En jättegod knöl - Sara Bäckmo
Stäng menyn

En jättegod knöl

Nyskördade jordärtskockor. I mitten kajplök, en vild skogslök.

Ugnsbakade jordärtskockor med kajplök. Västkustmat för hemvändande ö-barn.

Min barndoms trädgård är just nu ett inferno efter dränering runt husgrunden. Men överlevarna är åndå många efter grävmaskinens framfart. Bland annat jordärtskockorna.

Dessa knölar har fraktats till Styrsö (Göteborgs södra skärgård) av min morfar Hjalmar och finns sedan drygt 30 år tillbaka i min mammas köksträdgård. Inte en aning om vad sorten heter, men min mor bedyrar att de minsann är godare än den blommande 'Bianca' jag odlar i Skillnadens Trädgård. Upp till bevis, tänker jag och tar med mig ett gäng av Hjalmars knölar hem till täppan.

Nyligen har jag också fått ett gäng släta, runda knölar av en odlarväninna. De är planterade och ger såklart en kanonskörd nästa vinter.

Jordärtskockorna är jag varsam med. Till skillnad från många andra odlare byter jag gärna växtplats till mina skockor. Efter slutskörd under våren väljer jag de finaste (gärna största och slätaste) knölarna och sätter dessa i gödslad jord med ca 20 cm mellanrum. Och jag ser till att få bort ALLA knölar som stått i jorden föregående år. På så sätt får jag minimalt med småknölar och de pytteknölar som fortsätter att växa på fel plats under året är mycket lätta att avlägsna.

Jordärtskockorna får stå på samma plats under hela säsongen. Då vintern närmar sig börjar jag skörda så smått, efter att ha kapat de användbara stjälkarna. Dessa kör jag genom kompostkvarnen och får fint, färskt flis att använda som täckmaterial. Dock lämnar jag några decimeter av stjälkarna på plantorna så jag ser var jag har skörd att ta av. Vill jag skörda under vintern täcker jag plantorna omsorgsfullt. Då går inte tjälen så djupt och det är lätt för mig att gräva upp jordärtskockorna under dagar då det inte är så mycket snö.

Jordärtskockorna är användbara till mycket. Jag gör gärna puré eller soppa, gratäng, mindre bitar rostade i ugn eller friterade. Eller som idag; ugnsbakade i drygt en timme på 150 grader tillsammans med kajplök (vild skogslök) som jag skördat i den kyliga skärgårdsträdgården.

De här jordiga, knöliga knölarna är prisvärda att odla själv. Skörden blir ofta stor och den kan tas då inte mycket annat finns skördeklart i köksträdgården. Att handla knölarna är förhållandevis dyrt, med tanke på hur lätta de är att odla.

Hur använder du dina jordärtskockor?
/Sara Bäckmo

18. april 2014

Ett svar till “En jättegod knöl”

 1. Eva skriver:

  Hej Sara.

  Jag är en rätt ny följare av din blogg. Hittade den för en månad sen kanske.
  Min familj och jag tog för ett halvår sen det stora steget vi planerat länge. Vi flyttade från Stockholm till landsbygden på Gotland. Här bor vi nu i ett stort gammalt kalkstenshus med en gigantisk trädgård, och med ambitionen att bli så självförsörjande vi kan på det vi kan odla i jorden här.
  Idag fick vi en ca 30x30 m stor gräsmattebelagd yta i trädgården plöjd av en granne som är bonde. I ett söderfönster frodas frösådden. Tomater, bönor, sallad, purjo, gul lök, grönkål, savoykål, rotselleri, ja du fattar.
  Din blogg inspirerar och entusiasmerar och jag lovar, nästa år blir det en varmbänk också.

  Och jordärtskockorna, de fick vi från en granne igår. Gjorde en fantastisk soppa, med några av knölarna och kajp, vild purjolök. Resten av knölarna är nu nergrävda i jorden och jag hoppas innerligt att de tar sig.

  Vänliga hälsningar Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *