Stäng menyn

En ny liten tunnel

Med en liten tunnel inuti det stora växthuset kan jag skapa riktigt bra förutsättningar för grönsaker att växa snabbt i början på året. I min nya tunnel trängs spenat, sallat, vintersallat och diverse annat och jag längtar efter att det ska börja gro! Så här har jag byggt tunneln.

Interiör från tunnelväxthuset.

Den lilla tunneln täcker nu mittenbädden i en del av tunnelväxthuset. Jag kommer att behöva montera ner hela eller delar av tunneln på sommaren för att få plats med högresta plantor.

 

Det här har stått på min att-göra-lista länge, men då tiden är knapp har det skjutits upp. I helgen hade jag så äntligen några timmar för mig själv i trädgården och passade på att ta tag i arbetet. Nu har jag monterat ned min lilla odlingstunnel i stora växthuset och satt upp den igen på ny plats. Det är enkelt att bygga en tunnel och här visar jag hur jag har gjort.

 

Förbättrar växtklimatet

Att ha som ett litet växthus inuti det stora är ett fenomenalt enkelt sätt att förbättra växtklimatet under vintern. Den stora nyttan är rätt uppenbar, då lager på lager skyddar också växterna när det är kallt. Varje lager av skydd sägs förbättra klimatet med cirka 3-4 grader, motsvarande en växtzon (Sverige är indelat i åtta växtzoner). Alltså ger det stora tunnelväxthuset ett skydd, en liten tunnel ytterligare ett skydd och därtill kan jag lägga fiberduk över jorden som ett tredje skydd. Med enkla förberedelser kan jag i princip skydda jorden under hela vintern från att frysa.

Den lilla tunneln har fram till nu suttit längs vänstra långsidan i tunnelväxthuset, men då jag ska göra en varmbänk där i år har jag bestämt mig för att flytta konstruktionen. Eftersom själva bågarna ska förkortas gjorde jag det enkelt för mig och sågade helt enkelt av rören ovanför fästena.

 

Läs mer om tunnelväxthus: 10 fakta om tunnelväxthus

 

Närbild på rör som tryckts ner i jorden.

Bågarna har tryckts ner innanför sargen som håller jorden på plats. Jorden är mycket lucker här och det är inga problem att trycka ner rören några decimeter i marken.

 

Bild upp i tunnelns tak.

I taket hålls plasten uppe och stabiliteten ökas med några tunna plankor som skruvats fast i bågkonstruktionen med fästen.

 

Rör och växthusplast

Den här lilla tunneln är byggd av pem-rör (polyetenplast) och växthusplast. Rören är av den typ som till exempel används som kallvattenledningar ovan och under mark och finns i vanliga bygghandeln. Allt material i min lilla tunnel kommer dock från Gjordnära.

Rören har kortats in så att tunneln inte blir så hög på den nya platsen. Det jag vill odla i tunneln under vintern och våren är lågväxande blandgrönsaker, så jag har ingen större nytta av en hög konstruktion.

Med en spade pillade jag upp 20-30 cm djupa hål i hörnen och längs ena långsidan av mittenbädden och tryckte ner rören där. Det finns smarta fästen som rören kan skruvas fast i en odlingsram med, men eftersom jag inte vet hur jag vill använda tunneln här har jag gjort den enklare varianten och tryckt ner rören i jorden. Rören sammanfogas upptill av en tunn bräda som fästs i bågarna med ett beslag. Detta stabiliserar konstruktionen och hjälper senare till att hålla uppe växthusplasten.

Längs gavlarna har jag satt växthusplast med hjälp av klammrer i u-form över bågarna, som sätts över en liten bit tyg för att inte skada plasten. Därefter har plasten skurits till med god marginal över bågen. Och sist har en större bit plast fästs över hela tunneln med samma klamrer, dock öppet längs ena långsidan så att jag enkelt kan komma in och arbeta. Här i stora tunnelväxthuset blåser det ju inte så jag har bara fäst plasten mot träsargen med några vedklabbar.

 

Ett bågformat litet växthus täckt av plast inuti ett stort växthus.

När tunneln är stängd är ger den ett väldigt skyddat och fint klimat. Det ska bli spännande att se resultatet!

 

Tunnelväxthuset har öppnats och visar en odlingsyta med små gröna blad och en del krukor med jord.

Det får plats en hel del grejer i tunneln, jag har lyft in en del krukor som är sådda med. Till vänster i bild väntar vintersådda sockerärter under snön.

 

Diverse tidiga grönsaker

Här i mittenbädden har jag toppenfin jord, som gödslats både med bokashi-kompost och täckodling. I jordfickor står vintersallat, vinterportulak och kinesisk gräslök. Spenat, sallat och sockerärter är sådda och vissa har redan börjat gro. Därtill står stora krukor med både spenat, dill och annat ovanpå de täckodlade delarna och gör sig redo för grodd.

Nu i februari brukar det komma soliga dagar som på ett magnifikt sätt värmer upp tunnelväxthuset. Det är fullt rimligt med 20 grader här inne vissa dagar, även om det låter smått otrligt nu när det ligger tjockt lager snö över hela trädgården och är minusgrader natt som dag. Men så snart huset blir lite varmare så dröjer sig sedan plusgraderna kvar inuti mini-tunneln och ger grönsakerna här ett försprång.

Bilden nedan är från april 2017 och visar just en växtplats där jag skyddat effektivt under vinter och vår för att driva fram grönsaker tidigt, tidigt. Ingen extra värme eller ljus är tillförd - det växer så här bra ändå.

 

Läs mer om vinterodling: Vad är vinterodling?

 

En odlingsbädd full med små gröna plantor med sallat i olika färger.

Så här fint växer det i en bädd som skyddats under vintern. Mängder med sallatsplantor har övervintrat här och ger skörd från mars. Bilden är tagen april 2017.

 

Så, om du har ett växthus och vill odla i det tidigt, då kan det vara idé att satsa på en extra fördelaktig växtplats där inne. En pallkrage med ett lock på, en liten minitunnel eller genomskinlig plastback som sätts uppåner över jorden - allt för att locka grönsakerna att gro lite tidigare.
/Sara Bäckmo

04. februari 2019