Stäng menyn

Bokashi förmultnar inte

Jag älskar såklart bokashi, men när jag tittar på det nedgrävda kompostmaterialet så verkar det inte ha förmultnat. Jag började i oktober och vi har inte haft mycket frost här i södra Tyskland, så jag tycker ju att nåt borde ha hänt. En sak som blivit fel är att bokashilådan som änvänds för tillfället har blivit öppnad ibland (väldigt ofta) pga ettåring. Att jag på kvällen ofta märker att locket glipar. Jag har ju läst att man bara bör öppna en gång per dag. Kan detta ha ställt till fermenteringsprocessen så att det sen inte förmultnar snabbt? /Emma T

Hi hi, ettåringar är härliga! Men nej, det handlar inte om det. Det är helt enkelt för kallt i jorden. Mikroberna arbetar snabbast i uppvärmd jord och nu på vintern är det för kallt, även om du odlar i ett milt klimat. Det kommer att gå fortare på sommaren. Det är inte alls dåligt att gräva ner komposten nu, även om det tar lite längre tid att förmultna. Det blir samma fina näring till jorden sedan. /Sara

Läs mer...