24. oktober 2017

En förmiddag i trädgården

Något litet varje dag, så funkar mitt trädgårdsarbete. Och jag njuter av varje minut. Den här förmiddagen hann jag iordningställa några odlingsplatser och det är jag så nöjd med!

Det finns inte mycket tid att odla just nu. Familj och jobb kommer först och när det finns några minuter över är det mörkt. Känns det igen? Ibland gör jag några små pass på kvällskvisten med ficklampa i tunnelväxthuset, mest för att stilla min längtan efter att odla. De senaste dagarna har varit hektiska när Philip har varit på jobb i Stockholm och efter fem nattningar på egen hand och helg på det med veckohandling, scouter, lek och mys är en rätt mör. Fortfarande glad, det är inte det. Men det finns ingen tid för några odlingsprojekt.

Idag däremot är det tisdag. På tisdagsförmiddagar röjer jag inomhus så snabbt jag kan för att få åtminstone en sammanhängande timme ute. Jag försöker tajma det så att det passar med ettåringens förmiddagsvila. Han vilar i vagnen och jag får ila omkring i trädgården. Det är så härligt, och precis vad jag behöver för att fylla på energiförrådet. Bara några minuter ute gör mig till glad mamma och fru.

Så, vad hinner jag med att göra? För det första så är min melodi att göra något litet varje dag, snarare än att sikta på de omfattande trädgårdsdagarna (som aldrig infinner sig...).

 

En pallkrage fylld med jord.

Hela den här pallkragen fylldes med ogräs, enligt metoden jag visar i videon nedan, för ett år sedan. Nu är det jord.

 

Det första jag gjorde var att gräva ner en hink bokashi i en pallkrage. Det här är en odlingslåda jag byggde förra året av bara ogräs. Hallå, kolla jorden! På ett år har ogräset förvandlats till läcker jord och jag är så himla nöjd. På den här platsen finns motsvarande tio pallkragar som är fyllda på det här sättet. Ett långsamt och härligt sätt att odla. Nu ger jag jorden en kick med hjälp av bokashi och tänker sedan sätta en del vitlök här. Det blir ett litet experiment eftersom det är på norrsidan. Kul att veta vad vitlöken tycker om det. Självklart har jag tänkt sätta vitlök på andra ställen med, som backup.

 

Mitt finger pekar på tidningspapper mitt i spadtaget med jord.

Ett spadtag visar tydligt tidningarna som jag grundade med över gräsmattan. Allt ovan har blivit jord, liksom gräsmattan som låg under tidningen.

 

Växtdelar i jord.

Ett hål i jorden fylls med hälften bokashi och hälften gammalt växtmaterial. Växterna komposteras snabbt i närheten av bokashi.

 

Ja, sen hann jag gå en superkort promenad, söva den lille mannen samt kissa den stora hunden och fundera över vad jag skulle göra härnäst. Jag bestämde mig för att flytta undan några fula säckar med gräsklipp som vi använt som tyngd över plast som täckt vedhögen, innan den kom in i vedboden. Grässäckarna tömdes över några pallkragar som jag fyller upp. Här ska jag antagligen odla pumpor nästa år. Jag har lagt tidningar rakt på marken, fyllt på med gräsklipp och löv, täcker med mer tidningar när ogräset växt igenom och fyller på med mer material igen. Allteftersom kvävs ogräset och ger mig fin jord att odla i. Perfekt!

 

Pallkragar ligger på marken bredvid varandra.

Ett pärlband av pallkragar som efterhand täckts precis som pallkragarna ovan. Efterhand skapas jord här och jag får mycket ny odlingsyta.

 

Tidningar i en pallkrage.

Sommarens fyllnad har sjunkit ihop och ogräs har vuxit igenom här och var. Jag täcker med nya tidningar och mer material.

 

Kålplantor i en odlingsram.

Flera stora odlingsramar bredvid har skapats på samma sätt. Den här lådan började jag anlägga 2015. I år odlar jag vinterkål (vitkål och savoykål) här

 

 

Jag passade också på att njuta lite av alla möjligheter som dykt över mig i trädgården, trots att jag inte har möjlighet att just nu göra några stordåd. De senaste veckorna har grannarna Nalle & Gittan dumpat enorma mängder löv och gräsklipp hos oss. Jag är så himla glad för det här! Det är ju jättemycket löv och jag har stor nytta av det. Nu kan jag i princip fylla upp hur många pallkragar eller odlingsramar som helst med löv blandat med bokashi och skapa nytt, nytt, nytt. I videon nedan berättar jag om Philips oväntade odlingsprojekt och jag tror jag ska tipsa honom om att odla på löv med.

 

Jag ska gärna göra ett separat inlägg snart om olika kreativa sätt att använda löv på. Det är verkligen en resurs i trädgården. Om du vill passa på att spara löv redan nu så anar jag att frågan om bok- och eklöv dyker upp ganska snart. Går de att använda i trädgården? Många säger aja-baja till det, men jag säger ja. Det är hårda löv som bryts ner sakta och behöver blandas med annat material som påskyndar nedbrytningen. Spara dem i säckar tills vidare så ska jag återkomma snart med mer tips om löv.

Resten av dagen? Sen skördade jag grönsaker till tisdagslunchen med Philip, gjorde en livesändning på Instagram och stack in och gjorde lunch. Sen jobba resten av eftermiddagen. Och ikväll har jag första barnfria kvällen på nästan en vecka. Då ska jag lyssna på poddar och förhoppningsvis tapetsera färdigt lill-tjejens rum.

Det var min dag. Vad har du hunnit med?
/Sara Bäckmo

4 svar till “En förmiddag i trädgården”

 1. Britt-Arnhild skriver:

  Hei Sara. På denne tiden av året og noen måneder framover har jeg brukt å la hagen hvile. Men nå jar du jammen inspirert meg til å utvide sesongen. Skrev akkurat litt om det i hagebloggen min: http://brittarnhildshouseinthewoods.typepad.com/bluegarden/2017/10/med-ettermiddagssol-i-kirsebærtreet.html

 2. Under odlingsåret som gick satte jag all vit-& rödlök i tre pallkragar på norrsidan, som har ytterst lite soltimmar , de växte hur fint som helst

 3. Judit Frenkel skriver:

  Hej Sara! Jag har lyckats skaffa ett sommarställe vid Balatonsjön/Ungern som heter Badacsony. Där jorden är vulkanisk. Rent spontant tänkte fråga , har du några tankar om det, kanske små finesser hur man handskas bäst med den?
  Tomten är huvudsakligen täckt med gräs. Bör beställa jord för odling.
  Vad är viktigt att veta när man beställer jord eller kan man ha närmast vad som helst och förbättra det själv?

 4. Hej Sara! Jag har nyligen börjat komla på dina vloggar och jag blir otroligt inspirerad ? du är så naturlig och chosefri att det känns som att det är MIG du pratar med. Tack för att du får det att bli enkelt att hänga med och förstå. Kram från Kristina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *