En väldigt höstig kurs

När vi lämnade Rinkaby Gård igår kväll sa Otto 8 år, som varit med hela kurshelgen: Om pannlampan är laddad, kan vi plantera nåt när vi kommer hem då?!?

Bra betyg för en kurs när odlarens son trots allt inte fått nog utan kan tänka sig att fortsätta trädgårdsarbeta när han kommer hem! Men så var det kvällsmat just precis och sen ville jag varva ner med en lång promenad. Glad hund, nice musik, kallt och blåsigt väder och en lycklig känsla av att vara ett med världen.

Tack alla härliga odlare som förgyllde min helg! Overkligt roligt att få tillbringa två dagar tillsammans med så många som delar samma passion. Eftersom det inte är så många i min omedelbara närhet som går igång på obegränsat med gödsel, fet jord och maskar och sånt där så är kurshelgerna en riktigt påfyllnad på den sociala delen av odlingskontot.

Detta var den tredje odlingskursen som jag anordnat tillsammans med Rinkaby Gård. I våras gjorde vi två kurser och nu sista helgen i oktober hölls den tredje. Vi skrattar fortfarande åt att jag var lite nervös inför släppet av de allra första platserna i december förra året. Skulle någon vilja komma på kurs? Alla tillfällena har bokats inom ett par dygn och efterfrågan är långt mycket större än vi kan möta. Det är så himla roligt!

Kursen hålls under två heldagar på Rinkaby Gård, som ligger ungefär 30 minuter med bil från min trädgård. Dagarna varvas med inomhuspass, där jag på olika teman berättar hur jag odlar och byggt upp min egen odling, och utomhuspass där vi skapar en ny odling från grunden; en jättestor köksträdgård som gården ska använda för att odla mat till sin verksamhet.

 

Människor jobbar i köksträdgård.

När vi började jobba med trädgården efter sommarodlingen var den helt överväxt av ogräs.

 

Människor jobbar i köksträdgård.

Allt ogräs har lyfts bort ur bäddarna, med hjälp av spadar och grepar.

 

Människor jobbar i köksträdgård.

Femtio personer jobbar oerhört effektivt och alla var på gott humör, trots kyligt väder och senare också rikligt med regn.

 

Pallgragar

Trädgården består av 16 pallkragar, som ska odlas tidigt. Dessa fylldes med gödsel och jord i våras. Nu grävdes jorden bort, en extra pallkrage sattes på och sedan fylldes mer gödsel och jord på toppen.

 

Pallkragar

Nu är hela bänkodlingen två pallkragar hög och kommer snart att utrustas med ordentliga lock. Alla lådor ska vintersås med tidiga bladgrönsaker.

 

 

Den nya köksträdgården är närmare 400 kvadratmeter stor och fördelad på 21 bäddar i varierade ytor. De flesta bäddar är skapade direkt i jorden, men vi har också byggt upp en bänkodling med sexton pallkragar. Bänkodlingen ska vi använda främst för att odla tidiga bladgrönsaker. Vi ska ordna lock till alla pallkragar, det kommer att skapa varmt och skyddat läge till tidiga blad och kryddor.

 

Odlingsbädd

En del bäddar täckodlas till nästa år. En kant grävs mellan bädden och de nya gångarna av flis. Allt som grävs upp ur kanten läggs direkt på den nya bädden.

 

Människor jobbar i trädgården.

Över bädden och in under markväven i gången läggs kartonger. Och ja, all tejp är förstås borttagen. Och nej, vi är inte oroliga för att eventuellt lim ska påverka grönsakerna vi odlar på något sätt.

 

Människor jobbar i en trädgård.

Kartongen täcks sedan med ensilage, gödsel, ull eller en blandning av allt. Förhoppningsvis kvävs ogräset något och vi kan odla bädden på något sätt nästa år utan att behöva rensa eller bearbeta allt för mycket.

 

Människor jobbar i köksträdgården.

Bädd efter bädd täcks i rask takt.

 

 

Utöver att odla, gräva och prata om odling i två dagar har vi också ätit massor av fantastisk god mat. Ett av våra önskemål om den här helgen har varit att vi ska ha gott om tid att prata och umgås, och det gör man ju så fint till bra mat. Rinkaby Gård har ett fint restaurangkök och en verksamhet som levererar kanonfin mat. Den här helgen blev det helvegetariskt, bland annat med grönsaker från den egna trädgården. Lyxigt.

 

Köksträdgård

Med gott om redskap och fantastisk arbetsvilja har vi röjt upp den nya köksträdgården.

 

Köksträdgård

Det ser overkligt prydligt ut just nu. Mittenbädden har fyllts med vitlök. Alla bäddar kommer att behöva rensas noga igen till våren.

 

Limpor i köksträdgård

Till höger har vi lagt allt bortrensat ogräs på kartonger i en stor limpa. Den ska få komposteras här. Bädden till vänster såg likadan ut i våras och har hunnit förmultna till jord, möjlig att odla nästa år. Min favoritdel i trädgården just nu!

 

Ett stort och innerligt tack till alla som deltagit i kursen! Jag har haft jätteroligt. Och precis som er känner jag en jättelängtan efter att gå hem och odla efter det här. Fantastiskt kul att få dela min passion för odling tillsammans med er!

Och till dig som vill gå på en av vårens kurser, så kommer platserna att släppas i början av december. Första tjing får ni som prenumererar på Saras trädgårdsbrev. Anmäl dig gärna här om du inte prenumererar än: Saras trädgårdsbrev. (Om du anmält dig men inte fått brevet är det mest sannolikt att breven hamnat i din skräpmail, alternativt att mailen sorterats in mappar som heter till exempel "Socialt", "Kampanjer" eller liknande. Kika gärna där!)

Tipsar också om att Rinkaby Gård kommer att anställa en person på deltid som bland annat kommer att arbeta vidare med trädgården. Om du eller någon du känner skulle vara intresserad får du gärna skicka en rad till Majja på Rinkaby Gård via deras Facebook för att få mer information.
/Sara Bäckmo

 

30. oktober 2017

4 svar till “En väldigt höstig kurs”

 1. Anna skriver:

  Hej sara,

  Ser superhärligt ut! Inspireras verkligen till min egen köksträdgård som jag ska anlägga på gammal brukad åker. Överväxt med ogräs till den milda grad nu! Därför undrar jag om du har nåt tips på hur man kan göra gångarna om man inte vill anv markduk? Jag behöver ha nånting som stoppar ogräset, men har bara hittat markduk av plast å vill helst inte ha det pga eventuellt mikroplastläckage osv. Finns det nån duk av nerbrytbart material som du vet som kankse bryts ner på några år? Eller är det tidningar/kartong som gäller då?

  Tack för det fantastiska arbete du lägger ner och delar med dig av!

 2. Emma skriver:

  En fråga som har inget med kursen att göra, jag har lagt på massa löv i mina täckodlingar för ca 1 månader sedan. Sen skulle jag bara pilla lite och titta under, då var där massor av någon äcklig larv. Alltså inte några utan några hundra, dom har svart huvud och är ca 3 cm. Lyfte sedan på löven några meter bort, då var där lika många. Jag har googlat på bilder, men blir inte klok på vad för larver det är. Om det är något som skadar eller bara bra? Någon som vet kanske?

 3. Camilla Jansson (nyfiQen) skriver:

  Supertack, för en alldeles underbar helg! Garanterat blir det en tredje gång för mig. ?

 4. Lena Wirblad skriver:

  Åh, det ser ju alldeles underbart ut! ? Vad fint det blivit. Tack för alla fina bilder!
  Svar till nyfiqen: Jag har haft samma larvsvärm och när jag frågade runt fick jag svaret harkrankslarver - så googla på det så får du se om det kan vara det du också har. //

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *