Eufori över vinterodlingen i januari

Så häftigt det är att odla grönsaker för att skörda och äta mitt i vintern! Har du provat? I mitt tunnelväxthus kan jag skörda varje dag och övervintrade plantor ger förhoppningsvis ger skörd redan i början av mars.

I början av förra veckan upplevde jag det som antagligen kommer att vara det här årets mest euforiska odlingshändelse. Det låter kanske konstigt att ha den upplevelsen nu, mitt i vintern, när det vanligtvis är sommarens grönska som får odlare att lyfta av glädje.

Så här var det. Efter nästan två veckor med bitande vinterkyla gav jag mig ut i min vinterodling i tunnelväxthuset för att fotografera. Jag hade tidigare gluttat lite på fiberduken som täcker den del av bädden där jag vet att det står mycket köldtåliga grönsaker, som persilja, spenat, vinterportulak och vintersallat, men faktiskt inte vågat lyfta på den del som täckt sallaten. Det har ju varit så förbannat kallt att jag, trots att övervintringen funkade så fint förra året, varit osäker på om plantorna kunnat överleva. Ville inte se eländet.

Det som fanns under fiberduken, när jag den där dagen ändå behövde lyfta på den, fick mig att känna mig galet glad! På allvar! Jag studsade omkring resten av dagen, lyssnade på jättehög musik, messade mina odlarvänner med många utropstecken bakom varje ord, pysslade med ungarna och fixade alla hemmagrejer med ett synnerligen gott humör. Toppen! Tänk om fler förstod hur roligt det är att odla grönsaker när det egentligen inte ska vara möjligt.

Nu är det två månader sedan jag visade i ett klipp hur vinterodlingen ser ut. Här är en liten rapport från januari:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,58274" yos yod yot ]

 

Jag odlar i zon 3 i Småland, förutsättningarna för att det här ska funka varierar förstås beroende på var i landet en vinterodling görs. Men tänk hur många det är som har växthus och tunnlar som står helt tomma under sen höst, vinter och tidig vår. Och tänk hur mycket som skulle kunna växa där.

En följare påpekade med en smiley att "låt oss ta det lite lugnt under vintern". Det gör förstås den som vill. Men som en liten avannonsering till just det här klippet vill jag gärna säga att bädden jag visar ovan helt sköter sig själv från det att den planterats till dess den skördats färdigt någon gång i maj, om allt går som det ska. Det enda som behövs är att täcka den ordentligt innan det blivit riktigt kallt, själva jobbet med sådd och plantering görs under hösten tillsammans med det andra höstarbetet i tunneln/växthuset. En vinterodling är alltså i allra högsta grad en enkel match.

Du har kunnat följa vinterodlingen i klipp inspelade regelbundet under sommar och höst förra året, det är ganska intressant att se hur utvecklingen varit. Här är länkar till klippen:

Tunnelväxthuset juni 2015
Vinterodling i tunnnelväxthus juli 2015
Vinterodling i tunnelväxthus september 2015
Vinterodling i tunnelväxthus november 2015
Vinterodling i tunnelväxthus januari 2016

I spellistan Vinterodling på Youtube finns dessutom hela förra vinterns odling i tunnel dokumenterad månad för månad. Glöm inte att prenumerera på kanalen så du kan se resultatet av odlingen så småningom, det finns en liten röd rektangulär prenumerera-knapp på kanalens startsida.

Alla sortnamn på sallat jag odlar i tunneln i vinter finns att läsa i blogginlägget Ny bädd för vinterodling (tryck på den blå texten, som är en länk, för att komma till inlägget). Och förstås har jag samlat allt jag skrivit om årets vinterodling på bloggen i en egen kategori för att det ska bli enkelt att hitta. Den heter kort och gott Vinterodling och ligger i högerspalten här bredvid.
Tunnelväxthuset jag odlar i är cirka 22 kvadratmeter stort och kommer från Gjordnära.

 

Tunnelväxthuset i sent eftermiddagsljus.

Tunnelväxthusets placering har främst valts med tanke på sommarodling. Nu står solen lågt och tunneln skuggas lite för mycket under dagen av träd och jordkällare, vi får se hur det påverkar grönsakerna.

 

Varje gång jag delar bilder från min vinterodling kommer det en mängd frågor. Många är nyfikna på hur det går till. Senare under våren, oavsett hur det går med just årets vinterodling, ska jag samla frågor som skickats till mig om det här sättet att odla i ett särskilt inlägg/klipp. Vad undrar du? Det går bra att kommentera här på bloggen, Facebook eller skicka ett mess på sociala medier.

Slutligen. Det är stor idé att avsätta lite tid för planering och plats i växthuset för att odla blad under den bistrare årstiden. En del kan skördas redan under höst och tidig vinter, annat kan skördas under strängaste vinterkylan och en del kan till och med övervintra för att ge skörd kommande vår. Inget är så gott som att äta färska gröna blad från egen odling och långt innan annat tittat upp ur jorden är växthuset en sann källa till både mat och glädje. Vågar du prova i år?
/Sara Bäckmo

20. januari 2016

10 svar till “Eufori över vinterodlingen i januari”

 1. Lena Wirblad skriver:

  ??? Jag såg dig framför mig lite som Tiger som studsar omkring i Nalle Puh? du är ju för härlig!
  Det är tack vare dig som jag äntligen kände att det var dags att återuppföra mitt gamla växthus på 10kvm som legat i nerpackat i sex år pga olika livsförändringar. Du var ju i Lindås i slutet på oktober och vi hämtade växthuset direkt efter den ? Sambon och jag satte upp det tidigt i november och jag flyttade in mina små plantor av vintersallad, mangold, persilja och asiatiska bladsorter samt sådde lite annat också. Jag har täckt det med fiberduk och bubbelplast men inte vågat öppna och glutta nu när det är så kallt. Men det är så spännande. Har aldrig odlat så här tidigare då växthuset stod vid en sommarstuga då och jag enbart odlade på sommaren.
  Så tack! Du gör verkligen skillnad - inte enbart i din egen härliga trädgård utan även i min - och i många andras också. ?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack för dina peppande ord! Håller tummarna för dina bladgrönsaker. Känner igen det där med att inte våga lyfta på duken och kolla. Gör det i en mildperiod och hör av dig och berätta vad du sett =) /Sara

 2. Benni skriver:

  Hei
  Jeg setter opp veksthus på 17 kvadrat til våren og har absolutt lyst til å prøve å dyrke om vinteren.
  Så lekre planter du har. Sår du direkte i benk eller forkultiverer du inne først?
  Men jeg kommer ikke til å ha varme i drivhuset, det tykker jeg ikke er bærekraftigt og miljøvennligt.
  Så mitt spørsmål er hvordan jeg kan klare det når jeg bor i sone 4. Her er det akkurat nå minus 13 grader.
  Jeg kommer ikke til å ha varmbenk. Kan planter overvintre i veksthus i kaldbenk -og hva dekker du med.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej! Har du läst inlägget ovan och tittat på klippet? Där finns svar på de flest av dina frågor och länkar till tidigare inlägg och klipp där du kan se precis hur jag gjort. Precis som du tycker jag inte att det är försvarbart att göra den här typen av odling med extra värmekälla, allt jag gör i tunneln är utan det. Hur den norska zon 4 motsvarar vår indelning vet jag inte riktigt, men jag odlar i zon 3 (på en åttagradig skala) och här har det åtminstone funkat en säsong tidigare. Jag tycker absolut att du ska prova. Vi har temperaturer nu med ner mot 20 minusgrader och plantorna har klarat åtminstone en sådan köldperiod. Det är absolut möjligt att övervintra plantorna i varmbänk i tunnelväxthuset, även om de inte kan växa i brist på ljus. Förra året övervintrade jag plantorna i en kall varmbänk, alltså att likställa med kallbänk, och det funkade fint. Lycka till med din vinterodling! Hälsningar Sara

 3. Maj Öhrstrand skriver:

  Du skriver att du inte behöver arbeta med det men behöver man inte vattna? Det är en fantastisk energi du har man blir lycklig av att titta på vad du skriver.??

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är i princip bara på hösten och senare under våren när växterna börjat växa på allvar som vattning behövs. Tunneln är en fuktig växtplats och jorden hålls ofta lagom fuktig av sig själv. Väldigt praktiskt. Redan ganska tidigt på våren har jag många sådder i tunneln att jag ändå måste vattna, så jag har inte tänkt på tidigare att just de övervintrade plantorna behöver mer skötsel. Hälsningar Sara

 4. Lotta Schröder skriver:

  Hej. Funderar lite på ditt tunnelväxhus, är det Polytunnel? Var har du köpt det?
  Mvh/L8

 5. Marie Porali skriver:

  Inspirerande inlägg! Tips på några köldtåliga sallatssorter som du/ni tycker är goda?! /Mvh Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *