En djupbädd för baljväxter - Sara Bäckmo
Stäng menyn

En djupbädd för baljväxter

Innan stormen Gorm kom gjorde jag en timmes återhämtning i trädgården och fixade en av djupbäddarna. Det är så skönt att bocka av bädd efter bädd inför vintern och veta att så mycket som möjligt så att säga är startklart när våren kommer.

Den här bädden kan jag odla i riktigt tidigt på våren. Den ligger väl skyddad bakom stenmuren och med lä och solsken redan i mars tinar bädden och värms upp fint.

Tidigt i våras förlängde jag den här bädden med det dubbla. Det är mycket sten i backen alldeles vid stenmuren och särskilt mycket just där den nya delen av bädden ligger. Den blir inte riktigt så djup som övre delen, men jag kompenserar det genom att kommande säsonger bygga upp bädden ordentligt på höjden istället.

I år har jag odlat följande i bädden: Vitlök, lök, majs, spenat, rädisa, majrova, rucola, sallat, nakenfröpumpor, daikon och en mängd sommarblommor. Den har verkligen sprudlat.

 

Full grönska i djupbädden.

Så här såg djupbädden ut i juli, med bland annat lök och rosenskära.

 

Nästa år är det dags för baljväxter och om jag inte minns fel ska hela bädden fyllas av märgärter i olika omgångar. Det blev inte mycket märgärter i år och de är verkligen saknade. Fördelen med baljväxter är att de själva gödslar jorden eftersom de fångar upp kväve i luften som de sedan pluttar ut i jorden via rotsystemet. En djupbädd ska ju matas med godsaker under hösten, som blir näring till kommande säsong. Men eftersom baljväxterna gödslar jorden själv slösar jag inte med näring här utan fyller på med mestadels löv, utöver en del blandade växtdelar.

Jag matar bädden på samma sätt som jag visar i klippet:
[YouPlaySinglePlayer video="104,495,51646" yod yot ]

Vill du hellre läsa om hur jag matar djupbäddar kan du göra det här.

Hela bädden är ungefär fem meter lång och jag har petat i ungefär fem säckar material. Efter att jag krattat igen rännan i mitten har jag dessutom täckt hela bädden med löv. Passande att göra samma dag som det vankas hård storm... Tre säckar löv ligger på toppen, förankrade med kompostgaller och jordsäckar över. Jorden är förstås inte köpt utan återvunnen från trädgården. Efter stormen ligger ALLT kvar på bädden. Hurra!

 

En djup ränna är grävd mitt i bädden och fylld med grön växtmassa.

Underst i rännan har jag matat bädden med växtmaterial från samma bädd och en del övrig blast från andra delar.

 

Löv ligger i en grävda rännan i mitten av bädden.

I hällregn och snålblåst matade jag bädden vidare med flera säckar löv innan den krattades igen.

 

Tidigt nästa vår makar jag undan täckmaterialet så jag kommer åt att så bädden. Allt förberett och klart. Känns toppen. Nu har jag bara den tio meter långa djupbädden kvar att mata. Också den fylls med löv eftersom baljväxter ska växa där med.
/Sara Bäckmo

01. december 2015