En tjuvtitt i boken Skillnadens Trädgård - Sara Bäckmo
Stäng menyn

En tjuvtitt i boken Skillnadens Trädgård

Två knoppar på samma uppslag. En blomma - ett barn. Det är Maria Fors Östberg som tagit alla bilderna i boken om Skillnadens Trädgård - Ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

Boken kommer ut den 7 mars 2016. Vi har precis gått igenom de sista av alla detaljerna. Formen, av Kristin Lidström, är färdig och alla bilder ligger på plats. Texten korrekturläses i detta nu. Jag har liksom... gjort mitt.

När Maria Fors Östberg och jag började spåna om boken, vad vi ville att den skulle säga, hur det skulle kännas att bläddra i den och hur bild och form skulle tala till den som läser, så hade vi vissa ledord. Önskningar. Nu när jag bläddrar igenom alla sidor tycker jag att vi lyckats fånga det, med vägledning och stöd från Maria Ramdén på Roos & Tegnér som ger ut boken. Det känns underbart!

Uppslaget överst i inlägget är min favorit. Det var en ren slump att vi råkade passera en bortglömd plantering och se den lila övervintrade kronärtskockan (som är en annan sort än den mer vanliga 'Violet de Provence', men jag kan inte komma ihåg namnet) knoppas. Som en gömd skatt. En betydligt mer synlig skatt är Alba. Hon har klätt på sig själv och valt röda underställsbyxor i ull och en rosa kofta, några nummer för stor. Och så de små gula skyddsglasögonen som bott på hennes huvud under hela sommaren och halva hösten. Precis så fin som en treåring är när hon själv tycker att hon är som finast.

 

Uppslag med bild på Sara och text ur boken.

Inledningen till kapitlet Trädgårdsskafferiet i boken Skillnadens Trädgård. Foto: Maria Fors Östberg

 

I boken finns förstås en mängd bilder från trädgården och på de olika projekt jag har för mig. Här finns också den översikt över köksträdgården som så många frågar efter, men som jag omöjligt kunnat rita på ett begripligt sätt. Och så ett förslag på ett såschema, som enklast skulle kunna sammanfattas med orden: Så hela tiden!

Jag längtar efter att rent fysiskt få känna på boken. Att den är verklig. Är den tung? Formatet har jag rätt bra koll på. Tillsammans med förlaget har vi nämligen hittat en storlek som motsvarar önskningen: "Lagom stor att ta med och läsa på toaletten."
/Sara Bäckmo

bokomslag

 

04. december 2015