09. augusti 2017

Det här med att betala...

Jag vill bara ge en respons till all otroligt fin feedback under helgen. Och för det första är jag otroligt stolt över att ha så underbara läsare som stöttar och peppar i vått och torrt!

Några månader efter att Skillnadens blogg släpptes för ett gäng år sedan hyllade en dåvarande kollega och webbredaktör mina läsare. Dig. Hon var superimponerad av hur kommentarsfältet såg ut och betonade stort vilka fina kommentarer som lämnades på inläggen. Mina läsare var visst särdeles stöttande och peppande. Inte för att jag delar med mig av så mycket problem egentligen, sånt där det verkligen kan vara avgörande med stöd från andra, men så här några år senare när bloggen vuxit och blivit en av Sveriges största är det otroligt värdefullt med en läsarskara som är så härlig! Tack för att ni finns!

I helgen bestämde jag mig för att skrota YouTubes betalsystem eftersom det inte fungerar optimalt. Läs om det i Saras trädgårdsdagar GRATIS och se gärna avsnitten i Saras trädgårdsdagar gratis numera, allteftersom de publiceras på nytt. Eftersom så väldigt många kommenterat vill jag gärna svara på några saker och gör det i ett eget inlägg istället att svara respektive kommentar i olika trådar på sociala medier.

 

Betala eller inte
De allra flesta är överens med mig om att det är helt i sin ordning att en del av mitt material är ett slags premiuminnehåll. Jag valde att prova med det material som tar mest tid att producera, där jag är mest personlig och som jag också vet är mest uppskattat - mina videodagböcker i serien Saras trädgårdsdagar. Videos är superkul att göra, men det tar mycket tid och genererar minimalt med intäkt i förhållande till hur mycket tid de tar att göra. Uppskattningsvis tar ett avsnitt i Saras Trädgårdsdagar en arbetsdag att göra, med inspelning, redigering, publicering och delning i sociala medier.

 

Exempel på intäkt: Videon Beskär och ta sticklingar av svarta vinbär är den som via reklam dragit in mest pengar till kanalen. Summan är 460 kronor, sedan det publicerades i november 2015. Det bäst betalda betalklippet (Bärplantering och ogräs, publiceras snart i gratis-version) har hittills dragit in 850 kronor, inklusive skatt och avgifter. Det är små summor, men med många videos under lång tid gör det stor skillnad med ett gäng betalvideos på kanalen. 

 

Jag blir jätteglad för att vi tänker lika här, att det är värt några kronor att se. Tack! Men eftersom det betalsystem som uppfyller flest av mina krav uppenbart inte fungerar så avvaktar jag med betallösningar på YouTube tills vidare. Det är så synd att det inte fungerar, för jag tror verkligen på ett premiuminnehåll. Jag kommer dock att komma tillbaka till det här med betalmaterial framöver.

Till dig som tycker jag är en idiot som vill ha betalt för mitt arbete och anser att de övriga delarna i min verksamhet skulle kompensera bortfallet för videos, vill jag kort och gott säga: Jag tycker inte som du.

 

Swish
Många föreslår ett slags gåvo-system där summor via Swish kan föras över som en frivillig ersättning från er som följer. Jag älskar Swish! Men jag gillar inte tanken på gåvor som en del av mitt företagande, även om det är sympatiskt.

Jag vill bygga en verksamhet på system som är trygga för både mig och min läsare/tittare. Jag pratar inte så ofta om mitt företagande med er som läser, men jag strävar förstås efter att min verksamhet ska vara hållbar och långsiktig.  Både ekonomiskt och arbetsmässigt. Utifrån det funderar jag på vilka vägar som är bäst att ta.

Som jag ser det är inte frivilliga betalningar en bra grund för mig. Jag vill använda Swish som en betalningsmetod för köp av produkt eller tjänst, inte som en insamling av frivilliga bidrag. Till exempel går det att betala mina böcker med Swish när jag är ute och föreläser. Tack ändå alla som föreslagit detta och också erbjudit sig att betala en summa här och nu! Det värmer.

 

Patreon
En del läsare föreslår Patreon som en plattform för att ta betalt för premiuminnehåll. Patreon är en plattform där följare månadsvis stödjer olika kreatörer med en summa och på så sätt betalar för ett premiuminnehåll. Det är suveränt och jag har kikat massor på det.

Men. Patreon skulle bli ytterligare en plattform att underhålla och jag har definitivt fullt upp med de jag redan använder. Att etablera sig och bygga upp verksamhet på en ny plattform kräver massor av energi och jag skulle gå sönder av ytterligare en digital plattform att utveckla. Egentligen är det så enkelt. I framtiden är det absolut en möjlighet, men inte just precis nu.

Än så länge är Patreon också så nytt att användare som backar för att köpa avsnitt via YouTube sannolikt inte heller skulle göra det via en för dem helt okänd plattform. Också här innebär ju köpet registrering av betalningsmetod, utlämnande av kortuppgifter och liknande. Inkomsterna skulle således bli ganska små där med.

En viktig punkt i mina tankar inför framtiden och som tar hänsyn till en lång rad faktorer är att det inte är fler plattformar som är målet - det är färre.

 

Allt gratis
Nåväl. Som jag skrev ovan så är Skillnadens en av Sveriges största bloggar. Som jämförelse har jag hört att antalet unika besökare (ca 140 000 per månad) är i höjd med Underbara Claras fina blogg periodvis. Med tanke på att jag skriver en oerhört nischad blogg om grönsaksodling är det helt fantastiskt. Heeeeeelt fantastiskt! Självklart har jag stenkoll på min verksamhet och gör väldigt noga val som kan motiveras både framlänges och baklänges. Men som sagt, det är ett fåtal personer som finns med mig i det jobbet, medan du som läser ser resultatet - en blogg/YouTube om grönsaksodling.

När trädgårdssäsongen går in i en höstvila (ofattbart förstås eftersom det finns all anledning att trädgårda sig då med, men statistiken för trädgårdsbloggar är superdålig i oktober-november) hoppas jag kunna dela lite mer om hur jag tänker kring blogg-jobbet. Jag vet att många är nyfikna på det.

Till dess. Tack för att du följer och läser och tittar! Alla klipp är gratis tills vidare och det känns jättebra. Nästan 4 000 har sett avsnittet som publicerades i helgen. Kika gärna du med! Och ge mig en prenumeration i utbyte - då blir jag jätteglad! Prenumerera här: Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård.
/Sara Bäckmo

14 svar till “Det här med att betala...”

 1. Katarina skriver:

  Hej! Jag skulle absolut betala för innehållet för det ger så otroligt mycket! Däremot har jag inte kollat så mycket på youtube då jag mest läser lite snabbt när det finns tid över. Men nu har jag tryckt prenumerera och ska försöka se så många av dina filmer som helst! Jag blir så sugen på att förlänga odlingsåret när jag läser din blogg/Instagram. Kram/Katarina

 2. Gunnar i Göinge skriver:

  Jag tycker mycket bättre om att läsa än att titta på video. Jag vill kunna skumma en text och välja ut de avsnitt som intresserar mig för närmare studium.

 3. Camilla skriver:

  Du är bara bäst, Sara! Du ger och inspirerar så mycket. Tyvärr är jag en av dem som faktiskt inte har betalt för dina klipp. Inte för att jag inte tycker de är värda det, jag skulle kunna betala det dubbla. ? Men för att jag sitter långa dagar på jobbet framför datorn och plockar därför sällan fram den hemma, det är IPhone och IPad som gäller då. Det är så synd att det inte fungerar tillräckligt bra.

  /Camilla Jansson (nyfiQen)

 4. Annika skriver:

  Synd att det inte fungerade, klart det är OK att ta betalt för så fina produktioner! Så snygg lyftning av Clara i inlägget också, gillas! 🙂

 5. Lotti Clifstock skriver:

  TACK, Sara.....för ditt fantastiska engagemang, inspirerande och entusiasmerande arbete och för att du delar med dig av värdefull kunskap och erfarenhet!! Att du förmedlar att man inte måste vara proffs, utan "att våga" och "att vilja" är det viktiga!
  Jag har mycket svårt att förstå varför någon ens orkat protestera mot att du gav ut "Det lilla extra" som betalkanal.....när allt annat är gratis!! Skam på dessa människor...som troligen behöver "kamma sig å skaffa ett jobb"....eller iaf lära sig att vara tysta om de inte har nåt roligare att säga!
  Jag är sååå glad att jag hittade Skillnadens Trädgård, Farbror Grön och Två Odlare Emellan...en guldkant i mitt trädgårdsliv som inger kunskap och mod!! Tack fina du!!! /Lotti

 6. Jordroten skriver:

  Jag betalar gladeligen för det du delar, hoppas att det snart dyker upp något betalningssystem som funkar bättre!

 7. Camilla Fröjd skriver:

  Betalar mer än gärna för dina videos osv- hoppas det löser sig snart!. Tack för att du kör med ett sjysst företagande, det är inte alla bloggare som resonerar som du.
  Och som sagt- nättroll ska man bortse ifrån.

 8. Linda skriver:

  Jag har inte sett alla betalavsnitt av den enkla anledningen att när jag försökte så fick jag meddelande om att tjänsten inte fungerade utomlands. Nu har ju det löst sig i o m att du tagit bort betalningen, men jag skulle gladeligen betalat för materialet. Synd att du inte ska kunna ta betalt för ditt arbete. Mina två 6-åringar brukar ibland be om att få se på dina filmer på paddan för att lära sig mera. De inspireras lika mycket som jag. Ena tjejen är mera intresserad av växter och odling och är gärna med i landen och diskuterar. I år har de en egen odlingslåda som de själva valt växterna i. 1-åringen använder de högre lådorna som gåstöd och tuggar lökpipor som hänger över kanten. T o m mannen som tidigare pikade lite när det blev för mycket Sara Bäckmo-prat hjälper gärna till med odlandet numera. Fortsätt inspirera och försök hitta ett sätt att få lön för allt jobb du lägger ner.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla! Barnen och jag ska försöka göra en video tillsammans i dagarna. Vet att det är många barn som kikar, så vi tänkte skicka en hälsning till dem. /Sara

 9. Ida skriver:

  Jag har nyligen hittat hit på riktigt. Har följt på instagram ett tag men alltså nu vill jag bara se på dina videos hela tiden. "Det här börjar gå överstyr" sa min sambo häromdagen på skoj när jag återigen tittade igenom dina klipp. Det finns ju så mycket material, det är fantastiskt. TACK! Jag får sådan orrolig inspiration! Och så roligt att kunna följa dig i många olika slags medier! Jag började prenumera också 🙂

 10. Renate skriver:

  Jeg elsker å følge deg på Instagram, blogg, podden og YouTube. Har ikke sett dine betalings klipp. Fordi flere hadde problemer i andre land enn Sverige. Husk å få til en betalings løsning som også vi norske kan bruke. Takk for all inspirasjon og dyrking glede du og dine barn og dyr deler med oss.
  Klem fra Renate

 11. Siv Svensson skriver:

  Tack för att du finns Sara, du är en så härlig inspiratör. Jag är inne på mitt tredje år som hobbyodlare och utan din blogg och dina videoinlägg hade det inte gått så bra som det gör. Att bocken ätit upp ca 1/3 del av mina plantor är en annan historia.
  Podden är också så kul att lyssna på, det är min bilunderhållning.
  Självklart ska du ha betalt för det du gör och betalar gärna en slant för dina videor.
  Nu ser jag fram emot din bok, som jag förbeställt.
  Stor kram till dig Sara.

 12. catrine linder skriver:

  Hej!
  Dina klipp är så inspirerande och bra. Om det inte vore för dessa hade jag nog inte vågat satsa på ett tunnelväxthus.
  Jag har dock hela tiden trott att du jobbat för tidningen Land och haft lön från tidningen?
  Podden två odlare emellan är också mycket uppskattad ska du veta!

 13. Nina sixtensmatte skriver:

  Kan du inte köra med medlemskap då. Som i så mycket annat så betalar folk gärn en slant för att bli medlem. Guld, silver, brons.. eller för enkelhetens skull enbart ett guldmedlemskap. Man betalar en månadsavgift och blir utlovad ett visst antal videos enkom för oss superduperintresderade som vill lära oss mer av dig vår trädgårdsguru. Alla har vi olika målsättningar med vårt odlande .. sen jag började följa dig har allt blivit så mycket smidigare. Och jag skulle gärna bli guldmedlem/premiummedlem. Och betalt kan man väl ta via swish. Eller? Såna där detaljer kan jag inte. Men det låter enkelt. 🙂 Tack för inspiration.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *