"Duke" har flyttat in - Sara Bäckmo
Stäng menyn

"Duke" har flyttat in

Nu ska jag äntligen fixa en djungel i tunnelväxthuset. "Duke" verkar vara den perfekta blåbärssorten att odla på höjden i växthus för tidig skörd. Glad att jag hittat plantor!

Jag har gjort några riktigt roliga inköp av plantor i år. Här i krokarna runt Växjö finns plantskolor med bra utbud och det är så roligt att komma hem med guldklimpar till odlingen. Till exempel har jag hittat en röd kiwi och vit persika till samlingen och snart hoppas jag också kunna plantera en fläderbuske som växer i pyramidform.

 

insidan av ett stort tunnelväxthus.

Det är högt i tak i tunnelväxthuset och jag vill gärna utnyttja höjden till ätbara buskar och växter.

 

Tunneldjungel
I den nyare delen av mitt stora tunnelväxthus ska jag försöka få till en slags "djungelkänsla" genom att plantera höga buskar, träd och andra plantor. Det är 3,5 meter högt i tak och gott om utrymme upptill. Med höga plantor kan jag odla annat i marknivå och få flera skikt av ätbara växter. Låter det inte härligt! Jag har till och med sneglat på en liten solcellsfontän för att få lite extra mysfaktor.

Än så länge har jag planterat en taggfri björnbär "Black Satin", vinranka "Himrod", röd kiwi "Ken's Red" och vit persika "Ice Peach". Jag har också börjat sätta ut jordgubbar som kantväxter i gången och kommer att sätta ut fler runtomkring buskarna. Dessutom har jag förberett ett gäng sparrisplantor för plantering, tidiga sorterna 'Primaverde' och 'Gijnlim' samt lila sparrisen 'Pacific Purple'.

 

En plantetikett på blåbärsbusken.

Informationen på växterna är ofta knapphändig och kanske inte heller korrekt anpassad efter mitt klimat.

 

Blåbär - highbush
För ett tag sedan såg jag bilder på uppstammade blåbärsbuskar. Det ser snyggt ut men jag har inte kunnat lista ut varför jag skulle ha uppstammade blåbär när jag har så gott om plats ute. Men med ett större växthus och önskan om höjd och frodighet väcktes ett ha-begär. Jag måste ha blåbär på stam!

När jag ska välja en sort, oavsett vilken växt, för ett särskilt ändamål är jag noga med att läsa på. Jag brukar dra fram telefonen och googla sorterna ordentligt innan jag köper eftersom infon på plantetiketterna ofta är ganska knapphändiga.

Det går inte att ta vilken blåbärssort som helst och tänka att det nog blir en bra uppstammad buske enligt mina önskemål så småningom. Alla sorter har olika egenskaper och en lågväxt variant blir av förklarliga skäl inte så bra för en högväxt odling. Bland de vanligaste sorterna i trädgårdsbutiken passar inte alla att växa uppstammade och vissa sorter är extra bra lämpade för växthus.
Perfekt växthusblåbär
Tidigare i veckan stötte jag på en sort som jag inte sett bland blåbärsbuskar någon annanstans. "Duke". Och när jag googlade den fick jag veta att det är en sort som är mycket bra för växthusodling, det är en av de tidigaste sorterna, den är mycket högväxt (highbush), växer kraftigt och blommar sent. Bingo! Alla de där sakerna är superbra för mitt syfte: tidig skörd i växthuset. Att den blommar sent på hög planta gör att den inte är så känslig för nattfrost, vilket är suveränt.

Jag fick med mig två plantor 'Duke' hem och kommer att sätta dem i torv, rakt ner i jorden under täcket av flis i tunnelväxthuset. På en mer avsides plats i tunneln sätter jag en annan sort som jag råkar ha i kruka. För bästa skörd behöver blåbär pollineras av annan sort (korspollinering).

 

Omogna blåbär på en buske.

I den varma miljön i tunnelväxthuset kommer 'Duke' att ge tidigare skörd av bär än buskarna so växer på friland.

 

Så spännande detta ska bli! Det tar några år för plantorna att växa upp och bli sådär höga och jag kommer att behöva beskära kraftigt första åren för att hjälpa dem på traven.
/Sara Bäckmo

28. juni 2017