04. juli 2014

Farbror Grön i Skillnadens Trädgård

 

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, som tillsammans driver Farbror Grön i Västerås, har besökt Skillnadens Trädgård idag. Efter flera timmar bland grönsakerna sammanfattade vi en del av intrycken.

- När jag står här och tittar på din grönsaksodling tänker jag på vad mycket arbete som är nerplöjt här, säger Johannes. Och vad mycket arbete du gör hela tiden. För du slutar ju inte att så i april, som många gör. Du sår och planterar ut hela säsongen. Det krävs ett stort fokus och engagemang för att klara det. 

Det är stor skillnad på vad en odlare och en besökare utan odlingsarerfarenhet känner när de besöker en plats likt min köksträdgård. Gemene man tycker det ser fint ut. Pampigt. Vackert. En odlare ser slitet bakom. Det känns fint att få det bekräftat av Johannes och Theres.

- När man inte är så van odlare så tänker man kanske inte på vilken kunskap och vilket arbete som ligger bakom, säger Johannes. Själv tycker jag att engagemanget hos dig märks i trädgården. Som odlare kollar man ju hela tiden på växterna, kryper omkring och tar hand om dem, lär sig grejer och förvaltar sina upptäcker. Det speglas i din odling. 

Att det där slitet lönar sig tycker jag själv också. Men kan det inte vara avskräckande för den som vill skapa en odling att höra om allt jobb som ligger bakom? Nej. Johannes tror inte att den som verkligen har en stark vilja om att skapa en trädgård, odla sin egen mat eller uttrycka sig med naturen på det här sättet kommer att hindras av det jobb som ligger framför. 

Johannes och Theres fastnar för flera saker i köksträdgården. Bland annat rotsellerin, som fastän det bara är i början av juli är 7-8 cm i diameter och skulle kunna börja skördas som primörer. Men mest intresserad blir Johannes av de små fänkålsplantorna, som vi också provsmakar dillen av.

- I år är första gången jag själv sått fänkål, säger Johannes. De är ungefär lika stora som dina. Jag är så nyfiken på hur resultatet kommer att bli!

Vi pratar länge om alla användningsområden. En del av mina plantor kommer inte att bilda knölar, utan sätter bara hög blast. Men plantan är inte förstörd för det. Stjälk och blast går att använda till mycket. Jag fryser till exempel in all blast och dill för att använda i matlagning. De knölar som utvecklas kommer vi bland annat att äta gratinerade med parmesan. I år ska jag också göra picklad fänkål, som jag ätit på restaurang här i Växjö. Urläckert!

Johannes och Theres är hängivna stadsodlare i Västerås och odlar dessutom på ett av stadens tak. Själv odlar jag i en villaträdgård, mestadels rakt i backen. Men ändå kan vi lära av varandra och ha nytta av varandras erfarenheter. Jag ber dem ge mig ett tips på något som skulle kunna göra min köksträdgård bättre.

- Då tänker jag främst på den där delen vid stenmuren där du täckt marken eftersom där är så mycket åkerfräken, säger Johannes. Där tycker jag att du ska prova odla i pallkragar som står på pallar, med till exempel väv i botten. Genom att odla med luft mellan lådan och marken kan inte åkerfräken växa in i lådan och odlingen. Då kan du utnyttja området till något istället för att bara täcka med halm. 

Ett tips jag tar till mig inför kommande säsonger. 
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *