15. november 2021

Erbjudande: Startkit och strö till bokashi

Förbered för en vinter med bokashi! Köp startkit och strö med rabatt fram till 30 november. Fyll på ditt eget förråd eller köp ett startkit i gåva till någon du gillar.

Startpaket Bokashi bestående av två kranhinkar och svenskt bokashiströ.

De stora kranhinkarna rymmer 16 liter kompost och är utmärkta i ett hushåll med barn hemma. Foto: Maria Fors Östberg

 

I mitt trädgårdsliv finns ett helt gäng prylar som är ett måste för att få till en bra rytm och lyckad odling. Att kompostera är självklart, både trädgårdsskräp och hushållskompost. Sedan 2012 är jag en av alla glada odlare som använder bokashi för att ta hand om kökskomposten och tycker att det underlättar hanteringen otroligt mycket. Jag älskar min bokashi och har stadigt igång åtta rejäla hinkar som tar hand om det hushållet slänger i komposthinken.

 

Läs mer: Bokashi - vad du behöver veta för att komma igång

 

Sedan många år tillbaka har jag samarbetat med Malin och tjejerna på bokashi.se. Jag köper alla mina bokashiprylar där. De tillverkar bokashiströ gjort på svenskt vetekli, säljer bara hinkar i återvunnen plast och jobbar med hållbarhet på flera sätt. Alla komposthinkar tillverkas i Europa och vi som kunder kan beställa gratis reservdelar till komposthinkar som behöver repareras. Vilken fin service!

Under två veckor ger vi dig som läser Skillnadens rabatt på starkit till bokashi (består av kranhinkar + bokashiströ) samt enbart bokashiströ.

 

Startpaket Bokashi bestående av två kranhinkar och svenskt bokashiströ.

I de mindre kranhinkarna får det plats drygt 9 liter kompost. Foto: Maria Fors Östberg

 

Erbjudande bokashi.se

Alla som läser Skillnadens kan köpa starkit och strö till bokashi med 10% rabatt till och med 30 november. Startkit finns i två olika varianter. Dels den stora kranhinken (bild överst i inlägget) som finns i två färger, och den mindre kranhinken (bild ovan) som finns i fyra olika färger.

Om du redan har hinkar du är nöjd med, men vill passa på att köpa bokashi-strö med rabatt kan du göra det med.

Du gör ditt köp på bokashi.se genom länkarna nedan och anger BOKASHIJORD2021 som rabattkod i kassan.

Produkterna du kan välja mellan är:

 

Om du har frågor om produkterna eller ditt köp kan du höra av dig till bokashi.se för att få hjälp.

 

Bokashihinkar i olika färger.

Fyra fina färger på komposthinken av den mindre modellen. Foto: Maria Fors Östberg

 

Snygga små hinkar

På bilden ovan ser du de något mindre hinkarna som bokashi.se säljer. De har jag använt i några år och tycker att de funkar jättefint, särskilt i ett hushåll där mindre mängder kompostmaterial produceras.

Hinken består av en ytterdel med kran och en innerdel med små hål i botten. Komposten läggs i behållaren inuti och varvas med bokashi-strö. Mikroorganismer från ströet gör att kökskomposten fermenteras under tiden behållaren står inomhus. Vätska kan rinna genom hålen i botten på innerhinken. Vätskan samlas i botten på ytterhinken och kan sedan hällas av och användas som flytande näringslösning till växter.

 

Läs mer: Använd lakvatten från bokashi

 

De mindre hinkarna har två lock för att hålla komposten fri från luft, vilket behövs för att fermenteringsprocessen ska fungera optimalt. Det inre locket kan användas som en skrapa när komposten kan tömmas. Hinkarna har jättefin design och är hållbara och tåliga.

 

Snabbfakta om bokashi

Bokashi är en metod för att kompostera i huvudsak köksavfall, genom att fermentera kompostmaterialet. Komposten blandas med naturliga mikroorganismer genom ett strö. Mikroorganismerna bearbetar matavfallet och förbereder det för nedbrytning. Hela processen sker i en hink med lock inomhus. Den enkla hanteringen gör att alla kan kompostera, också den som bor i lägenhet.

 

Att bokashikompostera sitt köksavfall går till så här:

 • ett lager kökskompost läggs i hinken
 • ett glest lager bokashi-strö strösslas över materialet
 • locket sätts på och ny kompost fylls på tills hinken är full
 • låt komposten stå inomhus i 14 dagar med locket på
 • gräv ner kompostmaterialet i landen, töm i en kompost eller kruka, eller använd i en jordfabrik

 

Bokashi-kompost blir till jord när den kommer i kontakt med jord eller växtdelar. När det är sommarvarmt ute kan komposten bli till jord på bara några veckor. Likadant om du fått igång en rejäl jordfabrik inomhus. När det är kallt i jorden vilar komposten och det tar längre tid att bli jord.

För mig är den praktiska aspekten av bokashikompost otroligt viktig. Med kökskomposten i behändiga hinkar, kan jag ta hand om komposten mycket smidigare än då kompostmaterialet byggs upp i stora högar eller behållare utomhus. Jag kan fördela arbetet på små och korta insatser, vilket gör det möjligt för mig att kompostera mer.

Något annat jag uppskattar stort är att jag kan använda hushållskomposten och punkt-gödsla på ställen där jag till exempel ska odla näringskrävande växter. Det är enkelt att fylla upp krukor med kompost, gödsla pallkragar eller land, beroende på vad jag ska odla.

När du köper ett startkit från bokashi.se ingår en utmärkt beskrivning av komposten och hur du använder den. Du kan också följa Bokashibloggen på bokashi.se och få tips och svar på dina frågor.

 

Startpaket Bokashi bestående av kranhink biokol och svenskt bokashiströ.

Malin på bokashi.se tipsar om att grunda komposthinken med biokol som gör gott för jorden. Foto: Maria Fors Östberg

 

Bokashihinkar i olika färger.

Ett startkit innehåller två kranhinkar. Det behövs minst två för att kompostera, då en hink hela tiden vilar med kompost i under själva fermenteringen. Foto: Maria Fors Östberg

 

Att samla kompost under vintern är utmärkt för att ha en bra start till trädgården till våren. Du kan lagra din hushållskompost i tunnor eller bygga nya odlingsplatser där du varvar kompost med trädgårdsmaterial och toppar med jord. Låt inget gå till spillo!

 

Läs mer: 6 tips för bokashi på vintern

 

Hoppas du har nytta av erbjudandet ovan. Och glöm inte att handla innan 30 november!

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Maria Fors Östberg

3 svar till “Erbjudande: Startkit och strö till bokashi”

 1. Linn skriver:

  Köpte en pkt biokol som jag inte öppnat. Kan man hälla den direkt på landen också eller ska man bara blanda det med bokashi? Kan man ha det mellan lagren med bokashi i hinken också?

  • Du bör ladda biokolen innan du lägger det i landen. Utan "laddning" suger kolen i sig den näring som finns och det tar då längre tid att få tillbaka näringen i jorden.
   Ladda med lakvatten från bokashi eller kiss/guldvatten så blir det bra näring till jorden.

 2. Elisabeth Norberg skriver:

  Hej, jag undrar vad det är för skillnad på slutprodukten man får av bokashi respektive varmkompost?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *