Stäng menyn

Jag är med i En bondgård mitt i stan i TV4

En bondgård mitt i stan är programmet där tre familjer i Stockholm ska lära sig att odla och ha djur, med mål att bli mer självförsörjande. Johan Widing och jag är deras "experter" i programmet.

 

Här är min vapendragare i En bondgård mitt i stan - Johan Widing från Bokeslundsgården i Skåne. Härligt att vara med i tv och se ut som sig själv; skitigt och glad!

 

Det här året har bjudit på en högst ovanligt upplevelse. Jag har spelat in ett tv-program - En bondgård mitt i stan! Ända sedan i mars har jag gjort inspelningar till ett sprillans nytt tv-program som börjar sändas i TV4 om några veckor. I helgen börjar en trailer för programmet att sändas i tv och då kanske du undrar om inte den där rakade skallen som susar förbi är bekant. Jo då, den är min! Så, jag tänkte passa på att berätta lite om vad det är jag haft på gång.

 

En bondgård mitt i stan

I vintras messade en kollega till mig och sade att hon sett att TV4 sökte medverkande till ett nytt tv-program. Ett gäng familjer skulle prova leva bondgårdsliv mitt i stan och få hjälp av experter att lära sig odla och ha djur. "Det skulle ju vara perfekt för dig att vara med som expert!!!". Näeeee, det blir nog inte aktuellt för min del, sa jag. Sen gick det två veckor och så damp det ner ett mail från Jens på produktionsbolaget Meter, som undrade om jag ville ta ett snack om medverkan. På den vägen är det.

Programidén som presenterades för mig i vintras är klockren och på allvar något där jag känner att jag kan tillföra något och förhoppningsvis inspirera till sånt som kan komma till nytta för många. Att hjälpa andra att komma igång och odla är väldigt viktigt och i den här formen har det varit extra roligt. Jag fullkomligt älskade programidén och tycker att innehållet är så bra.

 

Här är en av trädgårdarna vi jobbat med i En bondgård mitt i stan. En villa i Stockholm, med lite gräsmatta utanför, grått och lite trist i kalla mars 2021. Spännande att se hur det ser ut sen!

 

Drömmar om kretslopp och förvandling

Än så länge kan jag inte säga så mycket om programmet, mer än att vi får följa tre familjer under året, när de ska förändra sina liv och försöka bli mer självförsörjande. De ska anlägga grönsaksodling och skaffa djur  - i stan. Så här berättar några av deltagarna om sina mål när vi startade inspelningarna av En bondgård mitt i stan.

 

Lina & Eddie: "Vår målbild var en frodig odling där vi alla vill tillbringa mer tid ute tillsammans. Men också att skapa en plats där vi kan få utlopp för ett intresse för ekologisk odling, örter och kretslopp."

Lisa, Roine & Ellen: "Vårt mål med odlingarna var att bli så självförsörjande att vi kan passera grönsaksodlingen i matbutiken. Och också att det skulle bli en så stor förvandling av vår trädgård att förbipasserande skulle stanna till och reagera. Vi satsade högt, men kände att "Nu kör vi!" när vi fick hjälp av experter."

 

Utan att avslöja för mycket kan jag säga att det varit en händelserik säsong. Jag tror att deltagarna tycker att ganska många av förväntningarna infriats, och jag själv har tyckt det varit väldigt värdefullt att få vara med på deras resa.

 

Två korthåriga typer på inspelning vid Gullmarsbron på försommaren - Johan Widing och jag. Här gjorde vi sekvenser till första programmets presentation av oss.

 

Johan Widing och jag

Jag är alltså en av två experter i En bondgård mitt i stan, som ska guida familjerna i sin omställning. Vid min sida har jag fantastiska Johan Widing som driver Bokeslundsgården i Skåne. När jag fick höra att programmet skulle ha en "djurexpert" tipsade jag genast om Johan, som jag aldrig träffat innan men fått så fina vibbar av genom sociala medier. Vad jag inte visste var att Johan redan var påtänkt av redaktionen, och i sin tur hade tipsat om mig som "odlingsexpert". Vilken matchning va!

Johan är en klippa! Så vänlig, lugn, pedagogisk och otroligt kunnig, perfekta egenskaper för att lära oss om djurhållning på sunda sätt. Dessutom en mästare på att odla! Jag tror att ni kommer att uppskatta att se och höra hans tankar i programmet. Inför det här inlägget frågade jag Johan om varför han ville vara med i programmet.

"Jag gillar helhetstänket och att konkret kunna visa hur man kan ha djur där deltagarna bor, utanför vardagsrumsfönstret. Jag hoppas det ska väcka ett sug och ge idéer till omställning som faktiskt är realistiska. När det gäller djur så vill jag gärna inspirera till både vanliga djur som man lätt förknippar med en gård, men också att väva in insekter och vilda djur i den stora helheten."

 

Hur ska det gå? Lyckas alla deltagare att få igång någon odling? Här är någons första försök till inomhus-sådd.

Premiären

Just nu håller alla avsnitten på att redigeras. Vi har spelat in så väldigt mycket material. Åtta avsnitt ska det bli och jag har tjuvkikat på de fyra första. Det liknar inget trädgårdsprogram på tv jag sett förut. Alla deltagare är så bjussiga och det är väldigt lätt att känna igen sig i allt arbete, tankarna, strävan och drömmarna de har. Och misslyckandena förstås. Jag hoppas och tror att ni som kikar kommer att gilla det med.

En bondgård mitt i stan har premiär 19 oktober klockan 21.00. Hoppas att ni sitter bänkade med mig då!

Programmet produceras av Meter Television för TV4. Vill du boka intervjuer, beställa pressbilder eller liknande sker kontakt via King Street Communication.
/Sara Bäckmo

 

 

02. oktober 2021