En hel videoserie om bokashi-kompost

Nu finns äntligen en hel serie avsnitt på YouTube där jag visar min användning av bokashi under året. I fem delar visar jag hanteringen både sommar och vinter.

En hand med fin jord.

Jorden jag toppar sådden med är underbar! Gjord av bokashi-kompost i kruka, på samma sätt som jag fyllt upp krukorna jag odlar i nu. Förvaras i säckar under filtar i tunnelväxthuset som skydd för frost.

 

Förra sommaren började jag spela in en serie avsnitt om bokashi-kompost till YouTube. Jag får många frågor om varför jag använder just den här komposten och inte en traditionell hushållskompost, hur det går till och om det verkligen, verkligen fungerar. Ibland är det svårt att förstå utan att ha sett handgripligen hur bokashi kan användas så jag ville visa en del av mina sätt för att ge inspiration.*

Nu äntligen har jag redigerat färdigt den femte delen i serien och tipsar om de olika delarna här.

 

I del ett berättar jag kort om vad bokashi-kompost är och visar hur jag gör kompost av vårt hushållsavfall.
 

I del två, som är helt ny, visar jag hur jag under vår, sommar och höst gräver ner bokashi-kompost i trädgården för att gödsla.
 

I del tre visar jag hur jag gödslar i tunnelväxthusen genom att gräva ner kompost.
 

I del fyra ger jag tips på ett sätt att ta hand om bokashi-kompost under vintern.
 

I del fem visar jag hur snabbt det går för bokashi-kompost att bli till jord i landet.
 

Ännu ett suveränt sätt att använda bokashi på är att fylla stora krukor eller tråg med kompost och sedan odla direkt i materialet. I del sex visar jag hur jag gör.

 

 

Om du tycker om mina videos blir jag jätteglad om du prenumererar på min kanal, använd länken här: Sara Bäckmo - Skillnadens Trädgård.

För dig som vill veta mer om bokashi, ställa frågor och få mer inspiration tipsar jag om de fina forumen på Facebook som finns, bland annat Bokashi och Bokashifrämjandet. Bokashi finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker/kompostbutiker, men allra enklast är att köpa på nätet. Det finns flera butiker att välja mellan, till exempel Bokashi.se, Mikrojord, Greenfoot och Wexthuset.com.
/Sara Bäckmo

 

*För att vara helt transparent vill jag betona att inlägget inte är sponsrat av företag som säljer bokashi-kompost, jag har köpt och valt alla produkter själv och använder komposteringsmetoden flitigt sedan flera år tillbaka.

13. september 2017

13 svar till “En hel videoserie om bokashi-kompost”

 1. Benni fra Norge skriver:

  Veldig fine og informative videoer.
  Jeg har kompostert med Bokashi nesten et år nå og er kjempefornøyd (takket være din inspirasjon)
  Jeg bruker bøtter med tappekran og bruker bokashivæsken som gjødselvann. Har ikke fått forsket så mye på virkningen av væsken, men det vokser enormt der jeg har gravd ned innholdet i bokashibøtten.
  Jeg har squashplanter i flere bed og det er himmelvidd forskjell på planter som vokser i bokashijord kontra de som ikke gjør det. Sådde dill ved siden av squash i bokashijord og de vokser rakt til himmels og er blitt 2,5 m høye med kraftige dillkroner. Jeg er virkelig forbauset hvor godt det gror. Tomatene på friland fikk også bokashijord, men det ble for mye av det gode. Det ble for mye bladvekst og for tett. Maisen derimot ble veldig bra med bokashijord.
  Den som har prøvd Bokashi kompostering kan ikke tenke seg noe annet. Genialt!!!!
  I tillegg gir min kommune 30 prosent reduksjon på renovasjonsavgift når man komposterer med Bokashi. Så metoden har enormt mange fordeler.

 2. Siv Svensson skriver:

  Jättebra videos om bokashi, jag har använt metoden i två år och är helsåld. Däremot har jag aldrig odlat direkt efter att jag grävt ner. Det ska det bli ändring på nu.
  Älskar din blogg och alla små filmklipp, min trädgård hade inte varit det den är i dag utan dig.
  Att prova och exprimentera är så hilmla kul.
  Tack för alla tips och råd./Siv Svrnsson

 3. Lotta skriver:

  Jag komposterar också med bokashi och är också jättenöjd. Så enkelt i jämförelse med min förra kompost, som aldrig riktigt brann och mössen hittade till. Det enda problemet jag har är brist på platser att gräva ner bokashin, både sommaren (odlar överallt) och på vintern (tjäle). Funderar att som du, skaffa en bottenlös tunna så man alltid har någonstans att gräva ner den...

 4. Bit by Jackie skriver:

  Jag har precis börjat spara till min första bokashihink - för jordproduktion. Jag har lyckats involvera några av grannarna också, så jag har avfallshämmtning varje kväll. Det är helt nytt, första hämtningen sker ikväll. Idag påbörjas stora 3x1m pallkragar att byggas. Imorgon klä marken med hyvelspån och kartong. Det ska bli så spännande. Tack för fin inspiration Sara.

 5. Ann skriver:

  Hej!
  Nybörjare som jag är undrar jag vad man inte ska ha i bokashihinken?

  • info8 skriver:

   Hej Ann! Du ska undvika allt blött i hinken, och aska. För blött så får mikroberna det svårare att arbeta och dessutom luktar det blöta illa. Du kommer att märka hur det fungerar bäst för dig, men bra saker att ha i hinken om du märker att det är lite för blött är hushållspapper, tidningar, äggkartong, miljömärkt grillkol (som blir jättefin jordförbättring i odlingarna sedan!). Aska dödar mikroberna, så det ska man undvika. Förutom det kan du ha i allt, allt, allt!! Köttben och äggskal och ost och grönsaksskal och fruktskal och allt! 🙂 Jo just det, du kan ha i gamla krukväxter och snittblommor, men inte något med jordbakterier i hinken. I hinken vill Bokashi-mikroberna vara ifred. Däremot när du sedan har fermenterat hinken i två veckor och vill göra jord kan du ha i allt möjligt organiskt avfall som du har tillgång till - gamla jordklumpar, löv, gräsklipp mm. Lycka till! Malin på Bokashi.se

 6. […] Läs mer: Min serie om bokashi från kök till jord […]

 7. […] Jag har delat kilometervis med inlägg och videor om hur jag använder bokashi i min köksträdgård. Kika gärna på Dunderodling med bokashi, Sex sätt att använda bokashi under vintern, Använd lakvatten från bokashi och En hel videoserie om bokashi-kompost. […]

 8. […] Gör krukor fyllda med bokashi-kompost […]

 9. […] Se mer: Bokashi - från kökskompost till jord […]

 10. Annette Green skriver:

  Tack Sara för din fantastiska inspiration . Jag har i veckan sett dina filmer om bokashi och är så tacksam töratt du tar ner allt till en så enkel och inspirerande nivå. Man blir full av odlarlust när man läser och ser dina inlägg .
  Jag handlade hinkar och strö och har snart fyllt min första hink som ska få stå innan den grävs ner . då jag ännu inte har så stor trädgårdsland och ej inte heller något växthus så funderar jag på hur jag kan fortsätta kompostera när jag fyllt vad jag kan i mina hinkar och pallkragar ? Gör man som du gör vintertid då eller ?

 11. […] blivit grävd på sånt där vanligt trädgårdssätt. Då och då har jag grävt ner en hink bokashi-kompost, senast var december 2017 tror jag. Istället för att gräva eller mylla ner gödsel täcker jag […]

 12. Hanna Hjortek skriver:

  Hej.
  Jag bor i lägenhet men har odlingslott där jag använder min bokashi. Dock har jag läst att en behöver göra jordfabrik innan (blanda den med jord någon månad först). Detta är lite omständigt. Prövade först att kasta i den rätt i jorden, men då kom råttor och grävde runt i jorden, skadade plantor osv.
  Nu är jag sugen på att se om bokashin kan användas på balkongen och för att göra ny näringsrik jord till inomhusväxterna (utan att mina barn ska rymma pga lukten). Det är så trist att kasta förra årets jord på balkongen och vid omplanteringen inomhus. Har du några tips? /Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *