Fina kanter i trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fina kanter i trädgården

En snygg kant kan få en odlingsbädd eller rabatt att se väldigt fin ut. I veckans klipp delar jag tips på ett sätt att fixa en tjusig kant.

Skillnadens Trädgård i vårskrud.

I full fart med att fixa kanter i trädgården. Bild från våren 2016.

 

Inte för att jag egentligen har tid just nu att hyfsa till kanterna. Men det blir ju så fint! När jag för ett tag sedan delade en bild på en odlingsbädd på Instagram var det flera som frågade hur jag gör för att få till snygga kanter på bäddarna. Här är en video som visar hur jag gör.

 

 

(Om du inte kan se klippet i spelaren ovan finns det också på YouTube: Fina kanter till odlingsbäddar och rabatter.)

 

Rabatter och grönsaksbäddar

Så här gör jag både i blomsterland och grönsaksland där det finns gräs som kan växa in. Om jag skär kanten en gång per år, eller ännu hellre en gång på våren och en gång på hösten, blir arbetet enklare efterhand. Gräset verkar tröttas ut och hinner inte växa fast i den fina jorden så lätt när jag regelbundet är där och stör.

För att göra själva gräskanten fin någon gång då och då använder jag en lite billig grästrimmer med laddningsbart batteri som jag går över kanten med. Finns att köpa i butiker som säljer lite gräsklippare och prylar för hem och trädgård. Enkelt.

Det är ju inte världsviktigt på något sätt att ha snygga kanter. Men det är en liten detalj som jag faktiskt njuter av när det väl är gjort. Nu när jag sitter på andra våningen och tittar ut över trädgården tycker jag det ser jättefint ut i den där rabatten som jag fixade i klippet. Nu ska jag bara ha tid att skära resten...

 

Vad med skräpet?

Kort efter att klippet publicerades kom frågor om bäddarna där jag dumpar gräskanterna. Hur gör jag dem? Det har jag beskrivit i inläggen Jord, jord, jord utan att gräva och Steg för steg: Ny bädd utan att gräva. I klippet Nya täckodlade bäddar utan att gräva kan du se resultatet. Så enkelt! Börja samla skräp du med.
/Sara Bäckmo

25. maj 2016

6 svar till “Fina kanter i trädgården”

 1. Lena Lindberg skriver:

  Tack återigen för jättehärliga tips!
  Fin i kanten har vare sig trädgården eller jag varit hittills - men kanske framöver? Då undrar jag var du får tag i en så fin spade som du har? Den ser dyr ut också - men kanske värt det i längden? Såg också att du har en jättefin skottkärra - undrar också över den... Nu skall jag se om jag också kan köpa rödbetsfrön att så snart 🙂

 2. Kitty skriver:

  Snygga kanter gör minsann stor skillnad i trädgården! Sen är det ju bara så trevligt att se dig i dina klipp också! 🙂
  /Kitty

 3. Så fint med så enkla knep!
  Min höst är räddad, då tiden infinner sig ?

 4. Alice skriver:

  Hej
  Kul att följa dig och dina tips och tricks.
  Skulle vara så roligt att kika i din trädgård på riktigt 🙂

 5. Lena skriver:

  Kantspade fungerar utmärkt att just ”skära” kanter med. Den är inte till för att gräva med. Vill man gräva bort jorden bör man använda en grävspade eller lyfta bort jordklumparna för hand som du (Sara) gör.

 6. Bengt Eriksson skriver:

  Du har helt rätt när man ska göra sådana jobb, såg du hade en RIKTIG spade. Var kan den köpas , likaså skottkärran med två hjul och lågbyggd.. Tacksam för info om det här.
  Önskar dig en fin tid i trädgården .
  Hälsar Bengt Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *