04. december 2015

En tjuvtitt i boken Skillnadens Trädgård

Två knoppar på samma uppslag. En blomma - ett barn. Det är Maria Fors Östberg som tagit alla bilderna i boken om Skillnadens Trädgård - Ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

Boken kommer ut den 7 mars 2016. Vi har precis gått igenom de sista av alla detaljerna. Formen, av Kristin Lidström, är färdig och alla bilder ligger på plats. Texten korrekturläses i detta nu. Jag har liksom... gjort mitt.

När Maria Fors Östberg och jag började spåna om boken, vad vi ville att den skulle säga, hur det skulle kännas att bläddra i den och hur bild och form skulle tala till den som läser, så hade vi vissa ledord. Önskningar. Nu när jag bläddrar igenom alla sidor tycker jag att vi lyckats fånga det, med vägledning och stöd från Maria Ramdén på Roos & Tegnér som ger ut boken. Det känns underbart!

Uppslaget överst i inlägget är min favorit. Det var en ren slump att vi råkade passera en bortglömd plantering och se den lila övervintrade kronärtskockan (som är en annan sort än den mer vanliga 'Violet de Provence', men jag kan inte komma ihåg namnet) knoppas. Som en gömd skatt. En betydligt mer synlig skatt är Alba. Hon har klätt på sig själv och valt röda underställsbyxor i ull och en rosa kofta, några nummer för stor. Och så de små gula skyddsglasögonen som bott på hennes huvud under hela sommaren och halva hösten. Precis så fin som en treåring är när hon själv tycker att hon är som finast.

 

Uppslag med bild på Sara och text ur boken.

Inledningen till kapitlet Trädgårdsskafferiet i boken Skillnadens Trädgård. Foto: Maria Fors Östberg

 

I boken finns förstås en mängd bilder från trädgården och på de olika projekt jag har för mig. Här finns också den översikt över köksträdgården som så många frågar efter, men som jag omöjligt kunnat rita på ett begripligt sätt. Och så ett förslag på ett såschema, som enklast skulle kunna sammanfattas med orden: Så hela tiden!

Jag längtar efter att rent fysiskt få känna på boken. Att den är verklig. Är den tung? Formatet har jag rätt bra koll på. Tillsammans med förlaget har vi nämligen hittat en storlek som motsvarar önskningen: "Lagom stor att ta med och läsa på toaletten."
/Sara Bäckmo

bokomslag

 

10 svar till “En tjuvtitt i boken Skillnadens Trädgård”

 1. Anna skriver:

  Jag ska köpa din bok! Ser fram emot att få läsa den.

 2. Eva Linnea skriver:

  GRATTIS till dig och din nya baby"!!
  Kram från Eva Linnea

 3. Klockarbarn skriver:

  Jag väntar också på att kunna köpa boken. Alba är så härlig. Jag kan fortfarande tänka på inlägget/videosnutten där hon går förbi barfota och som hon själv säger "med rumpan bar". Hon lyser upp med sitt härliga leende och pliriga/busiga ögon, som om hon vet nåt ingen annan vet. Hemlisar...

 4. Det växer skriver:

  Boken ser otroligt fin ut! Jag ser fram emot att läsa den.

 5. Malin skriver:

  Jag längtar!

 6. Jasmijn skriver:

  Grattis! Jätteroligt, jag kommer säkert att köpa den.

 7. Jordroten skriver:

  Hej Sara! Jag har precis satt vitlök och funderar nu på vilka blommor jag skulle kunna samplantera där i vår. Jag har inte lyckats hitta någon samodlingslista med grönsaker och blommor, bara vilka grönsaker som trivs med vilka. Har du märkt att vissa blommor passar bäst med just vitlök? Och om du har upplevt fler blommor som trivts bäst med vissa grönsaker så vore det väldans intressant med ett blogginlägg om just det 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Samodling är en hel vetenskap. Jag har helt gett upp försöken att odla nyttoblommor tillsammans med grönsakerna, för jag tycker inte det ger tillräckligt bra resultat. Numera odlar jag bara blommor för att det är vackert och satsar på andra skydd till grönsakerna. Vitlök gillar mycket näring, så du kan till exempel prova att odla dem tillsammans med en kvävefixerande växt som gödslar jorden. Kanske en vacker lupin i rader mellan vitlöken? Det skulle också vara snyggt med en lite lägre blomma som kan sätta färg på marken mellan vitlöksplantorna. Det finns en låg blåklint som heter Tom Pouce Pink, eller White eller nåt annat beroende på vilken färg man vill ha. Den blir cirka 20-30 centimeter hög och är jättevacker. Tänk på att inte plantera en näringskrävande växt tillsammans med vitlöken, som då får mindre näring att växa sig stor och fin.

   Här är en länk till en av alla listor för samodling av grönsaker som finns: http://saltsjoportalen.ownit.nu/gronadalen/odling/odlingstips/odling-trivs-ihop.htm
   Hälsningar Sara

 8. Jordroten skriver:

  "lagom stor att ta med och läsa på toaletten" perfekt!!

 9. Jordroten skriver:

  Tack så jättemycket! Jag hade ingen aning om att blåklint fanns i andra färger, det här är ju jätteinstressant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *