En utmaning att så grönsaker hos hönsen - Sara Bäckmo
Stäng menyn

En utmaning att så grönsaker hos hönsen

Fördelen med att ha sådderna i tunneln är att jag inte behöver skola om dem. De växer till sig här och i april-maj börjar jag gräva upp dem för att plantera ut på friland.

Sådd av grönsaker.

Sådd av grönsaker i odlingstunnel för utplantering på friland.

Redan i höstas började jag förbereda för att kunna göra en del av vårens sådder i den odlingstunnel där hönsen bor under vintern. Anledningen till att jag behöver så här är att vi flyttat in i den veranda som tidigare användes till alla mina försådder. Jag har med andra ord minimalt med utrymme inomhus att dra upp plantor på och behöver göra en stor del av sådderna på annan plats.

Hönshustunneln är en optimal plats, på vissa sätt. Här är det nämligen varmare än i den odlingstunnel där jag odlar grönsaker under vintern. Hönsen värmer upp luften och det är plusgrader trots att temperaturen ute är flera minusgrader.

Höns i odlingstunnel

Bäddarna består av tre pallkragar med kompost och trädgårdsskräp, toppade med jord. De byggdes under hösten och då var de tre kragar höga. Under vintern har det fyllnadsmaterialet sjunkit till hälften och därefter har jag fyllt upp med kompostjord. De syns till vänster i bild, så som de stått täckta under vintern.

Varje pallkrage innehåller sju rader. Mestadels har jag sått kål, men också salladslök, torpedlök och rädisa. Se under fliken Sådder 2015 för att se exakt vilka sorter jag sått.

Höns i odlingstunnel

Det är alltid en utmaning att göra saker som på ett eller annat sätt påverkar hönsen. Jag har svårt att förstå hur en del kan beskriva de här fjäderfäna som dumma. Oavsett hur jag vänder och vrider på saker så vinner de första ronden, men det kanske säger mest om mig... I alla fall gjorde jag en konstruktion bestående av hönsnät och kompostgaller för att hindra hönsen att krafsa i bäddarna. Det gick sådär. Nu har jag flyttat in mitt minidrivhus och ställt över en av bäddarna, medan den andra täcks av ett enklare lock. Den tredje bädden kommer jag att så först i mars.

Fördelen med att ha sådderna i tunneln är att jag inte behöver skola om plantorna. De växer till sig här och i april-maj börjar jag gräva upp dem för att plantera ut på friland.

Är det inte för tidigt att så i odlingstunnel och växthus nu? Jag vet inte. Men jag har vänner som sår kål i växthus i zon 2 under vintern och får fint resultat. Här i zon 3 räknar jag med att hönsen hjälper mig att ordna ett bra klimat till småplantorna. Och så håller jag tummarna hårt förstås!
/Sara Bäckmo

Läs gärna:
Odla några broccolo
Den värdefulla broccolin
Enkel kålsallad

16. februari 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *