Gästblogg: Enkel uteplats med krukor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gästblogg: Enkel uteplats med krukor

Jag har fått hjälp av trädgårdsfotografen och inspiratören Annika Christensen med idéer om hur jag kan skapa en superenkel trädgård i kruka för att minska arbetet under sommaren.

Vår nya uteplats på södersidan av huset blir till en början enkel. Inga stora planteringar eller fiffiga utsmyckningar de första åren. Mest en plats som ska växa till sig för att senare blomma ut och bli det uterum vi önskar oss. Men jag älskar färg och växter och vill kunna omge mig med något enkelt i år när jag ska sitta på trappen och amma bebis (obs inlägget skrevs 2016) och njuta av livet. Till exempel där vid den stora stenbumlingen och stammen efter äppelträdet som jag sparat och planterat en klätterros invid.

Efter att ha hört ett föredrag av Annika Christensen tänkte jag att sommarblommor i kruka blir min melodi för året. Nu håller jag på att inventera krukförrådet. Eftersom jag alltid tror att saker och ting kan komma till nytta nån gång har jag lite för många prylar som är lite för trasiga och jag tror att de kan komma till användning nu.

Annika har hjälpt mig med tre förslag på sommarblommor i kruka som skulle passa vid vårt faluröda hus. De ska vara enkla att göra och sköta.

 

Lättskötta blommor för din sommar

Hej Sara! Jag tycker att du ska välja några stora krukor istället för många små. Det blir lättare att sköta då eftersom du inte behöver vattna lika ofta. Dessutom står de stadigt och klarar av att barn och hundar springer omkring och så för blåsten så klart. Ställ alla krukorna tillsammans där vid den stora stenen så underlättar det vattningen, du har bara ett ställe att komma ihåg.

Välj alltid kärl med hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna bort. Det är den största hemligheten med att lyckas med sommarblommor.  Jorden är också viktig. Vill du göra det lätt för dig väljer du en urnjord som har en bra struktur och innehåller långtidsnäring. Annars blandar du en egen näringsrik jord med hjälp av kompost och gödselvattnar med ekologisk flytande näring, som bokashivätska.

 

Vita sommarblommor i en gammal zinkhink.

Fotograf: Annika Christensen.

 

Kruka 1

Här kan du välja blommor av en och samma sort - det blir effektfullt. Här är en klassisk vit marguerite. Somrigt och fint och du kan till och med knipsa lite blommor för små buketter. De blommar extra mycket du hinner klippa eller nypa bort vissna blommor. Dessa vill stå soligt och få kontinuerlig vattning och gödning under växtperioden. Kan övervintras om de står svalt och ljus.

 

Ståtligt gräs i kruka.

Fotograf: Annika Christensen

 

Kruka 2

Gräs finns från tidig vår att köpa och är med hela säsongen långt in på hösten. Dessa är lättskötta och klarar tom om du skulle glömma vattna en gång. Det finns många olika gräs att välja på men jag tycker du ska välja ett som blir halvstort. Här på bild 'Carex Howardii Phoenix Green' som är mitt favorit gräs.  Gräs gör att det ser lite levande busigt ut och så prasslar de i sommarvinden.

 

Vackra blommor i röda färger i en låda av grönt trä.

Fotograf: Annika Christensen

 

Kruka 3

Det är roligt att blanda olika sorters blommor. Våga! I den här krukan finns hängverbena, flitiga Lisa och million bells i röda härliga färger.  Alla dessa trivs i sol och precis som många andra sommarblommor kommer de att blomma mer om du nyper bort vissna blommor. Stort lycka till!

 

 

Annika i sin trädgård.

 

Annika Christensens blogg heter Naturliga Ting och du kan läsa den här. Hon har också ett jättefint Instagramkonto och du kan läsa rapporter från hennes trädgård regelbundet i tidningen Allt om Trädgård. Tusen tack för tipsen - nu ska här planeras och planteras!
/Sara Bäckmo

 

Läs fler gästbloggare på Skillnadens:
Anette Nilsson: Grönsaker älskar blommor
Agneta Andersson: Nästan självförsörjande - i zon 7
Karin Stjärne Nordqvist: Ett täckodlat paradis trots mördarsniglar

 

 

 

24. februari 2016