Fina sticklingar av vinbär

Alla mina vinbärsbuskar är sprungna ur sticklingar. Det är ett enkelt och billigt sätt att skaffa fina buskar. De rotar sig villigt och ger plantor med fin skörd.

Svarta vinbär i klasar på en buske.

Min häck av svarta vinbär togs som sticklingar vintern 2011-2012. De stod i kruka fram till hösten 2012 då de sattes ut på växtplatsen. Året efter var de taniga plantor på tillväxt, för att sedan 2014 ge en blygsam skörd på några liter. I år har de hårt beskurna plantorna gett nästan 40 liter bär, vilket med råge överträffade mina förväntningar. Nu har jag kokat mängder av sylt som barnen älskar.

Eftersom plantorna inte har så många grenar har jag istället många plantor och kommer inom några år att kunna skörda riktigt mycket på de buskar som ramar in köksträdgården på olika håll.

Jag passar på att ta sticklingar av vinbär efter att jag skurit ner plantorna. Då har jag en hel hög med grenar att använda och kan lätt ta det material jag tycker ser fint ut. Bäst tycker jag det blir jag om jag tar grenar från årets utväxt, alltså de som ännu inte hunnit bli riktigt mörka i färgen och lite knotiga som de blir då de burit frukt.

Lämpliga grenar väljs ut och sedan klipper jag dem i ungefär 20 centimeter långa bitar. Jag försöker att inte välja de kraftigaste grenarna. Ungefär hälften av sticklingen bladar jag av genom att helt enkelt dra bort bladen längst ner. Sedan sätter jag ett helt gäng sticklingar längs kanten på en kruka fylld med jord. När krukan är fylld med lagom mängd sticklingar vattnar jag och ställer i skugga.

 

Sticklingar i en kruka i trädgården.

I en kruka knör jag ner ett tiotal sticklingar och räknar med att ungefär två tredjedelar klarar sig.

 

Det går fort för vinbär att rota sig men för att inte störa dem för mycket låter jag dem stå kvar i sin kruka under vintern på en skyddad plats där de ändå inte riskerar att torka ut. Under ett litet lövtäcke i komposten är till exempel bra.

På våren syns tydligt vilka sticklingar som klarat vintern. De får knoppar och börjar lukta gott. Är du tveksam kan du skrapa lite med nageln på en av pinnarna. Är den grön under den tunna barken är det liv i den och då gör du bäst i att vårda den lite extra.

Jag låter sticklingarna stå kvar i krukan tills det utvecklats blad och jag kan se rötter komma ut ur dräneringshålen undertill. Då planterar jag om plantorna i varsin kruka. Först till hösten sätter jag ut dem på växtplatsen. Om möjligt sätter jag dem lite djupare än de stått i krukan.

En liten vinbärsplanta i kruka.

En fin liten planta från förra årets sticklingar. Nu kan jag sätta ut den på växtplatsen - om jag har plats vill säga.

 

Om plantan senare ska bli uppstammad är det bra att välja en stickling som fortfarande har toppen kvar, snarare än en stickling som klippts mitt i en gren.

På det här sättet är det lätt att samla på sig fina buskar från lite varstans. Själv har jag precis fått några kvistar från en vit vinbärsbuske jag ska ta sticklingar från. Det är jätteroligt att se plantorna utvecklas och trots att det tenderar att bli ganska många krukor vinbär kan jag inte låta bli att ta några krukor varje år. De är fina gåbortpresenter och det gör alltid någon glad att få en fin vinbärsbuske.
/Sara Bäckmo

 

Sticklingar i flera krukor i trädgården.

Det är lika bra att göra många sticklingar när en ändå håller på. Ett par krukor extra tar ingen plats och plantorna är sedan fina gåvor.

12. augusti 2015

22 svar till “Fina sticklingar av vinbär”

 1. ingerharjerud skriver:

  Så där gör jag även med min fina Vidjehortensia. Det är så tacksamt att göra plantor och ge bort. Roligt att ge och att få. Det är många som har Vidjehortensia nu bland mina grannar här på kollo.

 2. anna-Lena skriver:

  Hej, du skriver "Ungefär hälften av sticklingen bladar jag av genom att helt enkelt dra bort bladen längst ner. " Jag frågar vad gör du med den andra hälften?

  Hälsningar
  Anna-Lena

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Jag kanske var otydlig. Halva den färdiga sticklingen tar jag bort bladen på, den andra hälften behåller sina blad. Det syns tydligt på den första bilden i inlägget. Hälsningar Sara

 3. ida skriver:

  Åh det här inlägget har jag sett fram emot ett tag! Jag behöver nya vinbärsbuskar - många! Ska skapa en häck.
  Menar du att det ör dags att klippa ner svarta vinbär nu?

 4. Ida skriver:

  ....och nu läste jag inlägget om beskärning vilket besvarar frågan ovan 🙂

 5. Jenny skriver:

  Intressant! 🙂 Har en jättestor vit vinbärsbuske som ger mängder med vinbär, får jag fråga om några tips på hur man kan använda dom? Kan man göra saft o gelé av dom med? Nybörjare som jag är i trädgården!

 6. Marie skriver:

  Jenny. Jag gör saft av mina vita vinbär, men blandar i lite röda så saften blir ljusrosa. Tycker att den ser aptitligare ut. Saften blir inte lika stark i smaken men passar bra som måltidsdryck om man inte tar i så mycket socker.

 7. Eva Lundqvist skriver:

  Hej Sara! Jag ser på bilden att du har någonsorts kant som verkar vara gjord av sly. Har du kanske skrivit i något inlägg om hur du gör sådana?, annars kanske du skulle kunna göra det? Det kanske inte är så svårt iofs men kunde vara lite inspiration att se hur du gör! Jag är just nu väldigt intresserad av detta ämne nämligen. Tycker det blir så fint att använda sig av ett sådant naturligt material som sly till kanter, staket och växtstöd.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Eva,
   Ja, det är ett väldigt enkelt staket gjort av sly. Jag har inte gjort något inlägg om just det. Men det är väldigt enkelt. Jag har har slagit ner låga stolpar med cirka 1,5 meters avstånd och sedan spikat eller bundit fast sly mellan dessa. Det blir ett enkelt staket som markerar kanten mot en bädd eller häck. Lätt för barn och hund att se var gränsen går.

   En annan variant jag gjort, och som verkligen blev fin, var att trycka ner halvmeterlånga bitar av sly tätt längs kanterna av en bädd. Jag hittar inget sätt att posta en bild i kommentaren dessvärre. Jag ser din e-post, så jag provar att maila dig så får du se hur jag menar. Hälsningar Sara

 8. Eva Lundqvist skriver:

  Sara, jag kunde tyvärr inte få upp någon bild i ditt mail, men det låter som en bra ide tycker jag. Har funderat lite i liknande banor men har inte hunnit omsätta det i praktiken än, håller på och samlar ihop tillräckligt med sly...!

 9. Jane Ossowicki skriver:

  Om du vill gör det ännu enklare är det bara att böja ner en gren mot jorden (avläggare) och fästa den så åtminstone en nod hamnar under jord. Sedan är det bara att vänta och se! Funkar "hver gang" och på många olika växter/buskar, t ex på klätterhortensia och murgröna. 🙂

 10. Mia skriver:

  Hej ! Jag tog sticklingar i höstas på vinbärsbuskarna.. kan jag inte plantera ut dem nu på våren ? Måste dem stå i kruka under sommaren ?

 11. Ellen skriver:

  Hej!
  Om man nu inte tog några sticklingar i höstas men har väldigt frodiga svart vinbärsbuskar som skulle kunna bli lite mindre, kan det funka att beskära dem nu? Kan man i så fall plantera ut dem redan denna säsongen, om ett par månader eller så? Eller det kanske är alltför kort för att de ska ha hunnit få rötter?
  Mvh,
  Otålig 🙂

 12. Henrik lundgren skriver:

  Hej.

  Jag tog sticklingar i somras och har övervintrat dom i min jordkällare (zon7).
  Nu när jag tagit fram dom och det har börjat spira i dom funderar jag på om man ska toppa plantorna eller något annat för att få fler grenar eller om det ordnar sig av sig självt?

  Är våren eller hösten mest lämpligt för utplantering av plantorna

 13. […] Läs mer: Ta sticklingar av vinbär […]

 14. Niclas skriver:

  Kan en ta sticklingar av vinbär på våren också?

 15. Jessica Lundblad Johansson skriver:

  Klipper du ner buskarna varje år?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, jag klipper inte ner dem jämns med marken. Men varje år ska vinbär beskäras för att ges en chans att föryngra sig. Då klipper man bort till exempel 1-3 av de stora grenarna. Från dessa kan sticklingar tas. Det gör inget heller om man tar sticklingar från övriga grenar, det skadar inte plantan.

 16. […] Läs mer: Ta sticklingar av vinbär […]

 17. Angelica Strid skriver:

  Hejsan!
  Jag har fått ett gäng sticklingar nu av svarta och röda vinbär. Det är väl fel årstid egentligen men hoppas på att du har tips på hur jag ska ta hand om dem till nästa sommar.
  Jag har en inglasad altan om det kan vara till nytta.
  Letat en massa men hittar inga tips för denna årstid så är oerhört tacksam för hjälp ??

 18. Malin skriver:

  Hej jag gjorde exakt som du beskrev. Av ca 25 skott var det bara en som nu lever vad gick fel. Bara försöka igen

 19. Helena skriver:

  Hej! Tack så mycket för fina råd! Flera sticklingar överlevde vintern och har blad! Jag ska nu plantera i enskilda krukor. Bör det vara krukor med dräneringshål?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *