Det stora inlägget om träflis

Jag använder mycket träflis i min trädgård. Här berättar jag hur och varför och ger svar på några vanliga frågor om träflis. Det är verkligen ett härligt material att jobba med och blir så fint i trädgården!

En hög med träflis på uppfarten framför huset

 

Träflis är definitivt ett ämne som engagerar er som läser Skillnadens Trädgård. Varje gång jag delar en bild på något projekt som involverar träflis dyker det upp mängder med frågor. Jag tror aldrig jag gjort något särskilt inlägg om flisen, så här kommer det.

 

LÄS MER: RABATT PÅ IMPECTAS SOLDRIVNA BEVATTNING UNDER 2023

 

En översiktsbild på köksträdgården.

Jag använder träflis i huvudgångarna i köksträdgården. De mindre gångarna mellan odlingsbäddarna består av jord, löv, halm eller annat.

 

Varför har jag valt träflis?

2010 tog jag in offert på vad det skulle kosta att göra plattsättningar och liknande i trädgården. Dels runt huset till önskade uteplatser och också i en tänkt köksträdgård. Det var hutlöst dyrt och helt ärligt kändes det helt omotiverat att lägga så stora summor på plattor. Egentligen kostade inte plattorna mest, det var ju underarbetet som drog iväg. Så komplicerat det var. Kunde jag hitta ett billigare alternativ?

När köksträdgården väl skapats 2011, för en summa på cirka 10 000 kronor med grävning + jord, hade jag bara trampade gångar mellan odlingskvarteren. Här växte kvickrot och andra gräs, nässlor och skräp som jag emellanåt grävde bort för att inte bli helt invaderad, i väntan på en bra plan.

Vid ett besök på vårt lokala sågverk föll ögonen på en enorm hög med barkbitar, sånt som blivit över när virke barkats. Jag började tänka i banor av att täcka gångarna med något i den vägen och drog mig till minnes flera trädgårdar där just det gjorts. En markväv och täckmaterial i form av bark eller träflis såg ut att vara det enda jag behövde. Priset för träflis hos lokala sågverket låg på cirka 125 kronor per kubik. Priset var helt avgörande och jag bestämde mig för träflis.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

En lastbil tippar flis på marken.

40 kubikmeter flis tippas på vår baksida hösten 2015, till barnens stora glädje. De åkte pulka på högen hela vintern.

 

Enda kruxet var att sågverket bara kunde sälja större mängder. Anledningen var att när luckorna till flis-lagret öppnas så dråsar det ut så stora mängder att det är svårt att kontrollera en liten mängd. Jag började med ett lass på tio kubikmeter som en vän med traktor körde hem i utbyte mot ett flak öl. Hade jag å andra sidan valt täckbark hade jag kunnat lassa barken i säckar från en hög på marken, men eftersom jag behövde så mycket var det ingen bra idé.

Det som gjorde att jag valde flis från början, var alltså att det var billigt. Det var också enkelt att lägga ut och krävde inga stora förberedelsearbeten. Materialet är relativt lätt, så jag skulle klara av att göra det själv ganska snabbt. Dessutom är träflis mjukt att gå på vilket passar bra för både barn och hundar. Och så är det ju snyggt som katten!

 

sommarblommor växer längs kanten av en gång, som är täckt med träflis.

Sommarslöja och jätteverbena kantar en flisad gång i köksträdgården.

 

Var köper jag?

Mitt första lass på tio kubik köpte jag från vårt lokala sågverk i byn och det var ren träflis. Detta var sensommaren 2011.

Emellanåt har jag hämtade jag några säckar bark till tunnelväxthusen, men fyllde inte på med något på friland förrän 2016. Året innan hade jag köpt 40 kubikmeter (tre lastbilssläp) som dumpades på baksidan. Merparten skulle användas till en ny uteplats på södersidan, samt till yta runt stora tunnelväxthuset. Det blev också över för att fylla på lite i övriga köksträdgårdens gångar.

I år, 2017, har jag köpt 15 kubikmeter till för att göra fina gångar i kvarteret längs stenmuren och fylla upp en ny plätt där jag förhoppningsvis ska göra en straw-bale-garden i vår.

Det största lasset på 40 kubik köptes också från lokala sågverket, men där tog jag hjälp av transportfirma för att frakta hit det. Det var mycket prisvärt jämfört med lasset 2017. Detta beställdes direkt via en anläggnings-/transportfirma, i brist på tid och ork att organisera transporter och lastning, men var dubbelt så dyrt (ca 300 kronor/kubikmeter)  som att köpa direkt från sågverket. Inget ont om det, transportfirman ska ju tjäna några kronor på försäljningen också, men att det diffade så mycket var en överraskning. Nästa gång jag köper träflis blir det direkt från sågen igen.

Flisen jag använder är vanlig träflis, inget särskilt träslag, sån som används vid lekparker och offentliga trädgårdar. Träflisen har längre livstid än bark, är min erfarenhet, så jag behöver inte fylla på så ofta. Barken torkar efterhand och smulas sönder när vi går på den. Efter en tid blir den mer likt barkmull, även större barkbitar direkt från sågverket.

 

Träflis runt odlingsbädd, markduk skymtar.

Just nu jobbar jag med att bit för bit, i långsam takt, fylla flis runt odlingsbäddar i kvarteret vid stenmuren.

 

Hur använder jag träflis?

Flisen använder jag i huvudgångarna i köksträdgården, i och runt det stora tunnelväxthuset, samt på vår uteplats på södersidan. Min önskan är att jag ska använda träflis i fler gångar allteftersom min perennträdgård växer fram på norrsidan.

I köksträdgården hade jag problem med främst kvickrot i gångarna innan de täcktes 2011. Därför valde jag att grunda med ett lager tidningar mot marken och sedan lägga på en markväv innan flisen östes på. Ingenting har vuxit upp på dessa ställen, det var oerhört effektivt.

Efterhand har jag vågat mig på att skippa lagret med tidningar och istället lägga på ett lite tjockare lager flis. Ett tjockt lager tynger duken mot marken och säkerställer att ogräset kvävs. Det behövs bara en säsong eller så med duk och träflis för att allt ogräs ska tappa livslusten. Maskar och smådjur klarar sig däremot väldigt fint.

Markväven jag använder är Mypex, i svart polypropylen. Den finns i vanliga trädgårdsbutiker, men jag köper den på nätet i rullar med 100 meter i varje. Det finns många olika bredder att välja mellan på nätet och det är väldigt praktiskt. Senast köpte jag duk som är 0,5 meter bred och 1,65 meter bred.

Behövs verkligen markväven? Kan man inte bara lägga tidningar och flis? Nej, det kan man inte. Tro mig! Det växer igen om ogräs på nolltid, också då marken täcks med tidningar. Det som händer är att tidningarna komposteras under flisen och sedan börjar också träflisen brytas ner. Efterhand får ogräsrötterna nys om små luckor att tränga sig upp genom och sedan måste allt göras om. Det är så trist, för det är ändå ett ganska stort jobb med att skopa ut flisen.

 

Köksträdgården i full prakt i augusti, med gångar av flis.

Jag tycker det är vackert med träflisen mot de gröna växterna. Ofta väller växterna fram över kanterna och döljer om t.ex. markduken skulle titta fram.

 

Några som följer Skillnadens är väldigt anti plast och kommenterar just markväven som ett riktigt ofog. Markväv och träflis är som magi för en trädgårdsintresserad fyrabarnsmamma med nästintill heltidsarbete. Det går snabbt och lätt att täcka och ger fina ytor, precis den quickfix som jag behöver. I framtiden kommer jag säkert att använda andra sätt och då också plocka bort markväven. Men om jag måste välja har jag mycket hellre en markduk av plast än en svårjobbad igenvuxen trädgård.

 

Är det verkligen bra?

Förutom invändningar mot plast har jag sett en del kommentarer som menar att det inte är bra att använda träflis i en odling. Det vet jag inte riktigt hur jag ska bemöta, på annat sätt än att säga att jag tror det är fel.

Inga av genomgångarna jag läst om användning av träflis i vare sig gångar eller odling säger något om att det skulle vara farligt. Ämnen som finns naturligt i både bark och träflis bryts ner av marken. Fenoler och andra ämnen som finns i t.ex bark hämmar inte växtligheten. I de fall där tillväxten är dålig i odling direkt i träflis eller bark så är det istället kvävebrist som anges som orsak i de flesta fall. Men här handlar det ju om att täcka gångar och inte i landen. Jag gör det med gott samvete och tycker det är fantastiskt att kunna använda spillmaterial från lokal skog i min trädgård.

 

bark på marken runt odlingsramar i tunnelväxthuset.

I tunnelväxthuset har jag både bark och träflis på marken. Det är fint och praktiskt med ett bra underlag.

 

Hoppas det här ger dig lite inspiration kring träflis. Jag tycker det är ett förträffligt material! Hade jag en större tomt skulle jag gärna ha en stor hög liggandes för jämnan så jag kunde lassa på lite flis där det för stunden behövs. Nu på hösten ser det förstås lite dassigt ut på marken, men när sommarens köksträdgård prunkar binder de fina gångarna ihop odlingen på ett vackert sätt.
/Sara Bäckmo

 

29. november 2017

90 svar till “Det stora inlägget om träflis”

 1. Ninnie skriver:

  Den enda fundering jag har om träflis, är hur det fungerar om många sjuka/döda träd är med i blandningen.
  Om deras sjukdomar kan ställa till det i odlingen? I Skåne har vi bara döda almar kvar och den sjukan sprider sig allt mera norrut. Likaså har många hästkastanjer tagits ner pga sjukdom och även ask pratas det om...m.fl.

  Jag har i många år haft gångytor med barkduk och täckbark, från Coop Änglamarks säckar mestadels, då jag har dåligt med lagringsytor för levererade högar, då jag bor i ett villaområde i stan. Det fungerar utmärkt.
  Men som du säger multnar barken snabbt och dessutom är den ofta alldeles för lik barkmull redan i säcken...eller också är där stora barkbåts-flak som ger snubbelrisk i mina gångar.

  Kanske är det mindre risk i rena odlingsytor som dina, än i mina gångar som omges av rhododendron och annat vedartat. Jag har inte hittat mycket läsbart i ämnet på nätet tyvärr!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Menar du att det skulle vara större risk att få in smitta via träflis än vad det skulle vara via bark som köps på säck? Det har jag svårt att tro. Ett sågverk köper ju inte in dåligt virke. Möjligen då om man skulle köpa flis direkt från en skogsmaskin eller liknande, men det tror jag inte så många gör. Särskilt inte i stan =) /Sara

  • Martin Eneling skriver:

   Sjukdomar är oftast artspecifika. Almsjuka på alm, Askskottsjuka på ask osv. De sprids också på specifika sätt, almsjuka med hjälp av en skalbagge (almsplintborre) och askskottsjuka med sporer från sjuka träd. Ingen av dem sprids med flis såvitt det är känt, och ingen av dem sprider sig till trädgårdens växter.
   Dessutom är ju flisen väldigt ofta från barrträd, och där har vi som tur är inte lika aggressiva invasiva sjukdomar.

 2. Birgit skriver:

  Jag brukar använda sågspån från sågverket i närheten för att fylla på mellan gångerna. Jag kan bara säger att även detta är fantastisk.

 3. Ann-Christine Medén skriver:

  Perfekt att använda restprodukt fr skogen ?
  Snyggt, billigt o bra miljötänk tycker jag ?
  Ytterligare en bra idé till min trädgård från Skillnadens!!! Tack Sara ?

 4. Lina skriver:

  Åhhh vilket toppen inlägg!

 5. Alexandra skriver:

  Vilket bra inlägg! Jag har börjat gräva land i vår trädgård men har så väldigt mycket stora stenar i marken att vi måste ta hit en grävmaskin. När den väl kommer vill jag ju ha klart för mig hur många land vi ska ha, vart de ska ligga osv. Vi vill odla så mycket som möjligt under hela året så det behöver ju vara ganska många bäddar och andra odlingsytor. Ett inlägg om hur man från grunden anlägger en köksträdgård vore fantastiskt! ?
  Förresten, hur långa avstånd har du mellan dina kvarter i trädgården?
  Alexandra

 6. Susanne skriver:

  Jag flisar ner grenar själv i en kompostkvarn. Det blir finare flis, men det fungerar för mig. Det lägger jag också på tjock markduk från bygghandeln. Efter ca tre år skrapar jag av flisen, som då är som mull, ner i rabatterna. Det blir perfekt mull för perennerna, och lägger på färsk flis på duken. Jag skulle sakna flisen så mycket om jag slutade med den processen?

 7. Linda skriver:

  Jag tackar för tipset med markduk på tidningar, för jag har tänkt som du gjorde tidigare, att det ska väl räcka med bara tidningar. Som tur är så har jag inte hunnit så långt i min planering, så jag hinner göra om det lilla jag fixat, fast det blir ju lite skottande. 2 kubik har vi hunnit köra ut. Jag har inte kommit så långt som jag tänkt i höst men hoppas att det är plusgrader ett tag till så jag får göra om på åtminstone ett ställe innan allt fryser. 🙂

 8. Marita skriver:

  Det lustiga är att jag gjort upphöjda odlingsbäddar, kogödsel i botten, vass/sand blandning som skrapats från stranden och jord som täckts med ett lager flis på 2 dm, i detta har jag planterat olika växter. Det har aldrig växt så bra som nu, Vad jag förstått så är det skillnad om man blandar ned flis i jiorden och när man lägger den ovanpå. Aldrig någonsin sett så mycket mask. Slöseri att lägga den enbart på gångarna 🙂

 9. Malin skriver:

  Svar till Ninnie!
  Hej! Jag är uppväxt med sågverk och kan förhoppningsvis lindra din oro. Sjuka träd ger inget bra virke, inga bra plankor. Dessa klassas då till energived och krossas ner till flis som enbart eldas med. Så om man köper flis som en restprodukt från sågen som inte är uppblandad med bark så är den från bra virke. Det säger sig självt, varför skala bort barken på ett träd man ändå ska mala ner 🙂 så fungerar det hos oss, hoppas det kan hjälpa!

  • Harriet skriver:

   Använder man en separat kross avsedd enbart för sjuka träd då? Annars sprids väl sjukdomarna till den friska flisen också!

   • Kersti skriver:

    Sjuka träd lämnas i skogen. Eller fälls inte inte alls ens! Det finns en person som stämplar, alltså märker ut träden innan man fäller. Han märker ut dr sjuka träden, som lämnas, eller tas bort först.

 10. Kristina skriver:

  jag gillar träflis, ska åka till Smäland i vår och köpa färgad flis till trädgården. Det kommer att bli snyggt, har fått inspiration från Florida där det är vanligt

 11. Märta wennerström skriver:

  Tjafs har ett rejält lager tidningar under flisen. Lägger på dem blöta och lägger dem omlott som tegelpannor. Har dunkat bra några år.. Förstår att det går snabbare att lägga ut markduk. Men den åldras ju också, eller hur?

 12. Hannah skriver:

  åh detta var ett efterlängtat inlägg. Jag har också sett bilderna på din instagram och blogg och det är så vackert med flisen. Tack för informationen om det.

 13. Ninnie skriver:

  Nej Sara, jag är lika orolig för barken ur den synpunkten! Borde skrivit träflis/bark!

  Tack Malin, men alla almplank som säljs på Blocket, då kommer de från minsta sortens såg då, privata...som förhoppningsvis eldar det flis som blir där själva!

  Märta...jo...det fungerar underbart några år, med ett tjockt lager tidningar...ingenting tar sig igenom...men min erfarenhet gäller inte rotogräs, utan fina rötter från stora träd...och rötterna från vår stora lönn infiltrerade min odlingslåda totalt på fjärde året!

 14. Emma skriver:

  Tusen tack för detta inlägg! Har tänkt mig flis till nytt odlingsland modell större i vår, och det får nog bli det. Det ser så mysigt och snyggt ut dessutom!

 15. Anna Ahlstrand skriver:

  Bra inlägg! Men jag har dn fråga och det är sniglarna. Jag har läst någonstans att man bör unvika flis om man har problem med mördarsniglar. Vad är din erfarenhet? Jag fick höra att mördarsniglar gillar träflis mer än grus? Intressant om du vill kommentera det eftersom de flesta i vårt avlånga land har samma problem.

 16. Michelle skriver:

  Tack för bra inlägg och hjärtlig praktisk odling ?
  Kan folks oro för användning av flis ha något att göra med Dioxin?
  Vet inte om detta påverkar/återfinns i flisen men vet attmånga sågverk bidragit till förgiftning av marken... här kommer en liten länk
  https://www.sgu.se/samhallsplanering/fororenade-omraden/dioxin-och-sagverk/?acceptCookies=true

 17. Lars skriver:

  Anla min första täckbädd i fjor höst. Kartong i botten, egenproducerad flis och så gräs/kompost. Fungerade fint, så jag tror inte man behöver vara rädd för flis i täckbädden. Men naturligtvis vara obs på att flisen förbrukar kväve i nedbrytningen. Jordstrukturen blir strålande.
  I gångarna har jag klippt gräs. Det fungerar också bra om man har god plats och breda gångar. Det har varit nog att kantsticka bäddarna en gång på hösten.

 18. CindyLee Hansen A skriver:

  Jag sattsades på träflis och markväv i år i min trädgård rint odlingar. Mitt storsta utmanning är att komma på ett bra sätt att kanta eller avsluta då träflis möter staket med vildväxande eller gräss på andra sidan. Klurar fortfarande på detta. Fundera på a lägga enkant neråt för a hindra rötter på andra sidan att sträcka sig in under träflis. Mycket nöjd med utseende och mycket nöjd med att inte behöver klippa en massa små remsor gräs.

 19. Kissing-Lady skriver:

  Hej! Jag har använt många olika material i mina gångar.
  När jag var yngre flisade jag sly från den egna tomten.
  Sedan använde jag löv som jag sugit upp med en lövsug. Den malde sönder löven. Hela löv blåste bort.
  Nu har jag en lättsammare metod. En god vän eldar med ved och köper hem tremeters björkved. Hemma på gården sågar han upp veden i kubbar med en motorsåg. Det blir en massa sågspån som jag får. I plastsäckar hem till mina land! Bekvämt att bara hälla ut i gångarna.

 20. Azman Högberg skriver:

  Drar du bort plasten eller resterna av den efter något år? Är det en nedbrytbar plast?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, plasten är inte nedbrytbar. Den ligger där för jämnan. När jag lägger ny flis nu behöver jag byta ut plasten på vissa håll, den har legat där sedan 2012. Plasten ligger alltså på marken hela tiden, under flisen, för att kväva ogräset. /Sara

 21. Moncan skriver:

  Hej!
  Gå in på YouTube och sök:
  "Back to eden organic gardening film".
  En film som handlar om en man, som börjar använda sig av träflis i sina odlingar... idag vallfärdar människor för att komma på studiebesök i hans trädgård...
  Enligt andra som provat fungerar det utmärkt för kål, squash, sparris t ex, medan de får sämre resultat på rotsaker t ex. Är ingen odlare själv, men filmen är bra! 🙂

 22. Stefan skriver:

  Hej!

  Kan man odla direkt i farsk ej nedbruten traflis och i sa fall vad?

  • Kersti skriver:

   Du kan inte odla nånting i flis. Varken färskt eller gammalt. Det har ett lågf pH, och blir surt. Det är väldigt få växter som trivs i det. Det jag vet är rhododendron och möjligen VINRANKOR.

 23. Martina skriver:

  Hej Sara,

  Vilket bra inlägg! Hur beräknar du hur mycket flis du behöver? Hur djupt vill du tex lägga flisen?

 24. Imri skriver:

  Åh så bra inlägg, tack! Jag har precis köpt på mig en hel massa täckbark, som tyvärr visade sig vara rätt ful när den kom. Så nu funderar jag över att lägga den underst och sedan köra på ett lager träflis ovanpå! Om de har rester på något av de lokala sågverken vill säga. Tackar!

 25. Therese skriver:

  Hej!

  Jag har funderat på att lägga sten runt huset, men nu är jag lite inne på att lägga träflis/bark istället, mycket för att inte robotgräsklipparen ska gå sönder om den kör på sten ofta, men även eftersom vi har småbarn hemma som kommer leka med stenen. Tror du att de kommer funka att lägga duk+täckbark kring huset ca 20 cm ut? Tror du att flisen/barken blir för mjuk/lös och klipparen kör fast?

 26. Hanna skriver:

  Hej! Håller på att göra täckodlingar med gångar av träflis mellan. Men hur gör jag för att inte träflisen ska åka ned i de utgrävda dikena runt bäddarna?
  Tacksam för tips!

 27. a.bjork skriver:

  Är det någon som lägger träflis i en slänt? Jag har täckt gångar med markduk i min odlingsslänt men gissar att flisen skulle åka rutschkana ner och lägga sig i en stor hög. Kan man kanske lägga ett nät eller liknande över duken och så få flisen att ligga stilla?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, liksom du tycker jag att det kasar ner så snart det lutar lite. Blir nog dyrt att lägga nät över. Om det är en ordentlig sluttning kanske det skulle vara idé att lägga kanter av reglar som stoppar upp med jämna mellanrum? Men det är ju också ett ordentligt jobb att göra...

   • Ylwa Yngström skriver:

    Lägg gamla uttjänta trasmattor istället för plast, då ligger flisen bättre.

    • Sara Bäckmo skriver:

     Det passar säkert att göra i en liten trädgård där man kan underhålla bättre än i en stor trädgård. Att täcka gångar i en trädgård på flera hundra kvadratmeter är dock svårt. Dessutom växer kvickrot igenom trasmattor.

 28. […] många frågar mig om: Det stora inlägget om träflis Gödsla inomhus med kiss Skillnadens såkalender Mitt utbyggda tunnelväxthus + FAQ Jag gillar min […]

 29. Martina skriver:

  Eftersom jag kört skogsmaskin kan jag bekräfta att inga sjuka träd körs iväg till sågverk. Sjuka , ruttna, dåliga träd blir massaved och de hämtas ofta med en lastbil som flisar på plats för att minska transport kostnader.

 30. Martina skriver:

  Testa lägga hönsnät som du fäster med jordskruvar i höjden på slänten. Sen lägger man på ett tjockt lager barkflis.

 31. lenamholmstrom skriver:

  Jag har ärvt en stor trädgård, som är extremt tungjobbad, eftersom kvickroten tagit över. De fyra senaste åren har jag grundat (den tidigare öppna) jorden med tidningar, markduk och flis. Visst kommet ett och annat stå upp vid plantorna, men de är enkla att dra upp och försvagas över tid. Vi mitt senaste projekt har jag använt eget kvistavfall, som vi kört i vår "tugg" - snyggt och alldeles gratis!

 32. […] Läs mer: Det stora inlägget om träflis […]

 33. Lena Manfredsson skriver:

  Hej!

  Intressant inlägg! Jag undrar om du förbereder marken innan du lägger tidningar duk och flis på? Rensar du upp/gräver bort gräs/ogräs och sedan lägger på eller kan man skippa det tro? 🙂 Mvh Lena

 34. Annelie skriver:

  Jag har en fundering, blir det inte mycket tex timmeroxar/snytbaggar som kommer med träflisen?

 35. Rebecca skriver:

  Hej! Funderar på om detta skulle kunna användas runt ingångar till hästhagar och runt lösdrift istället för extra sand/grus där det ofta blir blött och geggigt vid regn, vad tror du?

 36. Julia skriver:

  Tack för ett bra inlägg!
  Minns du vilken transportfirma du använde?

 37. […] Läs mer: Det stora inlägget om träflis […]

 38. Sune Holm skriver:

  Hej Sara!
  Följer dina inlägg ofta , dom är bra.
  Beträffande flis så har jag provat runt våra blåbärsbuskar . Har finkat i 3 år,
  Men jag märkte att kirskålen växte igenom markduken på sina ställen . Lyfte på markduken vid kanten in till grannen, där var hundratalet vita kirskålsrötter . Det såg ut som fisknät. Har nu rensat undan alla rötter och satt upp en bräda mot grannens, lämnar ca 10 cm där jag lägger på lite vägsalt för att dom inte växer in igen . Hoppas det funkar.
  Med vänlig hälsning,
  Sune

 39. Carina Sundemo skriver:

  Tack för ett bra inlägg om träflis! Hur tjockt lager lägger du i gångarna mellan odlingslådorna?

 40. Elin skriver:

  Tack för ett bra inlägg. Undrar om du lägger markduken direkt på marken, utan att ta bort gräs och annat som växer där?

 41. Elin skriver:

  Perfekt! Då ska detta testas. 🙂 Tack!

 42. Anette Östelius skriver:

  Hej! En kommentar kring det där med tveksamheter kring att täcka med plastduk. Jag var själv tveksam ända tills jag upptäckte att ödlor, maskar, kopparorm, skalbaggar etc älskar att man täcker med platsduk! Haft ute presenning vid några tillfällen och haft jord och annan material på och när jag sen tar bort den så upptäcker jag att jag stör massor med djur som legat under eller inne i veck. Jag gissar på att de gillar fukten som blir där! Så nu har jag inga dubier alls, utan tänker att det blir en win-win. Självklart förespråkar jag inte plast i naturen annars, men just i detta fallet och i min trädgård verkar det positivt för alla, utom kvickroten! ?

 43. Magnus skriver:

  Hej Sara - Bra inlägg!!

  Jag tycker att du gör helt rätt som kör med flis och inte bark. Ser att ditt inlägg är sedan 2017, men vill ändå inflika och visa på studier av bark vs flis, som gjorts av universitet runt om i USA.
  Flisen är absolut att föredra och all oro angående patogener är myter. De har till och med försökt smitta frisk skog med flis från Phytophora sjuk lönn utan att lyckas. Dock kan ju ingen garanti lämnas utan det som styr smittspridningen är ju markens beskaffenhet under. Här finns mycket gott att läsa och jag tycker det är bra att de tar upp "Horticultural Myths" och ser om de verkligen är sant eller falskt.

  Kolla under Mulches på Whasington States Univesitys hemsida.

  https://puyallup.wsu.edu/lcs/

  Ha det gott /
  Magnus

 44. Anette skriver:

  Jag såg en video om flis från "One yard revolution" på you tube. Han påstod att enligt forskning så skulle det efter ett par år finnas nyttodjur som förökade sig i hans material. Kommer inte ihåg, men tror det var i en blandning av bark och flis. Dessa livnärde sig på snigelägg. Detta verkade stämma med hans erfarenhet. Snigelproblemen minskade. Ja. Du får väl kika in där och kolla forskningsrapporten, om du har lust och vill och har ork?

 45. S skriver:

  Inspirerande med träflis som fin och miljövänlig lösning. Däremot håller jag inte med gällande markdukens ovärderlighet då jag försöker ignorera eller ta ogräset manuellt. Det ska ju finnas någon markduk i alternativt material som ju är bättre och i synnerhet om man har efterlevande man bryr sig om.

 46. Ing-Marie skriver:

  Hoppas på kommentarer om snigeleländet o täckning. Borde vara myshus för dem vilket jag inte har lust att slita för att medverka till.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, det är inget jag oroar mig för alls. Den som har sniglar i trädgården har det oavsett flis eller andra kul saker. Finns bättre sätt att motverka dem på än att skippa flisen, tycker jag.

 47. Hanna skriver:

  Kryper sniglar lika gärna på flis/bark eller hindrar det dom lite?

  Mvh Hannah

 48. Åsa F skriver:

  Jag tycker det är jättefint med både träflis och bark. Har en plan på rejält uppbyggda (typ 80-90 cm höga) odlingsbäddar i tegel och lekablock (i form av ett ’E’ med gångar av flis. Min odlingsyta är 4.20x6.40 m så det är inte jättestort. Vi har lerjord. Jag tänkte ta bort mycket av jorden med hjälp av en traktor och spara på hög för att jämna till. Sen funderade jag över att lägga markduk över hela ytan, bygga på det och sen lägga den sparade jorden i bäddarna uppblandat med brunnen dynga och lite ny jord. Flis i gångarna och runt om.
  Nu till min fundering - ska man undvika markduk under bäddarna? Jag får ju med mig maskar mm i den sparade jorden.
  Skulle det fungera?
  Tacksam för svar.

 49. […] har velat fram och tillbaka tills jag av en slump ramlade över ett blogginlägg hos Sara Bäckmo . Det blir träflis med markduk under. Jag tror att det blir riktigt snyggt mot plåten när den […]

 50. Linnea skriver:

  Hej,
  Tror du att en humle kan kvävas på detta sätt eller är det mest mindre växter?
  Mvh
  Linnea

 51. Jenny skriver:

  Vet att detta är ett gammalt inlägg men håller ändå tummarna för svar. Jag har flis som underlag i en del av trädgården och det har kommit massor av svamp i det och jag vet inte vad jag ska göra. Tror du jag måste ta bort all flis och ersätta med något annat?
  Tack på förhand
  Jenny

  • Sara Bäckmo skriver:

   Svamp är inget att vara rädd för. Mycel som sprids är en del av naturens liv och också sätt att bryta ner material på. Låt flisen vara kvar och fyll på med mer när det ser ut att behövas.

  • lillemor kei skriver:

   Jenny.
   Jag har tidigare kommenterat det här med bark och svamp.
   Mina föräldrar hade ett sommarhus där eken runt huset var täckt med plast och bark, där kom det varje vår toppmurklor.

 52. Ylva Bergqvist skriver:

  Hej. Så tacksam för dina tips. Får man frågar var du köper markväven från? Är det Mypex du använder?
  Hur förankrar du den?
  Tacksam för svar.

 53. Maud skriver:

  Hej!
  Jag funderar på att bottna en odlinslåda med kartong, sen lägga på ett laget flis och så jord därefter. Jag ska ha potatis i lådan. Vad tror du? Bra eller dålig idé?
  Flisen kommer av att vi ska ta bort ett par gamla stubbar.

 54. Kristina Lilliesköld skriver:

  Hej!
  Jag har 2 stora högar med flis från en gran som togs ner i våras. Jag vill lägga runt buskar och i rabatter, för att hindra ogräset. Jag undrar om granflis försurar jorden för de växter man har i rabatten? Jag har en " släntrabatt", med spirea, pion, flox, kinesisk kärleksört, buxbloom, hosta, och många andra. Då jag planterade spireorna (högst upp), la jag markduk och det har räckt sådär,,,, kirskålen växer under markduken och kryper ut i resten av rabatten. Nu tänkte jag att kanske kunna kväva kirskålen med flis i resten av rabatten, men är rädd att flisen påverkar blommor och buskar med försurning.
  Jag undrar också om jag kan lägga flisen runt syrenbuskar?

  Med vänlig hälsning!
  Kristina

 55. Kristina Lilliesköld skriver:

  Webbplats? Vet inte,,,,

 56. Carina skriver:

  Inspirerad av dig så har jag lagt träflis på gångarna i mitt lilla odlingskvarter. Det blev så bra! Köpte flis på Bauhaus i säck, för det var svårt att hitta både flis för utkörning och vettiga priser i området. Det gick åt mellan 10-12 säckar. Det kanske blir några säckar till nästa år för att fylla upp lagret.
  Jag grävde ut större delen av gräsmattan och tog bort eventuella jobbiga ogräs innan jag la ut duken och fliset.

 57. Katy skriver:

  Da jeg startede min lille køkkenhave for 3 år siden, valgte vi også træflis fra savværket. Jeg har også lagt det i mit lille skovbed, hvor træ er en helt naturlig del af beplantningen.

  Tak for de skønne skriv 😀

 58. […] många frågar mig om: Det stora inlägget om träflis Gödsla inomhus med kiss Skillnadens såkalender Mitt utbyggda tunnelväxthus + FAQ Jag gillar min […]

 59. Anna skriver:

  Jag har planer på att täcka ett område med flis + markduk. Har förstått att du inte tar bort gräset. Mannen här hemma protesterar och tror att bekymmerna med bl.a. sork blir värre, särskilt eftersom vi ska lägga det ända in till huset. Det är just huset och ev bekymmer runt det han funderar över. Vad är dina erfarenheter?

 60. Lotta skriver:

  Fungerar geoduk - lite tjockare sort - från byggvaruhus till att använda i gångar med flis? Tänker att markväven är av plast och till sist får man remsor av plast som man måste plocka bort. Tycker även att geoduken är lite diskretare - och därför snyggare - än den svarta markväven som oftast sticker ut lite här och var i mina gångar.

 61. Ingrid Ninni Petermann skriver:

  Tack för ett hållbart inlägg av dig Sara!
  Skrivet i november 2017 och jag läser det i december 2020 , fortfarande lika aktuellt. Oj vad vi ska fylla på och bygga vidare med träflis!!

 62. Sandra skriver:

  Kan man grunda med kompostflis i botten på odlingskragar? Det komposteras ju så småningom. Blir väldigt dyrt att fylla alla till brädden med jord.

 63. Anna skriver:

  Har tillgång till enbart ekflis. Går det bra eller skulle det kunna påverka grönsakerna med sin garvsyra? Mvh.

 64. Martin Sleipner skriver:

  En fråga om markväv.

  Känns det inte trist att ha ner massa plast i marken? Det känns som att det går stick i stäv med allting annat du förespråkar. Finns det ingen markväv som är nedbrytbar på lång sikt? Själv tänker jag aldrig gräva ner ett lager med plast i marken hur bra det än kan vara mot ogräset.

 65. Gunilla Melkersson skriver:

  Jag använder vanliga släta stenplattor till gångarna mellan grönsaksbäddarna. Jag älskar plattor och murblock/lecablock. Jag älskar att det är en engångsinvestering och att plattorna aldrig bryts ner, inte på vääldigt länge i alla fall. Det har kostat några tusenlappar, men det är det värt. Det håller resten av mitt liv! Jag gör inget markarbete under annat än att släta till. Har man sand eller smågrus att tillgå så är det förstås bra. Men jag lägger ut plattorna själv. Att spänna några långa snören kan hjälpa till att få det hyfsat rakt.
  Ibland är det springor mellan plattorna där det så småningom kommer upp ogräs, men det är ganska enkelt att ta upp plattorna, ta bort ogräset och lägga tillbaka.

 66. Jan Alldén skriver:

  Hej, jag köpte bioweedstop av Byggros. Den här duken är producerad av majsstärkelse. Blir kompost efter 3 till 5 år. Ofta längre tid beroende på om man täcker duken eller inte. En helt fossilfri duk, väl värd att testa tycker jag.
  Mvh Jan 😃

 67. Matilda Persson skriver:

  Hej! Gammalt inlägg men hoppas på svar:)
  Har du eller någon erfarenhet av att ha träflis från barr-träd som golv i tunnelväxthus ?
  Mvh Matilda

 68. Jennie skriver:

  Jag har pallkragar som fläderbuskarna intill har hittat. Massor av fläderrötter! Försökt gräva bort men de kommer tillbaka. Måste nog flytta pallkragarna (elder ta bort flädern..). Vill inte riskera att liknande händer igen. Kan man görasom ovan då? Markduk under hela området och sen träflis i gångarna och runtomkring?

 69. Jakob Carlström skriver:

  Jag skippar markduk. Tidningar eller wellpapp och sedan 15 cm flis på det. Det kommer en del ogräs, men det tar jag bort. När rötterna från kärs, röllika och revfingerört är borta är det mest en och annan maskros eller tistel som dyker upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *