En sommar med sniglar

Jo, visst är det tråkigt. Det är sniglar på längden och tvären. En invasion av snäckor och åkersniglar. Och en begynnande invasion av mördarsniglar.

De senaste dagarnas blöta väder har fått mördarsniglarna att formligen marschera in i vår trädgård. Jag ser dem komma från tre av tomtgränserna, som om de målinriktat ställt in sig på att ta sig just hit. Det har stressat mig en del att jag inte har möjlighet att vara ute så regelbundet eller längre stunder för att hitta dem nu när jag har liten bebis som behöver mig. Just nu blir snigeljakten ett moment utöver allt annat och JAG HAR VERKLIGEN INTE TID. Jävlar, jävlar.


Inga större förändringar
Än så länge sköter jag min grönsaksodling precis som innan jag fick mördarsniglar. Här är det åkersniglar och snäckor som ställt till bekymmer tidigare. Åkersniglarna är mindre än mördarsniglarna och därför svåra att plocka bort eller ens hitta. Jag låter dem hållas men plockar bort när jag tar dem på bar gärning.

Jag täckodlar fortfarande. Många är livrädda för täckodling när det finns sniglar i trädgården, men jag har försökt peppa mig med kloka råd från andra odlare och tycker att jag har stor nytta av att veta att det går att odla trots sällskap av glupska slemmisar. Sniglarna finns här och jag måste förhålla mig till dem liksom kållarver, katter, hund, barn, sork och en del annat som förstör plantor med jämna mellanrum.

 

Min snigeljakt just nu
Och vad gör jag för att bekämpa sniglarna? Det jag kan. Här är några sätt:

 1. Klipper dem och strör på snigelgift.
 2. Strör ut snigelgift (ferramol) där jag anar sniglar.
 3. Vattnar med nematoder.
 4. Samlar "komposthög" som snigelbostad i tunnelväxthuset.
 5. Betalar barnen 1 krona per dödad snigel.

 
 

Varför inte vattenglas?
Ett populärt sätt att mota bort sniglar är vattenglas som penslas på ramar runt trädgården/odlingen eller pallkragar/odlingsramar. Det verkar vara ett effektivt och bra sätt att mota bort sniglarna. Men eftersom min köksträdgård inte odlas i bäddar som omsluts av ramar av något slag har jag inget att pensla vattenglaset på. Jag vill inte heller odla i ramar och just nu är det omöjligt för mig att kapsla in hela köksträdgården eller övriga trädgården med träsargar heller. Därför går den metoden bort.

Snigelstaket är jag sugen på och var fast besluten att skaffa ett förra sommaren. Men för mig är det ett hästjobb att ordna med snigelstaket. Min köksträdgård är kuperad och ligger i anslutning till beteshagar med högt gräs - det är på tok för omständligt att bygga och hålla efter staketet eftersom dagarna är smockfyllda med sånt som hör familjen till.

 

Att strö ut ferramol
Det här med snigelpellets, de blå kornen, ferramol, har jag inte riktig kläm på hur jag kan använda. Förutom att preparera döda sniglar med medlet strör jag som sagt ut där jag sett sniglar eller angrepp men jag har en jättestor påse korn och tänker att jag borde kunna använda det på fler sätt. Har läst på förpackningen att det kan spridas ut med hjälp av vattenkanna (utan vatten i då förstås) över större områden och förstått av följare att det kan spridas ut på andra sätt. Hur gör du?

 

Ankor som jägare och mat
Vi har på allvar börjat fundera över att ersätta en del av hönsflocken med ankor. Har vänner som håller ankor i trädgården och som i princip kunnat sluta jaga sniglar eftersom ankorna så fint håller efter dem. Jag tror det skulle vara en mycket bra lösning för de delar av trädgården som inte är grönsaksodling. Då skulle grönsakerna behöva kapslas in med ett enklare staket och så kan ankorna gå i övriga delarna. Om det blir ankor på tomten blir det av en sort som också är god, antar att vissa ankor är bättre till slakt än andra. Har inte hunnit läsa på det minsta om ankor än, håller mest på att bearbeta min man med olika kreativa förslag.

 

Tips från följare
I helgen bad jag om lite tips i mitt flöde inför sommarens snigeljakt. Fick massor av förslag. Tack! Jag kan inte återge alla men lägger en länk till Instagram-bild med ett hundratal härliga tips och kommentarer, och en länk till samma bild på Facebook med minst lika många tips och kommentarer.

På bloggen finns två bra gästblogginlägg om mördarsniglar och hur en köksträdgård kan odlas trots dem. Läs gärna Hannas: Så täckodlar du trots mördarsniglar, och Karins: Mitt täckodlade paradis - med mördarsniglar.

Styrka och mod till alla snigeljägare!
/Sara Bäckmo

12. juli 2016

2 svar till “En sommar med sniglar”

 1. david nilsson essunga skriver:

  10 -20 % kiss blandning håller sniglarna borta , ett tag ialla fall, funderar om sniglana kan göra nån nytta, visst man vill inte ha dom när man satt ut små plantor men dom äter ju prisis som daggmasken o bajsar ut innehållet som gödsel, hade ett år extrtemt mycke åkersniglar på kålroten dom åt o åt på blasten fast det dom ju ny blast hela tiden och kålrötterna blev enorma

 2. Astrid skriver:

  Måste vara väldigt jobbigt med alla sniglar. Jag bor på en ås så vi har det inte fullt så illa, men en hel del sniglar verkar vi ha (behöver dock lista ut vilken sort). Och ja, barn är fantastiska men de är inte helt lätta när man samtidigt har andra projekt igång 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *