15. september 2017

Eftermogna Gröna Tomater Inomhus

Mörkt och svalt är min melodi. Så får jag de gröna tomaterna att mogna i långsam takt och räcka i många månader från skörd.

Tomater ligger på en stor bricka.

På en bricka i en svalt kyffe ligger en del av frilandsskördade gröna tomater för att eftermogna. Bild från 2017.

 

Så mycket tomater jag skördar i september! Nu är det dags att plocka av och plocka in. I september behövs en ordentligt fin sommar för att något ska mogna vidare utomhus här i zon tre, så jag plockar tomaterna även om de är gröna.

 

Skördar Gröna Tomater

Nu på hösten skyndar jag mig att skörda och plocka in gröna tomater. Jag tar dem efterhand jag ordnat brickor och backar att lägga dem i. Om jag tar in flera backar blir det för mycket att ta hand om på en och samma gång och risken är stor att det blir dåligt i brist på tid.

Det går mycket fint att eftermogna tomater inomhus. Den mängd jag odlar är svår att äta upp på direkten och istället avsedd för att lagras på olika sätt. Jag vill ha ett ordentligt förråd av snålröra i frysen till matlagningen och tycker också om att ha färska frysta tomater att ta fram till vissa maträtter. Ibland gör jag förvisso syltade gröna tomater eller en grön tomatmarmelad, men godast är ändå att äta tomater som är mogna.

 

Mörkt och Svalt

De flesta plockar in sina tomater och låter de ligga i rumstemperatur till dess de har mognat. Fönsterbrädet brukar vara en populär plats. Men så gör inte jag. När tomaterna ligger varmt mognar de så väldigt fort och då blir det just sådär mycket att vi inte hinner äta upp eller ta hand om skörden.

Istället lägger jag tomaterna mörkt och svalt, dock ej i kylen. Just nu står till exempel en laddning under trappen i vedförrådet och övervåningens obebodda rum får sin beskärda del efterhand. Det här är så bra! Några gånger i veckan går jag och vittjar de tomater som mognat fram, resten får ligga kvar. Är några tomater på väg att bli dåliga passar jag på att ta de med.

En sak jag är noga med är att lägga tomaterna på brickor. Om någon tomat skulle spricka eller ruttna så rinner det inte ner tomatsaft på grejerna som ligger under.

 

Tomater i en korg.

Det är sällan alla gröna tomater hinner bli mogna utomhus, men det finns ändå hopp för skörden genom att mogna frukterna inomhus.

 

Bladmögeldrabbade Tomater

På bilden ovan syns 'Crimson Crush' F1, det är en sort som är resistent mot potatisbladmögel. De tomaterna förvarar jag enskilt utan att blanda med övriga tomatsorter.

Tomater drabbas lätt av potatisbladmögel. Även om det inte syns något på själva tomaterna till en början så kommer nästan alltid angreppen smygandes efterhand, särskilt när de tas in för att eftermogna. De blir snabbt bruna och på bara några få dagar är alla tomaterna ruttna. Om jag har en skörd där enstaka tomater ruttnar är jag snabb med att ta hand om de gröna tomaterna som är kvar. De kan frysas gröna och tillagas senare, i värsta fall. Om en tomat börjat ruttna kommer nämligen de andra att göra det med.

 

Skippar Äpplen

Många lägger äpplen tillsammans med omogna tomater för att de ska mogna snabbare. Men jag är inte ute efter att de ska mogna snabbt. Det tar den tid det tar och de mognar fint också utan äpplen på brickan. Tomater som inte nått sin fulla storlek brukar också mogna efterhand, men är de väldigt outvecklade är det inte säkert att det blir så mycket med dem.

Med mycket tomater som eftermognar i sakta mak kan tomatskörden räcka länge. Vissa år har vi haft tomater så sent som i februari, från tämligen vanliga sorter. De har alltså tagits in omogna och eftermognat långsamt i mörka och svala utrymmen. Prova!
/Sara Bäckmo

27 svar till “Eftermogna Gröna Tomater Inomhus”

 1. GunBritt skriver:

  Visst funkar det alldeles utmärkt att mogna tomater i mörkt utrymme ....så gör jag också...

 2. Mariee skriver:

  Viktigt att aldrig förvara tomater som ska eftermogna under 12 grader, då avstannar processen och kommer inte igång igen (idealet är 14 grader)

 3. Kristina skriver:

  Min farmor öppnade en av kökslådorna i köket och där på en handuk,plockade hon upp tomaterna,varefter dom mogna.
  Ett trevligt timatminne ?

 4. Sofia skriver:

  Men vad gör du med de gröna tomaterna som måste användas direkt för att inte ruttna? Hur tar du tillvara dem?

 5. Varför så bråttom att ta in dem? Mognar ju långsamt ute nu också?

  • Sara Bäckmo skriver:

   För att de lätt drabbas av mögel till exempel. Nu är också sniglarna mer glupska, när det är fuktigt ute och tomaterna är på väg att mogna. /Sara

 6. EVELINA skriver:

  Vilket bra tips, jag visste inte att det går så bra att eftermogna dem inomhus – vilken tur att det funkar! 🙂

 7. Mona Caroline Jacobs skriver:

  Men hur mycket smak har de tomater som mognar i mörker?

 8. Lotta skriver:

  Många klagar över att inte tomaterna mognar utomhus, men för mig är gröna tomater lika mycket en skatt som de mogna - just för att jag eftermognar dem. Plockar jag in gröna tomater för att eftermogna får jag äta färska tomater längre. Tidigare år har jag ätit egenodlade tomater i december, men i år siktar jag också på att de ska räcka till februari. Särskilt som jag odlar två sorter som ska hålla länge - Princip Borghese och Longkeeping Cherry.

 9. Dagfrid Kolås skriver:

  Spennande...har drivhuset fullt av grønne tomater..Gleder meg til å prøve dette ut..Er det lurt å vente til frosten nermer seg?

 10. Dagfrid Kolås skriver:

  Spennende dette med langtids lagring av tomater.. Har sett forslag på noen sorter som egner seg mer til lagring..D bruker Crimson Cruch. F1.....
  Hvor kjøper du de i 1. omgang?
  Har sluttet å kjøpe frø, med tørker de beste vi har..men dette er såå spennende..

 11. Susanne skriver:

  Tack för bra tips! Jag undrar, är det bra el dåligt att ha kvar grenar och stammen? Dvs, tar du bort kvistarna eller kan man t o m knipsa av stammen vid jorden och ta in hela?

 12. ingrid Öhberg skriver:

  Är det plockade tomater vi pratar om, eller tar du in hela plantan? Jag tror mig minnas att pappa drog upp hela plantan och hängde dem över en klädställning i källaren....
  Hur som helst är det så roligt att följa dig. Vi har precis köpt hus med en liten trädgård,ingen har orkat bry sig om den på många år, men där finns ett litet växthus och två pallkragar. Gamla buskar med vinbär, krusbär och hallon och trötta fruktträd...det ska bli så kul att gödsla vår kärlek över denna Solbacka.....urra för våren, hurra för dig, och hurra för den inspiration och kunskap du förmedlar!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Ingrid! Ja, det är plockade tomater jag menar. Jag vet att det funkar fint att plocka hela plantan också, men få av oss har den platsen. Må gott, hälsar Sara

   • Maria skriver:

    Hej! Måsta man plocka av tomaterna från sin kvist, eller finns det någon fördel med att den sitter kvar 🙂

    Tack på förhand!

 13. […] tomatläsning på bloggen: Eftermogna tomater inne Frys färska tomater Koka tomater till frysen Vintertomaterna […]

 14. madeleineslife.blogg skriver:

  Hej Sara,

  Första året jag har en stor skörd av tomater som ska få eftermogna. Så spännande!
  Tack för bra tips!

  Mvh Madeleine från Roslagen

 15. Tina skriver:

  Hej Sara! Jag har ett växthus och bor i zon 7
  Tänkte att mina tomater skulle hinna mogna, jag hoppas på en fin september, annars får jag mogna dom inomhus. Första gången jag odlar i växthus .

 16. Åsa Landin skriver:

  Vilken temperatur räknar du som sval så man bör plocka in tomaterna?

 17. Johanna skriver:

  Jag har nu tvättat tomaterna och lagt dem på en ren handduk på en bricka i källarens kallaste rum. Efter bara ett par dagar flyger det massor av bananflugor runt dem. Hur gör du för att undvika det? Vill ju inte ha hela källaren full av flugor.

 18. Anna skriver:

  Är det lika bråttom med tomater i växthuset eller inglasat uterum? Har planor både i uterum och växthus som verkar trivas utmärkt just nu.

 19. Pia svensson skriver:

  Hejsan har en gammal jordkällare ❤️ är det helt i ordning att benytte den till gröna tomater till röda?

 20. Sofia skriver:

  Är det helt kört att plocka in gröna tomater om det redan har varit en frostnatt? Eller fortsätter de att mogna inomhus iallafall? Tack på¨förhand! Med vänlig hälsning,

  • Susanne skriver:

   Tomaterna kan klara en frostnatt eller fler. Om inte blir de vattniga och grå, då är det bara att lägga på komposten. Men man har gerr det en chans iallafall.

 21. kerstin hagman skriver:

  Å, så spännande läsning om tomater! Tack!
  Själv har jag i år odlat för mycket....26 tomatplantor - det är ju trevligt - mängder med tomater,
  MEN,
  har upptäckt att i hälften av tomatkrukorna, de som står direkt på marken eller jorden,
  däri krukorna finns MÖRDARSNIGLAR!
  Därför var det intressant att läsa om att man kan kapa plantan och hänga upp den så att tomaterna mognar.
  Tack igen!
  Gammeltanten

 22. Åsa skriver:

  Tack för tipset! Drunknar just nu i tomater som mognar för fort i rumstemperatur 🤪

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *