Enkelt att förvara egen jord i säckar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Enkelt att förvara egen jord i säckar

När du gräver ur en odlingslåda, varmbänk, kompost eller liknande lägg då jorden i säckar istället för att på måfå lägga ut jorden i din köksträgård eller trädgård.

Jord i säck.

Innehållet i förra årets varmbänk lagras i säckar för att användas vid plantering eller i nya bäddar.

Precis som jag vill vara självförsörjande på grönsaker vill jag helst att trädgården ska vara självförsörjande på jord. Om några år hoppas jag att trädgården i sig ger så mycket organiskt material att jag kan få all jord jag behöver till bäddar och omplantering i kruka.

Än är jag inte där, men på god väg.

I trädgårdsböcker står det ofta att kompostjorden med fördel strös ut i landen. Så gör inte jag. Eftersom jag täckodlar min köksträdgård och låter allt växtmaterial därifrån återgå direkt till odlingsytan i form av täckmaterial har min jord redan de bästa förutsättningar näringsmässigt. Enda gången jag använder mg av kompostjord i köksträdgården är då jag planterar grönsaker, till exempel kål, i täckmaterialet och behöver ha extra jord i planteringsgropen. Annars går all min kompostjord till att toppa diverse odlingsbäddar med, samt att skola om plantor.

Under främst hösten behöver jag gräva ur en del bäddar, som varmbänkarna, och komposterna behöver tömmas. Då sätter jag en sopsäck, eller återvunnen jordpåse, i en 50-literstunna och fyller tunnan med jord. Därefter snurrar jag ihop toppen på påsen och ställer den på en pall tillsammans med alla andra påsar eller säckar. Här hämtar jag sedan när jag behöver. Kompostjorden är förstås sållad fint. Jorden från bäddar är någorlunda fin från början och de växtdelar som eventuellt följer med hinner oftast komposteras innan jorden används.

Jord i säckar

Lagom platta säckar väntar på att tömmas i årets varmbänk.

Genom att bara fylla en del av säcken är det sedan lätt för mig att plocka in de platta säckarna och ställa på golvvärmen i hallen för att tina, om det inte är mildväder förstås. Det tar en natt ungefär och sedan kan jag använda materialet.

Bokashi-kompost

Återvunna jordsäckar fyllda med Bokashi-kompost.

I andra säckar har jag sparat Bokashi-kompost (se www.bokashi.se) för att kunna använda till att spetsa odlingsbäddar med då jag gräver nya under våren. Här har jag varvat Bokashi-kompost med gräsklipp och strö från hönshuset, det kommer att vara en dunderkur till nygrävda bäddar.

Alltså. När du gräver ur en odlingslåda, varmbänk, kompost eller liknande lägg då jorden i säckar, om du inte omedelbart behöver jorden till något annat projekt förstås, istället för att på måfå lägga ut jorden i din köksträgård eller trädgård. Fyll säckarna bara så mycket att du orkar bära dem. Spar dem på ett lätt åtkomligt ställe, gärna under en presenning om det blir snö, och ta in för att tina innan du behöver använda.
/Sara Bäckmo

17. februari 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *