En klyfta eller en lök?

Det finns inga dumma frågor... brukar det ju heta. Jag blir glad när någon tar mod till sig att ställa nybörjarfrågor jag inte tänkt på. Och idag kom en om vitlök.

Ibland upptäcker jag att jag glömmer bort att skriva om sånt som det allra viktigaste. Enkel nybörjarinfo som kan vara avgörande för att någon ska våga prova ditt eller datt. Jag måste bättra mig! Idag blev jag påmind när jag fick en fråga som frågeställaren själv beskrev som "dum". Så synd att det ska vara lite pinsamt att ställa grundläggande frågor om hur saker funkar. Känn inte så! Är det något jag är otydlig med eller glömmer att förklara - lova att fråga då!

 
 

Hur gör man med vitlöken?
Idag har jag äntligen lyckats få vitlöken i jorden. Och jag är så glad över det! Det är sällsynt att odla med barn/bebis närvarande och hinna göra färdigt ett arbete. Dagen hör till undantagen. Nu har jag en fyra meter lång bädd fullproppad med vitlök. Just nu hinner jag inte göra någon sammanställning av hur jag exakt gör när jag odlar vitlök. Men om du vill kan du kika på något av inläggen eller videoklippen nedan och få info där.

När är vitlöken färdig?
Enkelt att lagra hemodlad vitlök
Liten vitlök blir stor
Historien om korna och vitlöken

I samband med dagens trädgårdspyssel dök frågan alltså upp. När man sätter vitlök, är det då hela löken som sätts eller är det klyftorna för sig? 

 

En vitlök med klyftor.

Morado är en vit vitlök med klyftor som omges av lilarosa skal. Så läcker!

 

Det klyftorna som sätts, var och en för sig. De sätts nu under senhösten/tidig vinter och skördas först nästa sommar, vanligast i juli-augusti. Under tiden klyftan är i jorden hinner den växa sig större och större. Först till en enskild rund lök. Sen på försommaren bildas klyftor, som de sista veckorna i jorden blir stora och fina. Om löken inte skördas i tid spricker hela löken upp och klyftorna börjar att växa på nytt.

Vitöken sätts i fåror där klyftorna trycks ner med den plattare sidan först och toppen upp. Ett bra avstånd är 10-15 cm mellan lökarna. Jag brukar låta raderna vara 15-20 cm från varandra.

Eftersom vi har många katter och det dessutom finns fåglar som tycker om att sprätta här så brukar jag täcka min vitlöksbädd med kompostgaller. Det håller krafsarna borta.

 

Vita stora klyftor som står på rad i jorden.

Vitlökssorten Messidor har stora vita klyftor.

 

Tips för smålökarna
Jag sätter de stora lökarna i den stora bädden och samlar alla smålökar till ett annat projekt. Dessa drämmer jag ner tätt som katten i en pallkrage eller på en annan mindre plats. Under hela våren kan jag skörda vitlöksblast här utan att behöva fresta på de större lökarna. Vitlöksblast är en superdelikatess på vårkanten när det inte finns så mycket annat att skörda. Gott både på smörgås, i sallader och i mat.

Och du, om du inte satt vitlök än och funderar på att göra det. Sätt inte lökar från affären, alltså matlök! Köp sättlökar, eller byt till dig! Lökarna i butik kan vara behandlade på olika sätt för att klara transporter och lagring. Vill det sig illa kan de föra smittor till jorden. Certifierat utsäde köps i plantbutiker eller på nätet. Skippa genvägen.
/Sara Bäckmo

 

 

22. november 2016

5 svar till “En klyfta eller en lök?”

 1. Benni fra Norge skriver:

  Jeg satte hvitløk høsten 2015, men ble tvunget til å flytte de på vårparten 2016. De gikk ikke bra - de råtnet.
  I høst hadde jeg ingen løk å sette og fikk ikke tak i ordinær setteløk.
  Jeg fikk noen småløk fra en venn som jeg har satt ned( (estisk rød). Har du prøvd å sett ned småløk av hvitløk(barn)
  ? Blir det kvitløk av det neste år?

 2. Åh detta hade jag ingen aning om :). Spännande 🙂

 3. Matilda skriver:

  Jag satte 2 klyftor i maj. Ska jag ta upp dom nu el vänta till nästa höst?

 4. Therése skriver:

  Tack för alla bra inlägg! Jag ska sätta vitlök för första gången i år och har tänkt göra det i pallkrage. Min fundering är att sätta dem i pallkragen där jag hade potatis i somras och tillsätta lite färsk jord o näring. Fungerar det?

 5. Åsa skriver:

  Jag satte min för en dryg månad sen. Det är ju ovanligt varmt, så det har bildats blast- kommer de som de ska i sommar / höst iaf? Kan jag anv blasten nu? (Den borde frysa sönder i vinter iaf?)
  Tack/_ Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *