Eftermogna Gröna Tomater Inomhus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Eftermogna Gröna Tomater Inomhus

Mörkt och svalt är min melodi. Så får jag de gröna tomaterna att mogna i långsam takt och räcka i många månader från skörd.

Tomater ligger på en stor bricka.

På en bricka i en svalt kyffe ligger en del av frilandsskördade gröna tomater för att eftermogna. Bild från 2017.

 

Så mycket tomater jag skördar i september! Nu är det dags att plocka av och plocka in. I september behövs en ordentligt fin sommar för att något ska mogna vidare utomhus här i zon tre, så jag plockar tomaterna även om de är gröna.

 

Skördar Gröna Tomater

Nu på hösten skyndar jag mig att skörda och plocka in gröna tomater. Jag tar dem efterhand jag ordnat brickor och backar att lägga dem i. Om jag tar in flera backar blir det för mycket att ta hand om på en och samma gång och risken är stor att det blir dåligt i brist på tid.

Det går mycket fint att eftermogna tomater inomhus. Den mängd jag odlar är svår att äta upp på direkten och istället avsedd för att lagras på olika sätt. Jag vill ha ett ordentligt förråd av snålröra i frysen till matlagningen och tycker också om att ha färska frysta tomater att ta fram till vissa maträtter. Ibland gör jag förvisso syltade gröna tomater eller en grön tomatmarmelad, men godast är ändå att äta tomater som är mogna.

 

Mörkt och Svalt

De flesta plockar in sina tomater och låter de ligga i rumstemperatur till dess de har mognat. Fönsterbrädet brukar vara en populär plats. Men så gör inte jag. När tomaterna ligger varmt mognar de så väldigt fort och då blir det just sådär mycket att vi inte hinner äta upp eller ta hand om skörden.

Istället lägger jag tomaterna mörkt och svalt, dock ej i kylen. Just nu står till exempel en laddning under trappen i vedförrådet och övervåningens obebodda rum får sin beskärda del efterhand. Det här är så bra! Några gånger i veckan går jag och vittjar de tomater som mognat fram, resten får ligga kvar. Är några tomater på väg att bli dåliga passar jag på att ta de med.

En sak jag är noga med är att lägga tomaterna på brickor. Om någon tomat skulle spricka eller ruttna så rinner det inte ner tomatsaft på grejerna som ligger under.

 

Tomater i en korg.

Det är sällan alla gröna tomater hinner bli mogna utomhus, men det finns ändå hopp för skörden genom att mogna frukterna inomhus.

 

Bladmögeldrabbade Tomater

På bilden ovan syns 'Crimson Crush' F1, det är en sort som är resistent mot potatisbladmögel. De tomaterna förvarar jag enskilt utan att blanda med övriga tomatsorter.

Tomater drabbas lätt av potatisbladmögel. Även om det inte syns något på själva tomaterna till en början så kommer nästan alltid angreppen smygandes efterhand, särskilt när de tas in för att eftermogna. De blir snabbt bruna och på bara några få dagar är alla tomaterna ruttna. Om jag har en skörd där enstaka tomater ruttnar är jag snabb med att ta hand om de gröna tomaterna som är kvar. De kan frysas gröna och tillagas senare, i värsta fall. Om en tomat börjat ruttna kommer nämligen de andra att göra det med.

 

Skippar Äpplen

Många lägger äpplen tillsammans med omogna tomater för att de ska mogna snabbare. Men jag är inte ute efter att de ska mogna snabbt. Det tar den tid det tar och de mognar fint också utan äpplen på brickan. Tomater som inte nått sin fulla storlek brukar också mogna efterhand, men är de väldigt outvecklade är det inte säkert att det blir så mycket med dem.

Med mycket tomater som eftermognar i sakta mak kan tomatskörden räcka länge. Vissa år har vi haft tomater så sent som i februari, från tämligen vanliga sorter. De har alltså tagits in omogna och eftermognat långsamt i mörka och svala utrymmen. Prova!
/Sara Bäckmo

15. september 2017