29. maj 2017

Dill ger flera skördar

Jag odlar dill för infrysning på särskilda platser. Här kan jag kräma ur allt ur plantorna och få fin skörd både en och tre gånger. Dill ger mycket om den skördas på rätt sätt!

Grönsaker ger skörd olika många gånger. Vissa bara en enda skörd sedan är grönsaken borta från växtplatsen, till exempel morot. Andra står villigt kvar och ger både en och två gånger till. Sådan är dillen. Om du odlar dill för första gången ska du låta plantorna stå kvar efter att du skördat, då växer den upp på nytt.

 

Frodig grön dill bredvid ljust gröna sallatsblad.

Den lågväxande 'Bouquet' bli lagom hög och är lätt att odla och skörda till infrysning.

 

Läs mer: Odla mycket dill

 

I ena tunnelväxthuset står en sex meter lång och frodig rad med dill. Den såddes i en bred remsa med täta frön i vintras. Sorten heter 'Bouqet' och är en lågväxande sort. Nu på våren växer dillen fram som en läcker grön flod, kantad av sallat och salladskål. Det är dags att skörda och fylla förrådet inför vintern.

Den här dillen odlar jag bara för att frysa in och det är därför jag valt den lågväxande sorten. Den kan jag nämligen skörda knippen som bara är cirka 20 cm höga där fina blad sitter långt ner på stjälken. Och det bästa av allt är att stjälkarna är så tunna att de inte behöver rensas bort när jag hackar, så som jag gör med de grövsta stjälkarna annars. Allt hackas och åker i frysen, färskt.

 

En plantering med grönsaker i långa rader.

När dillen skördats lämnar jag en stump kvar i backen. Bredvid växer sallat och salladskål.

 

Nerklippta plantor sätter nya blad.

Den nyligen skördade dillen växer snabbt upp med nya blad, som kan skördas igen om några veckor.

 

Läs mer: Klimatsmart dillpesto

 

Klipper ner helt

Vid skörden klipper jag ner hela raden och lämnar cirka 5 cm kvar av plantorna. I det varma fuktiga klimatet går det bara några dagar innan plantorna börjar växa igen. På det här sättet kan jag skörda två-tre gånger innan stjälkarna börjar bli långa och lite hårda, bladen blir färre och plantan eventuellt visar tecken på att blomma.

Visst är det smidigt att kunna skörda flera gånger! Så gör jag också med dill på andra växtplatser, där jag odlar den mer för att kunna skörda här och nu till smörgåsar och matlagning. Jag knipsar det jag behöver och låter resten stå kvar.

Dill passar förresten fint att så under hela sommaren, så har du plats över är det bara att plocka fram fröpåsarna. Det går inte att få för mycket!
/Sara Bäckmo

8 svar till “Dill ger flera skördar”

 1. Nouman skriver:

  Hej Sara,
  kan man odla dill på friland? vilken sort skulle du rekommendera ?

 2. Kitty skriver:

  Jag använder också 'Bouquet' och vintersåt på friland. Har även testat med den högre sorten 'Como'. Så gott att få skörda de första bladen att sätta på smörgåsen.
  Man kan verkligen inte få för mycket dill! 😀
  /Kitty

 3. Monica Gustafsson Berg skriver:

  Hej Sara.
  Jag odlade dill i stor kruka i växthuset tidigt i år. När den hade blivit en stor fin " kudde ", planterade jag ut den på sin växtplats i pallkragen. 2 dygn senare var den uppäten av sniglar (snäckor), Det lilla som var kvar av plantan, flyttades till ny växtplats. Nu kommer det ny fin dill igen som jag snart kan skörda. Den nya växtplatsen är också en pallkragebädd, men 2 på höjden och målad med tjära på utsidan. Sniglarna verkar inte tycka om tjära. Så där får jag ha min odling i fred.

  Monica

 4. Händigakvinnan skriver:

  Tack för tipset! Dillen är så snygg så jag är så glad att den växt upp snyggt i sina pluggar. Nu jäklar kommer den bli friserad så snart den kommit i jord och rotat sig lite!
  Kram

 5. Malin skriver:

  Tack för dina inlägg om dill! Det har inspirerat mig att använda dill på nya sätt och dill på ostmackan har blivit som ett beroende... 🙂

 6. Linda Hellström skriver:

  Dill är min favoritört. Har aldrig lyckats tidigare trots enträgna försök, men tack vare din inspiration Sara har jag lyckats med sorten Tetra, jag har bredsått i en stor kruka och skördar varje dag. Nu har jag sått en kruka till:-))
  TACK❤️

 7. Karin Björk Persson skriver:

  Hej! Kan man skörda dillen även efter att den blommat eller blir den dålig då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *