En helg på Nordiska Trädgårdar

Två hektiska dagar på mässa är över. Vi har kommit hem och startat veckan efter ett rejält äventyr. Och lastat ur alla inköpta växter. Här berättar jag vad jag handlat och gjort på mässan i år.

Barn på gula trädgårdsmaskiner.

Alla montrar med verktyg och maskiner uppskattades av barnen, som provtryckt och provsuttit och provklippt det mesta.

 

Årets mässdagar var lite speciella. Fyra barn i sällskap är lika med många viljor, inklusive min egen. På lördagen gjorde vi en kort insats på scen och berättade lite om vår trädgård och vad vi gör för kul i den, barnen och jag. Och så har vi hälsat på massor av människor. Det är smått overkligt att möta så många som vill berätta att trädgården och det jag delar om den betyder mycket. Jag suger åt mig vartenda ord och ser fram emot att skriva ännu mer!

 

Alla vill och drar överallt!

En på ryggen och tre andra som drar åt olika håll.

 

De små klipper sly.

Av alla roliga saker som finns på en mässa fastnar mina barn längst vid en hög kvistar som man får klippa med olika sekatörer.

 

Sara köper hoyor.

Själv köpte jag fyra hoya - alla doftande. Kul att komma hem och plantera till krukodlingen inomhus med.

 

Föredrag med hela familjen.

Massa folk som kom att lyssna när barnen och jag improviserade lite om vår bok Odla med barn. De tyckte det var jätteroligt att vara på scen!

 

Innan föredraget börjar.

Idag måndag har barnen fått berätta om sina äventyr i skolan och imponerat med både tv och scenframträdande.

 

De små signerar böcker.

Min odlarkompis Clary från Kramfors fick sin bok signerad av alla barnen. Lyxigt!

 

Börje Remstam håller föredrag.

Jag missade alla föredrag i år, men lyckades locka barnen att sitta en liten stund och titta på Börje Remstams maskar. Hoppas kunna besöka Börjes trädgård i sommar.

 

Handlat har vi också gjort under dagarna och jag känner mig väldigt nöjd. Jag har handlat plantor, en hel del faktiskt, och barnen har (efter två dagars rekande) köpt sekatör, grensax och armband.

 

Blomqvists stora utbud av plantor.

Ett nytt plommonträd fick följa med mig hem från Blomqvists plantskola. En av mina favoritmontrar - varje år!

 

Sara kollar noga igenom utbudet hos Blomqvists.

Ja, så här ser jag ut när jag står och väljer. Jag försöker att be om råd när jag ska välja och fick då veta att Mi Tao Li var det godaste ljusa plommonet av de kinesiska jätteplommon i Blomqvists utbud. Så spännande!

 

Här är mina fynd av växter. Som du ser nästan bara ätbart.

Citrus Hystrix - en lime där också bladen används i matlagning
Krusbär 'Jahns Prairie'
Blåbärsstry 'Docz Velikan'
Blåbärstry 'Vostorg'
Chokladkörsbär
Fikon 'Brown Turkey'
Vindruva 'Vanessa'
Vindruva 'Lakemont'
Lila hallon 'Glencloe'
Svarthallon
Rosenkvitten 'Sirius'
Rosenkvitten 'Cido'
Äpple 'Lantun Talvi'
Kinesiskt jätteplommon 'Mi Tao Li'
Köttätande kanna
Hoya patella
Hoya thomsonii
Hoya lacunosa from Langkawi Island x obscura ('Rebecca')
Hoya sp.aff.off. calycina N508-107

 

Sara med barn i knäet och runt omkring sig.

Här signerar vi böcker efter föredraget och snicksnackar efter förmåga med läsare. Alla barnen ville signera böcker utom Loa.

 

Elin och Sara i en selfie.

Här är min andra hälft i Skillnadens; Elin Iderström. Och gissa vad? Vi lyckades sno en timme för en drink på lördag kväll när min man (som haft utbildning i Stockholm medan vi var på mässan) administrerade nattning av fyra små troll.

 

Det var många saker som inte var riktigt genomförbara det här året, som att titta länge i montrar med information om spännande saker och prata länge med intressanta personer och lyssna på föredrag. Det fanns flera föredrag jag gärna ville lyssna på! Men det kommer ju å andra sidan bara göra att jag känner mig ännu mer taggad att ta mig an nästa års Nordiska Trädgårdar. Min kollega Elin och jag har redan börjat spåna kring vad vi skulle vilja göra då. Kanske något i egen monter eller tillsammans med våra samarbetspartners? Det får vi klura på till nästa år.

Om du besökt mässan i år får du gärna kommentera och berätta vad du köpt eller om du gjort något som var särskilt uppskattat.
/Sara Bäckmo

25. mars 2019

10 svar till “En helg på Nordiska Trädgårdar”

 1. Kitty skriver:

  Jag besökte inte mässan, men skulle gärna ha gjort det. Har sett massor av intressanta bilder i flöden på olika sociala medier. ser ut att ha varit en fantastisk mässa. Det var säkert en annorlunda upplevelse att vara på scen med barnen och berätta om trädgården, både för dej och åhörarna! 🙂

  Ska besöka Nolia mässan i Umeå iår för första gången och ska själv föreläsa på Wasa line påvägen över dit.

  Roligt att se hur ni upplevde mässan på ert sätt.

 2. Maja Debernardo skriver:

  Jag köppte din fina bok med din och Barnens signatur
  Även 3 buskar med blåbärstry
  1 carmine jewel körsbär
  1 vaniljorkide
  Rosa sättlök
  Sättpotatis
  Mm

  Jag fick även ge dig frön till blomman la Bella di notte " nattens skönhet " jag plockade frön för ca 5 år sedan när jag var nere i i Marina di pulsano där min farmor kommer från. Sen dess har jag satt blomman varje år och sedan tagit frön från den. man får en sådan ro när man tittar på blomman på kvällstid när den slagit ut hoppas den kommer skänka dig glädje det gör den för mig. Tack för din inspiration som du ger även jag har 4 barn och du visar att det mesta är möjligt att utföra som mamma

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh! Men var det du! Jag känner liksom inte igen folk i verkligheten =) Roligt att träffa dig! Jag har fröerna i säkert förvar och ska googla lite nu på när jag ska så dem och så. Tack!

 3. Malin skriver:

  Å Vad jag njöt av mässan! Men inte alls det sättet jag hade tänkt innan med att strosa runt och köpa massor av växter. Lilla Freja fick följa med och det var full fart och nästa inga stopp haha. Någon muta i form av jordgubbar för att hon skulle sitta still under ert föredrag haha.
  Det enda vi köpte var din nya bok och den om vinterträning och dom där fruktansvärt smaklösa jordgubbarna. Ändå väldigt nöjd även om jag inte kom hem med växter.

  Tack för all inspiration ❤

 4. Ruth skriver:

  Kul att läsa! Köpte också chokladkörsbär och jätteplommon, dock sorten golden plum. En planta jordgubbshallon fick också följa med, liksom några dahliaknölar, fröer från Runåbergs, ett växtstöd och tre semestervattnare i glas.

 5. susanneljungberg24 skriver:

  Hej Sara!
  Jag var inte där 🙁 Hade mer än gärna varit det 🙂 Men nästa år har jag planer på att åka dit.. Ta med familjen och göra en liten mini semester samtidigt.. Om jag får en hel dag på mässan när du och Elin givetvis är där... Sen något annat roligt i Stockholm som familjen vill till och en fin restaurang på kvällen med god mat.. Det är planen till nästa år 🙂 Är datumet för nästa år satt redan? Eller det kommer senare.. Så det ser jag fram emot 🙂
  Det är himla roligt att läsa vad ni alla har inköpt av allt gott 🙂
  Kram Susanne

 6. Johan skriver:

  Hej Sara
  Imponerande att du fick med alla barnen och 2 dagar dessutom samt hinna shoppa växter också.
  För egen del blev första stoppet hos Leif Blomqvist och hans fantastiska plantskola. Fick många bra tips av honom så även jag köpte kinesiska jätteplommon Mi Tao Li, chokladkörsbär, äpplet Lantum Tavli(B9), Blåbärstry Vostorg. Hittade även ett lågväxande ryskt päron Kafedradralnaja, blodrött äpple Pekka på halvdvärgstam och en Saskatoon mfl. Det blev många vändor till bilen....
  Kunde inte låta bli att köpa Persikan Ice Peach också efter allt trevligt du skrivit om den. Den har nu fått en hedersplats i växthuset.
  Tack för all inspiration och all kunskap du så generöst delar med dig av.
  vänligen
  Johan

 7. katinka skriver:

  Jag ser fram enormt fram emot att mässan kommer till Åby i Göteborg den 4 april.? På listan står funkia, jordgubbar, plommon och lite till. Och så snack med Villabevattning där jag köpt två bevattningssystem och besök i Gjordnäras monter och hos Mölnlycke Gardencenter som ställt undan en Ice Peach till mig.??

 8. Anna skriver:

  Jag köpte också Det kinesiska jätteplommonet samt blåbärstry, jostabär, kärleksört samt ett persikoträd. Jag hoppas att de alla vill trivas hos mig här uppe i Hälsingland i Delsbo. Det var spännande att åka pendeltåg med alltihop men det gick riktigt bra ? Var så roligt att se dig och barnen samt alla andra intressanta föredrag. Jag lämnade mina fyra små ❤ hemma men kunde förstås inte låta bli att köpa lite nya spadar, krattor och en såg till dem.

 9. anneli.westman skriver:

  Jag hade sån tur att jag vann utlottningen på 750:- i Blomqvist plantskola/handelsträdgård.
  Riktigt roligt! Handlade chokadkörsbär, amerikanska blåbär, vindruvor och jordgubbshallon.
  Sen handlade jag 2 olika sorters habanero chili och 1 planta av världens näst starkast chili. Det blir spännande. Sen kunde jag inte låta bli handla 5 olika Dahlior i rosa färger.
  Riktigt rolig mässa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *