Eufori över vinterodlingen i januari - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Eufori över vinterodlingen i januari

Så häftigt det är att odla grönsaker för att skörda och äta mitt i vintern! Har du provat? I mitt tunnelväxthus kan jag skörda varje dag och övervintrade plantor ger förhoppningsvis ger skörd redan i början av mars.

I början av förra veckan upplevde jag det som antagligen kommer att vara det här årets mest euforiska odlingshändelse. Det låter kanske konstigt att ha den upplevelsen nu, mitt i vintern, när det vanligtvis är sommarens grönska som får odlare att lyfta av glädje.

Så här var det. Efter nästan två veckor med bitande vinterkyla gav jag mig ut i min vinterodling i tunnelväxthuset för att fotografera. Jag hade tidigare gluttat lite på fiberduken som täcker den del av bädden där jag vet att det står mycket köldtåliga grönsaker, som persilja, spenat, vinterportulak och vintersallat, men faktiskt inte vågat lyfta på den del som täckt sallaten. Det har ju varit så förbannat kallt att jag, trots att övervintringen funkade så fint förra året, varit osäker på om plantorna kunnat överleva. Ville inte se eländet.

Det som fanns under fiberduken, när jag den där dagen ändå behövde lyfta på den, fick mig att känna mig galet glad! På allvar! Jag studsade omkring resten av dagen, lyssnade på jättehög musik, messade mina odlarvänner med många utropstecken bakom varje ord, pysslade med ungarna och fixade alla hemmagrejer med ett synnerligen gott humör. Toppen! Tänk om fler förstod hur roligt det är att odla grönsaker när det egentligen inte ska vara möjligt.

Nu är det två månader sedan jag visade i ett klipp hur vinterodlingen ser ut. Här är en liten rapport från januari:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,58274" yos yod yot ]

 

Jag odlar i zon 3 i Småland, förutsättningarna för att det här ska funka varierar förstås beroende på var i landet en vinterodling görs. Men tänk hur många det är som har växthus och tunnlar som står helt tomma under sen höst, vinter och tidig vår. Och tänk hur mycket som skulle kunna växa där.

En följare påpekade med en smiley att "låt oss ta det lite lugnt under vintern". Det gör förstås den som vill. Men som en liten avannonsering till just det här klippet vill jag gärna säga att bädden jag visar ovan helt sköter sig själv från det att den planterats till dess den skördats färdigt någon gång i maj, om allt går som det ska. Det enda som behövs är att täcka den ordentligt innan det blivit riktigt kallt, själva jobbet med sådd och plantering görs under hösten tillsammans med det andra höstarbetet i tunneln/växthuset. En vinterodling är alltså i allra högsta grad en enkel match.

Du har kunnat följa vinterodlingen i klipp inspelade regelbundet under sommar och höst förra året, det är ganska intressant att se hur utvecklingen varit. Här är länkar till klippen:

Tunnelväxthuset juni 2015
Vinterodling i tunnnelväxthus juli 2015
Vinterodling i tunnelväxthus september 2015
Vinterodling i tunnelväxthus november 2015
Vinterodling i tunnelväxthus januari 2016

I spellistan Vinterodling på Youtube finns dessutom hela förra vinterns odling i tunnel dokumenterad månad för månad. Glöm inte att prenumerera på kanalen så du kan se resultatet av odlingen så småningom, det finns en liten röd rektangulär prenumerera-knapp på kanalens startsida.

Alla sortnamn på sallat jag odlar i tunneln i vinter finns att läsa i blogginlägget Ny bädd för vinterodling (tryck på den blå texten, som är en länk, för att komma till inlägget). Och förstås har jag samlat allt jag skrivit om årets vinterodling på bloggen i en egen kategori för att det ska bli enkelt att hitta. Den heter kort och gott Vinterodling och ligger i högerspalten här bredvid.
Tunnelväxthuset jag odlar i är cirka 22 kvadratmeter stort och kommer från Gjordnära.

 

Tunnelväxthuset i sent eftermiddagsljus.

Tunnelväxthusets placering har främst valts med tanke på sommarodling. Nu står solen lågt och tunneln skuggas lite för mycket under dagen av träd och jordkällare, vi får se hur det påverkar grönsakerna.

 

Varje gång jag delar bilder från min vinterodling kommer det en mängd frågor. Många är nyfikna på hur det går till. Senare under våren, oavsett hur det går med just årets vinterodling, ska jag samla frågor som skickats till mig om det här sättet att odla i ett särskilt inlägg/klipp. Vad undrar du? Det går bra att kommentera här på bloggen, Facebook eller skicka ett mess på sociala medier.

Slutligen. Det är stor idé att avsätta lite tid för planering och plats i växthuset för att odla blad under den bistrare årstiden. En del kan skördas redan under höst och tidig vinter, annat kan skördas under strängaste vinterkylan och en del kan till och med övervintra för att ge skörd kommande vår. Inget är så gott som att äta färska gröna blad från egen odling och långt innan annat tittat upp ur jorden är växthuset en sann källa till både mat och glädje. Vågar du prova i år?
/Sara Bäckmo

20. januari 2016