En helg på Nordiska Trädgårdar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

En helg på Nordiska Trädgårdar

Två hektiska dagar på mässa är över. Vi har kommit hem och startat veckan efter ett rejält äventyr. Och lastat ur alla inköpta växter. Här berättar jag vad jag handlat och gjort på mässan i år.

Barn på gula trädgårdsmaskiner.

Alla montrar med verktyg och maskiner uppskattades av barnen, som provtryckt och provsuttit och provklippt det mesta.

 

Årets mässdagar var lite speciella. Fyra barn i sällskap är lika med många viljor, inklusive min egen. På lördagen gjorde vi en kort insats på scen och berättade lite om vår trädgård och vad vi gör för kul i den, barnen och jag. Och så har vi hälsat på massor av människor. Det är smått overkligt att möta så många som vill berätta att trädgården och det jag delar om den betyder mycket. Jag suger åt mig vartenda ord och ser fram emot att skriva ännu mer!

 

Alla vill och drar överallt!

En på ryggen och tre andra som drar åt olika håll.

 

De små klipper sly.

Av alla roliga saker som finns på en mässa fastnar mina barn längst vid en hög kvistar som man får klippa med olika sekatörer.

 

Sara köper hoyor.

Själv köpte jag fyra hoya - alla doftande. Kul att komma hem och plantera till krukodlingen inomhus med.

 

Föredrag med hela familjen.

Massa folk som kom att lyssna när barnen och jag improviserade lite om vår bok Odla med barn. De tyckte det var jätteroligt att vara på scen!

 

Innan föredraget börjar.

Idag måndag har barnen fått berätta om sina äventyr i skolan och imponerat med både tv och scenframträdande.

 

De små signerar böcker.

Min odlarkompis Clary från Kramfors fick sin bok signerad av alla barnen. Lyxigt!

 

Börje Remstam håller föredrag.

Jag missade alla föredrag i år, men lyckades locka barnen att sitta en liten stund och titta på Börje Remstams maskar. Hoppas kunna besöka Börjes trädgård i sommar.

 

Handlat har vi också gjort under dagarna och jag känner mig väldigt nöjd. Jag har handlat plantor, en hel del faktiskt, och barnen har (efter två dagars rekande) köpt sekatör, grensax och armband.

 

Blomqvists stora utbud av plantor.

Ett nytt plommonträd fick följa med mig hem från Blomqvists plantskola. En av mina favoritmontrar - varje år!

 

Sara kollar noga igenom utbudet hos Blomqvists.

Ja, så här ser jag ut när jag står och väljer. Jag försöker att be om råd när jag ska välja och fick då veta att Mi Tao Li var det godaste ljusa plommonet av de kinesiska jätteplommon i Blomqvists utbud. Så spännande!

 

Här är mina fynd av växter. Som du ser nästan bara ätbart.

Citrus Hystrix - en lime där också bladen används i matlagning
Krusbär 'Jahns Prairie'
Blåbärsstry 'Docz Velikan'
Blåbärstry 'Vostorg'
Chokladkörsbär
Fikon 'Brown Turkey'
Vindruva 'Vanessa'
Vindruva 'Lakemont'
Lila hallon 'Glencloe'
Svarthallon
Rosenkvitten 'Sirius'
Rosenkvitten 'Cido'
Äpple 'Lantun Talvi'
Kinesiskt jätteplommon 'Mi Tao Li'
Köttätande kanna
Hoya patella
Hoya thomsonii
Hoya lacunosa from Langkawi Island x obscura ('Rebecca')
Hoya sp.aff.off. calycina N508-107

 

Sara med barn i knäet och runt omkring sig.

Här signerar vi böcker efter föredraget och snicksnackar efter förmåga med läsare. Alla barnen ville signera böcker utom Loa.

 

Elin och Sara i en selfie.

Här är min andra hälft i Skillnadens; Elin Iderström. Och gissa vad? Vi lyckades sno en timme för en drink på lördag kväll när min man (som haft utbildning i Stockholm medan vi var på mässan) administrerade nattning av fyra små troll.

 

Det var många saker som inte var riktigt genomförbara det här året, som att titta länge i montrar med information om spännande saker och prata länge med intressanta personer och lyssna på föredrag. Det fanns flera föredrag jag gärna ville lyssna på! Men det kommer ju å andra sidan bara göra att jag känner mig ännu mer taggad att ta mig an nästa års Nordiska Trädgårdar. Min kollega Elin och jag har redan börjat spåna kring vad vi skulle vilja göra då. Kanske något i egen monter eller tillsammans med våra samarbetspartners? Det får vi klura på till nästa år.

Om du besökt mässan i år får du gärna kommentera och berätta vad du köpt eller om du gjort något som var särskilt uppskattat.
/Sara Bäckmo

25. mars 2019