16. december 2014

Efter potatis kommer blommor

Nyplanterad syrenbuddleja i november, 2014.

Nu har årets potatishög förvandlats till början av en perennplantering. Till våren kommer många vackra lökväxter att blomma här. Om några år är rabatten i full blom och då har sommarblommor, rosenkvitten och syrenbuddleja hunnit breda ut sig. 

Den nya perennplanteringen har förberetts genom att jag odlat potatis här under säsongen. Egentligen skulle det vara en regelrätt "odla-potatis-direkt-på-gräsmattan-plantering", men jag har en femåring som tycker det är så roligt när vi gräver tillsammans att planen blev modifierad. 

Ytan är cirka 3x3 meter stor. Vi skar grässvålen i fyrkanter med hjälp av kantspadar och vände dem sedan upp och ner. Därefter lades tidningar och brunnen hästskit på. Sedan löv och ett lager dyblöta tidningar. Ovanpå dessa lades ogroddad potatis som täcktes med ensilage, halm, gräsklipp och lite annat. 

Under täcket fanns i november jättefint bearbetad jord som var lätt att kratta till en hanterlig och planterbar yta. Nu väntar jag bara på de första vårtecknen!

Vill du se bilder från när jag grävde landet i våras så finns det i fotoalbumet "Jag gräver nytt land" på Skillnadens Facebook.
/Sara Bäckmo


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *