för att jag ska " gå igång" och det händer verkligen när man ser din trädgård i verkligheten . Jag följer dig på Facebook och där följs allt upp och kan landa i mitt huvud.

 35. Ann-Kristin Ölund skriver:

  Nej men hjälp! Läser så fort din sida kommer upp. Jag har odlat i hela mitt liv liksom mamma och mormor - zon 6! Men likväl känner jag mig inspirerad av ditt odlande, skrivande och fotande. Visst inser jag att jag aldrig kan odla lika länge, lika varierat eller lika stort, men det jag får fram är gott och nyttigt - och roligt. Jag stärks av att äntligen läsa så inspirerat om nässelvatten, grästäckning och kissvatten (som min pappa född 1911 berättade om) Jag känner mig glad att du sprider denna viktiga kunskap - förhoppningsvis till nya odlare också.
  Tänk på alla som inspireras av dig! Det betyder mycket, för dem, deras barn och för vår miljö. De som gnäller och skäller får väl släcka ner. Ingen tvingar ju nån att läsa - eller odla. Låt dig inte nedslås! Ta inte ut dig! Jobba med boken och gräv med barnen. Önskar jag bodde närmare och fick se. Ha en fin höst.

 36. Eva skriver:

  Fortsätt vilja och fortsätt dela dina erfarenheter. Det är såå inspirerande. Jag är alldeles överväldigad av hur tidigt på året jag med enkla medel kunde få grönsaker från min trädgård. Nu fyller jag tomma ytor i landen med nya sådder. Kanske går det kanske inte. Tack för att vi får ta del av dina erfarenheter!

 37. Cecilia skriver:

  Snälla Sara, ta inte åt dig av sådan idioti. Låt dig inte slås ner, låt ingen ta ifrån dig glädjen. Hatarna kommer alltid att finnas, men de som älskar dig och det du gör och ger är tusen gånger fler. Se dem, inte idioterna.
  Du är inte den enda som drabbats, tvärtom verkar det vara nästan oundvikligt för alla som sprider kärlek för det de gör på nätet att någon eller några måste skriva elakheter, förstöra, slå ner. Låt dem inte lyckas. Hitta glädjen igen. <3

 38. Helena skriver:

  Läser din blogg och dina artiklar och klipp på odlings-tv och tycker du är fantastiskt inspirerande! Det finns inget i din blogg som kan verka stötande, mer än att du lyckas och det problemet finns enbart i den mottagande parten. Låt dig inte nedslås! Egentligen (trist nog, men sådant är tydligen klimatet här) så kan du nog se de negativa kommentarerna som ett tecken på att du är något stort! Gör avtryck och skillnad. Du hjälper till att förändra världen, i alla fall lite grann. Fast det är orättvist att du ska behöva bli utsatt för andra människors påhopp.
  Får väl erkänna att jag själv också kan bli lite avundsjuk och provocerad att du lyckas så bra, men samtidigt så ger det mig tilltro till att det är möjligt och en massa tips på vägen. Din blogg är en av få jag följer och det vill jag fortsätta göra!

 39. Malin skriver:

  Din blogg är en av de främsta orsakerna till att vi har fått upp hoppet om att kunna odla familjens mat. Vi har inte kommit igång än men du är en stor inspiration och vi hoppas att du kommer att fortsätta blogga i många år framöver. Du visar ju att man kan våga testa annat än råden på fröpåsarna! Du ger oss mod!

 40. Mia skriver:

  InInspirerande blogg med många tankar som fått mig att tänka nytt. Kommer just in från mitt trädgårdsland där jag monterat nya pallkragar. Hade jag inte läst din blogg hade jag inte tänkt tanken att odla längre in på hösten. Nu provar jag och tar ansvar för om det går bra. Men inspirationen kommer från din blogg, tusen tack!

 41. ingerharjerud skriver:

  Nejnejnej! Hoppas för allt i världen att du inte bryr dig om kritikerna. När jag mår allmänt piss (som någon uttryckte sig) då läser jag dina inlägg och så blir jag pigg igen! Det du förmedlar i din blogg är min stora källa till inspiration. När jag är less på att laga mat, då kollar jag dina matrecept, och vips så har jag bestämt mig. Det så klart, ditt liv som du och din familj har skapat åt er är avundsvärt men jag missunnar er verkligen inte. Jag är så glad att du vill dela med dig. Tack! Och kram!

 42. Clara skriver:

  Ha ha! Det är ju nästan komiskt hur folk kan reta upp sig på allt! Din blogg är fantastisk så fortsätt precis som du gör 🙂

 43. Gudrun Strömstedt skriver:

  Fortsätt blogga! Jag blir inspirerad av allt du skriver men jag använder det som jag tror kan funka med de förutsättningar som råder där jag bor. Du har också fått mig att våga ta ut svängarna både beträffande experimenterande med fröer och olika metoder att göra odlingsbäddar. Heja Sara! Strunta i gnällspikarna.

 44. Malin Sanglert skriver:

  Stå på dig Sara! Självklart har du helt rätt och de som kritiserar dig kan verkligen inte ha tänkt speciellt långt. Mig inspirerar du i varje fall, fastän jag inte kan odla på samma sätt som du alltid. Jag gör det på mitt sätt och plockar ändå massa inspiration från dig 🙂

 45. Yvonne Strid skriver:

  Jag har odlat i många år och tycker jag har hyfsat koll på hur man odlar o så...men sen du började skriva på din blogg och i Land så har jag fått många tips på hur man kan odla på andra sätt som jag inte visste om av dig. Fortsätt att dela med dig, du är en inspirationskälla! Låt inte andra människors avundsjuka och missunnsamhet förstöra glädjen i din odling. Vi är många som håller på dig! Jag ser mycket fram emot din bok!

 46. Anna-Lena Nyberg Cederlund skriver:

  Du är min favoritodlare och har en livsfilosofi som många fler borde ta efter. Jag blir glad av att läsa det du skriver om. Ditt sätt att täckodla känns befriande och helt rätt, så låt dig aldrig tystas p g a insnöade kommentarer. Fortsätt att skriva om ditt odlande, och vad du tillagar av det, så som du gör, du ska lita på din magkänsla! Dina rara barn har haft tur som har en mamma som förstått det viktiga i att odla giftfria grönsaker, och som lägger ner mycket tid och ork på att baka eget bröd, göra egen sylt/inläggningar och servera hemlagad mat. Du är en förebild! Var stolt!

 47. Renate skriver:

  Men hallå då varför kritiserar ditt sätt att odlar.Jag är full av beundran på ditt sätt att lyckas med en fantastiskt köksträdgård.Jag gör varje år ett nytt försök att odlar några grönsaker,det går sådär.Jag har mest prydnadsväxter,rosor,pioner buskar&träd där lyckas jag bättre.Jag har tomater,i växthuset och i år gick det rätt bra med gurkor med,har ätit 2 jippi.Bönor och grönkål har plats där med.Har 2 mindre pallkragar ute,morötter och sokerärter kom aldrig upp,troligast var fröerna för gammal.
  Det bästa är att du tar vara på allt du odlar,forsätta att delar med dig av ditt odlande.
  Hälsar Renate

 48. Sarah skriver:

  Tycker att du är en fantastisk inspirationskälla med bra tips, trevlig läsning och goda recept. Laxpastan med gräslök gör succé varje gång jag bjuder på den ?

  Keep up the good work!

 49. stig ekström skriver:

  Fortsätt sara Du är en fantastisk inspirationkälla jag är 67 år o har lite erfarenhet av odling men när jag sådde morötter sådde jag hela påse o tänkte inte tanken att man kunde så i fler omgångar idag har jag sått kanske sissta raden morötter för säsongen vi har så mycket att lära varandra så då ska inte några avundssjuka får hindra oss andra att byta erfarenhet o hämta inspiration
  FORTSÄTT SARA JAG LÄSER VARJE INLÄGG DU GÖR OCH NJUTER AV DET

  LYCKA TILL FRAMÖVER
  STIG

 50. Marja skriver:

  Stämmer in i hyllningskören. Är så glad att du delar med dig så generöst av hur du gör och tänker. Jag har ingen ambition att dra odlandet så långt som du, men du har verkligen inspirerat mig att förlänga säsongen och tänka lite annorlunda kring odlandet. Dessutom ger du så bra tips, råd och recept, tack! Trist att vissa människor inte kan förstå och uppskatta människor som delar med sig av sin kunskap, utan måste hitta något att klanka ner på så fort någon sticker ut lite eller satsar 100%. Tur att vi är ännu fler som uppskattar det du gör!

 51. Pia Thurell skriver:

  Heja Sara!
  Inspiration och glädje är du för mej. Fortsätt som tidigare!

 52. Susanna skriver:

  Du är viktig, för mig och för många andra. Det finns inte många som skriver så ingående hur de odlar, så detaljrikt. Det är så roligt att läsa och att prova själv. Det kommer alltid finnas kritiker, lyssna inte för mycket på dem. Lyssna på oss alla andra som oftast är tysta, så att du inte tröttnar.

 53. Daniel Eriksson skriver:

  Ja vad kan man säga......har odlat bara blommor och perenner tidigare, men efter din inspiration så har jag i år odlat grönsaker för första gången på 10 år.
  Trotts regn kyla och rusk blir det bra. Har inga planer på att bli en jätteodlare....men vem vet. Tack för en alternativ väg! Och det som är så bra med dina tips är ta det du har närmast...enkelt och fritt från krångligheter som andra inspiratörer kör med, på något sätt är det som är lätt inte fint nog...utan djupgrävning så att svett och snor rinner är att föredra? Kommer alldrig gräva en rabatt mer, utan bygga på höjden med allt gratis organiskt material.
  mvh Daniel

 54. Melina Rydberg skriver:

  Jag blir väldigt inspirerad av din blogg.
  Dessutom har jag lärt mig mycket.
  Jag bor i Piteå och förstår att vi har olika förutsättningar, ändå blir jag så glad att läsa och lära från dig!
  Tack för att du delar med dig!
  Dem som klagar har för mycket fritid!

 55. Eva Linnea skriver:

  Den svenska avundsjukan är ju som vi alla vet magnifik och HELIG, men man kan (som svensk och utlänning med för den delen) bli skitförbannad på så´nt ändå. Jag undrar många gånger hur "folk" orkar vara så negativa och missunnsamma. Go Sara go!!!!!
  /Eva Linnea

 56. Agneta Granberg skriver:

  Din blogg inspirerar och ger ideer till nya eller måhända väldigt gamla sätt att odla. Fortsätt att dela med dig????

 57. Maria Wärn skriver:

  Du gör det så bra! Du delar med dig av dina erfarenheter och vi får en glimt av ett liv med odla aktivt en längre period än de flesta gör. Sverige är ett långt land med olika zoner och sålunda varierar möjligheterna för vad man kan odla. Det du gör är att ge inspiration och tips, sen måste var och en ta ansvar för sin odling, liten eller stor. Börja smått och testa sig fram, ta tips från andra, läsa på, lära sig av sina egna missar och vad som funkar för var och en. Sara! Du gör ett utmärkt jobb med att inspirera så många! Tack!

 58. cecilia lejon skriver:

  Alla har vi olika förutsättningar i livet och om folk kunde begripa att vi alla är olika, skulle mycket vara vunnit! Du har ju fått pris av FOBO för Ditt odlande o inspirerande med Din blogg, dessutom jobbar Du numera tillsammans med tidningen LAND! Inte kan Du lägga av Ditt arbete som odlingsglad journalist, för att det finns folk som är avis på Dej? Idioter finns det överallt o det är ju enkelt på internet där man kan vara anonym att vara stor, stöddig o elak! Jag är avis på Dej, för att Du är 30 år yngre än jag.Jag har en sjuk kropp, som inte orkar lika mycket som Din, men det är ju ingenting jag vill belasta Dej för. Snälla sluta inte med det Du gör...skriver om! Vi är många som kommer att sörja då. Kram Cecilia

 59. Urstarka Jag skriver:

  Din blogg är kanon!
  Fortsätt inspirera snälla du. Jag har legat lågt den här säsongen pga min ork och nystart av företag. Men är redan väldigt inspirerad inför nästa säsong tack vare din blogg.

 60. Britt-Marie skriver:

  Du är en enormt stor inspirationskälla, absolut. Har odlat i många år och vi är också i stort sett självförsörjande på grönsaker. Då jag har fått RA så passar ditt sätt att odla mig helt perfekt. Är så lycklig för att du gett mig den chansen då jag ett tag trodde att allt odlande för mig var över.

 61. Maria skriver:

  Din blogg är kanon, den enda jag följer och det gör jag noggrannt! Jag har odlat i trettio år men av dig har jag fått inspiration till så mycket mer av odling. Och recept! du är en sann inspirationskälla med mycket kunskap och så älskar jag ditt sätt att prova dig fram och dela med dig av dina erfarenheter.
  Fortsätt blogga, snälla!
  kram!

 62. Yvette skriver:

  Kan bara hålla med tidigare kommentarer. Du har verkligen visat att det inte behöver vara så svårt, så noga, så styrt. Glädjen och avkastningen är det viktiga. Jag gick från 0-100 i odling efter att jag hittade dig. Det började med gräslökssalt förra året och sen har det bara rullat på. Och det är inte slut än.
  Fortsätt du med ditt, det är ju det som gör dig till dig! Jag vill veta mer om vad, hur och när.

 63. Anna skriver:

  Såklart det är din blogg!
  Såklart du bestämmer vilka inlägg du gör eller inte gör. Väldigt rolig att läsa, men jag tror inte att de som verkligen odlar för familjens självhushållning gör som du.
  Du är en inspirerande odlare som har sin odling till hobby. Eller levebröd.
  Och eftersom det är din blogg ska du också dela med dig av din kunskap. Där är det heller ingen som har något att säga till om. De som delar med sig av sin kunskap nämner du givetvis, det förutsätter jag.
  Jag självhushållare med både grönsaker, kött och andra saker. Det tar mer tid för mig än för dig, grattis säger jag.

  Jag hade ett liknande problem med en bloggare. En bloggare som gladeligen tog emot min kunskap och mina tips. Hen la ut det på sin sida (utan att nämna vart kunskapen kom ifrån).
  En dag tröttnade jag, och hen fick leta reda på någon annan som gav hen gratis information.
  Lycka till ??

 64. Pernilla skriver:

  Så fånigt om någon stör sig! Jag blir väldigt inspirerad av din blogg. Har odlat i många år men hittar alltid nåt nytt att prova eller tips att ta till sig. I år har jag t ex täckt kålen med gardinen Lill från IKEA (funkar perfekt, dessutom slapp morötterna som täcktes i rena farten de vanliga angreppen från morotsflugan!) och gjort tre omgångar med grönsakssalt. Fortsätt som du gör!

 65. Piedra skriver:

  Det är klart att din blogg är DIN! Ingen annan har med att göra vad du skriver om. Jo, de som tycker om din blogg och läser den och inspireras. Men skulle nu någon inte tycka om den så behöver de inte gå in och läsa. Precis så enkelt är det på internet. Man låter bli att läsa det man inte tycker om, för det finns så oerhört mycket annat att läsa som man faktiskt tycker om. Jag har så oerhört svårt att förstå mig på de människor som läser andras bloggar i syfte att reta upp sig för att sedan komma med otrevliga kommentarer och ifrågasättanden. De skulle göra bättre i att ifrågasätta sig själva istället.

 66. Åsa Elmersson skriver:

  Din blogg är så inspirerande. Jag tittar till den så gott som varje dag. Det är helt tack vare dina tips och idéer jag började odla igen. Utöver goda grödor skänker trädgården och växterna mig och dottern sådan glädje och harmonisk tillsammanstid. Det är ovärderligt. Fortsätt gärna precis som tidigare. Du gör verkligen skillnad.

 67. Åh nej vilka idioter det finns! Avundsjuka människor som inte har nåt bättre för sig än att klaga på andra.
  Fortsätt med din fina blogg med härlig inspiration! Du berättar så fint om dina odlingar, och delar generöst med dig av dina bilder och recept. Och även bra tips får man av dig om man frågar. Hur hinner du?! Kram

 68. Emelye skriver:

  Du är en grym inspirationskälla! Kör bara köööör!

 69. Ulla-Karin skriver:

  Jag älskar din blogg! Den är så inspirerande och dina bilder är så vackra. Bry dig inte om att folk alltid måste kritisera. Stackars dem som inte har lika fina bloggar som du!

 70. klockarbarn skriver:

  Jag tycker du är och tidigare också har varit väldigt tydlig med att det är dina erfarenheter du delar med dig av. Också tydlig med vilken zon du odlar i mm. Jag tycker det är konstigt att man kan uppfatta det annorlunda men som andra redan kommenterat så finns det avundsjuka människor. Hur som helst så har du inspirerat mig att odla mer och jag har nu utökat mina pallkragar fr 3 till ca 11 st. Det växer inte jättebra i alla och det är mitt fel samt vädrets. Inte ditt....
  Din blogg är jättefin inspiration som främst peppar andra att våga testa - inte talar om för andra hur de ska göra.
  Fortsätt att glädja oss som vill läsa och kan ta inspiration och fortsätt strunta i de negativa kommentarerna. De förtjänar du verkligen inte. Heja dig

 71. Katarina skriver:

  Hittade din blogg som av en händelse och nu kör vi bokashi-kompostering och ska montera odlingstunneln på söndag. Ditt fel... 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *