Fem tips om hur du kan bekämpa bladlöss

"Hjälp, jag har fått bladlöss - vad ska jag göra?" Här är en lista med fem tips om hur du kan bekämpa bladlöss. Det är en vanlig skadegörare vid inomhusodling, som kan bekämpas - även om det krävs tålamod.

Bladlöss på planta

Blä för bladlöss! Ett enkelt sätt att minska angreppen är att helt enkelt plocka bort drabbade blad. Här på en tomat. Foto: Ida Sjöö.

 

Om du bestämt dig för att odla något inomhus under vintern är det snudd på säkert att du någon gång kommer att drabbas av bladlöss. Usch och fy! Få av oss slipper detta gissel, så du är i gott sällskap. Din framgång som odlare ligger i hur uthållig, påhittig och tålmodig du är. Det går att odla mycket inomhus även om bladlössen visar sig - det kan många av oss skriva under på. Idag vill jag dela några tips som kan vara bra att ha i bakfickan när lus-jäklarna anfaller.

 

Se mer: Tips om bladlöss på paprika

 

Om du väl fått löss på dina plantor gäller det att reagera snabbt och konsekvent. Det kan vara bra att till och med innan du fått angrepp ha en plan, så du vet vad du ska göra och i vilken ordning. Bra att känna till är att små plantor drabbas hårdare vid angrepp. Lössen suger bladsaft ur växten och en liten planta försvagas rejält av detta. En större växt kanske inte ens blir synbart påverkad.

 

En planta utan angrepp

Det gäller att regelbundet gå över sin inomhusodling och se så att växterna har det bra och att inget onormalt ser ut att ha drabbat plantorna. Foto: Ida Sjöö.

Fakta om bladlöss

Bladlöss syns som gröna små pluttar på växtens blad, ofta på undersidan. Ett första tecken kan vara vita, smala och små grejer som ligger på jorden under växten. Dessa bildas då bladlössen växer och ömsar skinn. Bladlössen kan sitta en och en på växten, men syns ofta i kluster med många bladlöss i olika storlekar.

Om du inte ser själva bladlusen kan du ändå se tecken på angrepp på själva växten. Bladen kan bli buckliga och få ful färg. Dessutom brukar växten generellt se lite hängig ut då den varit drabbad ett tag. Bladlöss utsöndrar en söt vätska, kallad honungsdagg, som kan synas på bladen som en glansig och lite klibbig hinna.

Bladlöss förökar sig väldigt snabbt och en enda bladlus kan ge upphov till hundra nya på bara några veckor. Bladlusägg övervintrar i jorden och kläcks lätt på våren, varpå nya angrepp är igång.

Ett viktigt tips för att förebygga angrepp inomhus är att undvika att övervintra utomhusplantor i samma byggnad som du tänkt göra sådder i under vinter och vår.

 

Fem tips till åtgärder

Om du väl fått bladlöss på dina växter finns det ändå gott hopp om att kunna göra något åt saken. Börja i tid - skjut inte upp. Senare på säsongen kan bekämpningen mest handla om att hålla plantorna vid liv tillräckligt innan de kan sättas ut. Utomhus finns nyttodjur som sköter bekämpningen åt oss på mer effektiva sätt än inomhus.

 

Klämma

En första åtgärd om du ser bladlöss är att försiktigt försöka klämma bladlöss för att snabbt bli av med dem. Det kan vara det bästa på väldigt små plantor, som är för ömtåliga för att behandla på annat sätt. Kläm försiktigt bladlusen mellan tummen och pekfingret, kanske med själva bladet emellan.

 

Skölja

Detta tycker jag själv är väldigt effektivt - att skölja blad och stjälkar under rinnande vatten. Små och stora bladlöss sköljs bort. Helst ställer jag plantor som sköljts för sig och sköljer under några dagar vid upprepade tillfällen, innan de får komma tillbaka till de andra plantorna. Ofta minskar detta angreppen såpass att jag inte behöver vidta andra åtgärder.

 

Sara tar bort dåliga blad

Innan växten sköljs tas dåliga blad bort. Foto: Ida Sjöö.

 

Såpvatten

Att spreja bladen med såpvatten är något som många tipsar om, men själv tycker jag sällan detta gett särskilt bra resultat. I år har jag fått tips från Örjan Slånberg på Lindesro (min nya skadedjurs-coach) om att doppa hela växten i en hink med såpvatten. Då kommer inga löss undan behandlingen! Blandningen ska innehålla 3-5% såpa, utblandat i vatten. Upprepa några gånger. Tänk på att inte ställa växten under växtbelysning då du sprejat eller doppat växten i såpvatten - bladen riskerar då att brännas.

Ett litet men kring den här behandlingen. Om du odlar kommersiellt kan du inte använda den här proceduren som en del i din bekämpning, eftersom såpa och andra husmorsknep ej hör till godkända bekämpningsmedel.

 

Läs mer: Sex problem med inomhusodlade tomater

 

Häll såpa i vatten

Såpa blandas i vatten inför ett lusbad. 3-5% såpa rörs ut i vattnet. Foto: Ida Sjöö.

 

Doppa försiktigt tomatplantan i såpvattnet

Åsså ner med växten och veva runt lite så att alla växtdelar får såpvatten på sig. Foto: Ida Sjöö.

 

Tomatplanta doppad i såpavatten

Att doppa ner växten är mer effektivt än att försöka spreja såpvatten på alla blad, särskilt knivigt är det på undersidan. Foto: Ida Sjöö.

 

Nyttodjur

Det finns flera sorters nyttodjur som kan användas mot bladlöss. Det är sorten av bladlus som avgör vilket nyttodjur som ska användas. Om du har angrepp som behöver åtgärdas snabbt kan du sätta in en rackare som heter guldögonslända. De är häftiga! Guldögonsländans larver äter bladlöss. Dessa förekommer naturligt i mitt växthus under sommaren och de är ljuvliga att se. Tänk på att larverna äter upp varandra om det inte finns tillräckligt med bladlöss eller andra skadedjur.

I förebyggande syfte kan olika steklar sättas in i odlingen. Dessa parasiterar på bladlössen eller äter upp dem. På handelsträdgården sätter vi in bladlusstekel varannan vecka, för att bygga upp en koloni av steklar som patrullerar i växthusen. Dessa lägger ägg inuti bladlössen och tar på så vis kål på dem, samtidigt som stekeln förökar sig.

Nyttodjur köps på nätet och du hittar säljställen genom att googla. Du kan använda nyttodjur inne i din bostad. Se bara till att inte klisterskivor sitter uppe som kan fånga de dyrbara insekterna!

 

Slänga

Glöm inte att slänga plantor som gjort sitt och inte ser ut att kunna återhämta sig bra! Vi kan inte hålla på och behandla in absurdum, ibland nås gränsen för vad som är rimligt att lägga tid på. Släng skiten och börja om!

 

Nyttodjur i växthus

När nyttodjuren levereras bor de i små skal inuti en plastburk. Vi häller ut lite skal+nyttodjur på fat och sätter ut i växthuset på handelsträdgården. Foto: Ida Sjöö.

En mindre tomatplanta

Den här lilla plantan såg inte alls rolig ut för en kort tid sedan, men har återhämtat sig enbart genom att sköljas under vatten. Nu står den i karantän och flyttas tillbaka till de andra först när jag ser att den inte längre har några angrepp. Foto: Ida Sjöö.

 

Det finns en uppsjö husmorsknep som odlare tar till för att bekämpa skadedjur. Var och en avgör vad som kan vara lämpligt i den egna odlingen. Själv är jag inte mycket för att behandla med myrmedel och annat som jag inte själv skulle kunna tänka mig att ha i närheten av mina ätbara växter. Med knepen ovan brukar jag kunna härda ut tills det är dags att flytta ut växterna, vilket ger ett andrum tills det är dags att så på nytt nästa vinter.

Det bör också sägas att inget år är det andra likt. Ibland är angreppen stora och nästan outhärdliga. Andra år obefintliga. I år (2022) har jag inte haft en enda bladlus i min hemodling och har en sällan skådad succé i försådden. Det finns förstås inga garantier om att den lyckan ska bestå, men den kommer definitivt att bära mig då jag förlorar plantor till löss på andra platser.

Lycka till med din bekämpning!
/Sara Bäckmo

01. februari 2022

3 svar till “Fem tips om hur du kan bekämpa bladlöss”

  1. Jan Larsson skriver:

    det här med bladlöss. Spola ner dem för de kan inte klättra upp. De övervintrar i marken men hur kommer de upp då om de inte kan klättra? Kanske duscha marken med såpvatten!!!!??? Känner du till om björnbärsgallmyggan? Jag har problem med myror i bikupor som ändå står i vatten. Hur kommer de in ? Myror kan inte simma. Ialla fall det är intressant att läsa om dig. Jag förstår att du har mycket "att stå i" men vill och hinner du svara blir jag glad
    mvh Jan Larsson

    jandel.larsson@gmail.com

  2. Bertha skriver:

    så bra
    Tack!

  3. Gunilla Sundberg skriver:

    Kan jag preparera jorden på något vis?(Änglatrumpet) Tänker till.ex. Som lägga kaffesump eller något annat som ett lager? Alltså något som stoppar bladlöss! Du är bäst, är precis klar med min uteodling med snö. Blev fantastiskt förra året 🤗

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *