Experiment med att så blåbär

Blåbär innehåller mängder med små frön, vart och ett med potential att utveckla in ny blåbärsbuske. Ja, om de gror vill säga. Har du provat att så blåbär?

En hand med handske håller en näve torkade blåbär.

Bären föll från buskarna i höstas och har legat utomhus under hela vintern.

 

I min trädgård odlar jag många blåbärsbuskar. De är absolut fantastiska och levererar bra skörd när buskarna etablerat sig och vuxit till sig.

Den som vill ha blåbär i trädgården köper vanligtvis färdiga plantor, det har jag också gjort. Sedan några år tillbaka har jag också provat att ta sticklingar från blåbär och fick förra året helt okej resultat. Nu spirar ett trettiotal nya plantor i mitt tunnelväxthus från förra årets experiment.

Läs om sticklingarna här: Sammanfattning av blåbärsexperimentet

Jag har sett flera videos på YouTube om odlare som sått blåbär från frö. Det har varit med hjälpa av olika köldbehandlingar och fröhanteringar, bland annat är det vanligt att köra färska bär i en mixer för att få fram själva fröerna och sedan frysa ner dem för att påskynda groningen (stratifiering).

För några dagar sedan fick jag en anledning att fundera över en egen blåbärssådd. Jag hittade nämligen en hel hög blåbär under en av buskarna, som ramlat till marken och legat och skrumpnat under hela vintern. När jag delar på ett bär syns fröerna tydligt.

 

En närbild på kruka med skrumpna bruna blåbär på brun torv.

Jag har bara lagt de skrumpna bären rätt på torven och hoppas att de gror.

 

Jag har gjort det väldigt enkelt för mig och helt sonika krafsat ihop en näve gamla blåbär. Eftersom blåbär uppenbarligen vill ha en köldknäpp för att gro tänker jag att de fått det behovet tillgodosett den här vintern och att de nu är redo för kruka.

Blåbär gillar att växa i torv, så jag har fyllt krukor med ogödslad torv och strösslat ut bären på den. I efterhand slog det mig att jag kanske borde ha delat bären och pillat ut fröerna åtminstone, så jag ska göra en kruka till. Om någon gror får jag göra en jämförelse och se vad som funkar bäst.

 

 

Ett emaljfat med tre plastkrukor med torv på.

Nu har jag sått tre krukor med blåbär. Det ska bli spännande att se hur och om de gror.

 

Jag ämnar ha sådden i tunnelväxthuset. I första hand för att jag är bra på att vattna där och det är ganska liten risk att sådden torkar ut. Nånting säger mig att det är ganska viktigt just att det är ordenligt fuktigt i krukan om bären ska ruttna såpass att fröerna kan gro. Vi får se.

Spännande med en ny sådd! Jag har aldrig stött på blåbärsfrön i fröbutikerna och hittar inget skrivet på svenska hellar. Tänk om det funkar!

Kolla gärna mina videos på YouTube om hur jag tagit blåbärssticklingar om du är nyfiken. Experimenten funkade allra bäst med örtartade sticklingar, alltså nysa tunna skott, som togs på våren. Dags snart alltså, om du skulle vilja prova.
/Sara Bäckmo

09. april 2018

11 svar till “Experiment med att så blåbär”

 1. lena-pettersson51 skriver:

  Kan det vara så att det gror bättre om det gått genom en djurmage många fröer gror ju endast då.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det får vi se. Har som sagt sett andra odlare som lyckats, utan djurmagar då =) så jag hoppas det ska funka. Hälsningar Sara

 2. Cecilia skriver:

  Har du erfarenhet av samodling med blåbär och någon grönsak? Tänker att om man har två blåbärsbuskar i tex en pallkrage så vore det smart att kunna utnyttja platsen under till något annat ätbart.

 3. Carin skriver:

  Jag odlade jordgubbar under förra året. Det gick utmärkt. Upptäckte att fukten hölls bättre med en undergröda vilket ju är bra för karthållningen. Smultron skulle säkert också fungera utmärkt.

 4. Johanna skriver:

  Hej! Så nyfiken på hur det gick med detta experiment? Hittar ingen uppföljning på bloggen.

  • Sara Bäckmo skriver:

   En av alla saker som står på listan över att följa upp =) Det gror nya plantor ur krukorna i år och de är nu drygt fem centimeter stora. Väntar på omplantering.

 5. Katarina Brundell skriver:

  Hej Sara!
  Hur har det gått med dina frösådda blåbär?
  Nyfiken ju!

  Vänligen Katarina

 6. Tina skriver:

  Jag undrar också! 🙂

 7. Hannes skriver:

  Vi vill veta! 😀

 8. Susanne skriver:

  Hej Sara!

  Hörde att dina blåbärsplantor grott. Hur länge tog det innan du såg något komma?

 9. Birgitta skriver:

  Hej!
  Har planterat 4 blåbärsbuskar och mitt intresse för blåbär växer. Ska försöka odla från frön nu. Men jag ser ingenstans något om vad man vattnar med. Vattnet behöver väl också vara surt. Ska själv hämta vatten från dike i blåbärsskog....

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *