27. juli 2016

Fem frågor & fem svar

Morotssådd, täckodling, mördarsniglar, larver och budget. Jag plockar upp några frågor som ställts till tidigare inlägg och ger svar här.

Som du säkert märkt har jag svårt att hinna med att svara på alla frågor som ställs på bloggen. Det dundrar in mängder av både kommentarer och frågor och det är jag så himla glad över. Men jag har svårt att hitta tid att svara på allt. Nu plockar jag upp några frågor från den senaste tiden och svarar på dem här eftersom jag tror att fler kan vilja läsa svaren. Ska försöka göra det lite oftare...

 

Malin: ”Har du något tips på hur man sår morötter? Fröna är ju så små! Jag har testat såband men det blev totalt två morötter av dem.”

Svar: En högst aktuell fråga för mig eftersom jag sår sommarmorötter under hela juli. När det gäller sommarmorötterna brukar jag ta en liten nypa frö mellan tummen och pekfingrets topp och liksom strössla ner i raden. Ibland hamnar de lite tätt, men de klarar trängseln fint. Vintermorötterna är jag mer noga med. De vill jag helst inte gallra eftersom det ökar risken att morotsflugan hittar plantorna. Då sår jag fröna ett och ett med kanske tre-fem centimeters mellanrum.

 

Emelie: ”Hur gör du med kålblad och rucola som blivit angripen av mal? Äter du den ändå?”

Svar: Ja, jag är inte knusslig. Att bladen har hål försämrar ju inte smaken, bara estetiken. I butik skulle vi aldrig välja angripna grönsaker förstås, men med hemodlat är det annorlunda. Klart vi ska äta. Det jag väljer bort är om jag ser att det är larver eller puppor på bladen.

 

Agnes: ”Jag täckte ett par rödbetsplantor som var cirka en decimeter höga med ett rätt tunt lager gräsklipp för att se skillnaden mot övriga. De har nästan kvävts och har vuxit dåligt jämfört med de andra. Vad gör jag för fel?”

Svar: Små plantor kan ta skada när täckmaterialet hamnar för nära växten. Täckmaterialet får aldrig läggas över själva plantan utan bara runtomkring. När plantan blir större kan till exempel gräsklippet läggas närmre. Det där känner man ganska lätt efter att ha provat några gånger. Är du helt nybörjare på täckodling är ett tips att lägga gräsklippet i vallar mellan raderna av grönsaker så riskerar du ingenting. Tänk också på att det är bättre att lägga tjocka lager än tunna, annars är det risk att ogräs får fäste.

 

Anna: ”Hur ser din budget ut?”

Svar: Jag har ingen budget för trädgården. Vi spar tiotusentals kronor varje år genom att odla hemma och alla inköp som bidrar till det är okej. Jag är ganska snål med grejer och väljer noga att köpa sånt jag vet underlättar och ger stor utdelning. Till exempel har jag köpt särskilda tråg som gör att jag kan odla fram många plantor på liten yta, tunnelväxthus som jag kan odla i under vintern och en del pallkragar. Det enda jag inte snålar med är fröer, som jag köper hur mycket som helst. I år har jag köpt många bärbuskar också, det ser jag som en investering eftersom de kommer att ge skörd till både mig, mina barn och barnbarn.

 

Max: ”Hur har det gått sedan sniglarna hittat hem till dig? Märkt nån skillnad?”

Svar: Det har gått bra, bättre än jag tänkt mig. Jag ser skador överallt men tycker inte att jag förlorat fler plantor än tidigare år. Angreppen från mördarsniglar är mycket större än från åkersniglar, de äter större områden på plantorna. Eftersom de lätt syns är jag snabb med att lägga några snigelpellets kring plantan och det har nog begränsat en del. Jag har inte fler skador i de täckodlade delarna än i övriga trädgården. Den största skillnaden är att tid jag tidigare lade på att sköta odlingen nu används till att jaga sniglar och det är det som gör mig mest frustrerad just nu. Tiden är så otroligt knapp och det är trist att behöva använda värdefulla timmar till det.

 

Tack för alla frågor och kommentarer! Det finns en sökfunktion här på bloggen. Använd gärna den om det är något specifikt du söker svar på. Fortsätt gärna att skicka frågor och kommentera det du läser. Jag svarar på så mycket jag kan!
/Sara Bäckmo

 

6 svar till “Fem frågor & fem svar”

 1. Lina skriver:

  Hej
  Läser allt nytt du skriver men använder din blogg som ett uppslagsverk. Så igår blev det att läsa om svartvinbärsticklingarna och beskärningen. Har börjat läsa på om djupbäddsgrävning för att förbereda sig för hösten och pratat med grannar för att få deras löv som de bara slänger. Tack för allt

 2. Emelie skriver:

  Tack för svar!

 3. Jeg har bestilt din bok på Adlibris og gleder meg til den kommer. Har nå begynt å planlegge en stor varmbenk til februar og tenker å holde den tørr til da. Håper snegle-eggene dør av varmgangen 🙂

 4. Laila skriver:

  Förstår att det är svårt att hitta tid att svara på alla frågor du får, men välkommet när du hittar en glipa! När det gäller mördarsniglar har jag, eller snarare en bloggkompis till mig och en kollega till dig, en idé värd att testa. Du hittar den på naturligating.blogspot.com, Annika använder korgar från Granngården, snygga men väldigt dyra, det finns billigare trådkorgar hos bl a H&M. Själva kombinerar vi med enkla regnsäkra "snigelgiftrestauranger", billigaste plastaskar med lock, klipper ingångar i askens överkanter, vänder upp och ner, lägger snigelgift på locket som nu är botten och förankrar med en tegelsten e.d., annars är fåglarna där och välter ut giftet. Då och då fyller vi på gift, det är allt. Dessa åtgärder sparar oss väldigt mycket tid i vår jätteträdgård (6000 m2).
  /Laila

 5. Emma vik skriver:

  Vi läsare kan ju inte förvänta oss att du svarar på allt, så det här var en jättebra idé!
  Tack för all inspiration du ger, är det nåt jag undrar är en googling på skillnadens alltid en bra hjälp!

 6. Birgitte Holm-Sörensen skriver:

  Lärde ett smart sätt att göra egna såband till morotsfrön t.ex.:
  Klipp ut en remsa tidningspapper, gör "lim" av vetemjöl o vatten (så det blir som en tjock välling).
  Dutta ut limmet på tidningspapperremsan m lagom avstånd o lägg ett frö i varje klick. Lägg remsan i landet o täck över m jord.
  Kanske inte en realistisk metod för storodlare som dig, Sara, men för oss som inte odlar så mycket funkar det fin-fint!
  ÄLSKAR dina blogginlägg!☀️?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *