Finaste och plattaste godiset - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Finaste och plattaste godiset

Det här är mycket enkelt att göra. Och rasande gott. Dessvärre lite resursslöseri för en ganska pyttig bit att mumsa på - men ibland kan det vara värt det.

Fruktremmar. Fruktläder. Fruktsegisar. Fruktgodis. En massa namn för samma sak. Torkade platta kakor av bär och frukt som delas i lämpliga bitar och snaskas som godis. Gott.

I vår familj hör det till att några gånger varje år göra det här enkla fruktgodiset. Men det försvinner så snabbt att jag inte lägger tid på att göra stora mängder. Fråga mig alltså inte hur lång hållbarheten är för med tre små mumsare i huset lyckas godiset oftast bara finnas till i några timmar innan någon upptäckt skatten.

Det fina med det här godiset är att det är superenkelt att göra och att variera helt efter eget tycke och smak. Välj frukt eller bär efter vad som finns att skörda, söta eller inte, smaksätt eller inte. Torka. Riv eller skär eller klipp i vilka bitar du vill.

 

En vackert röd platta av mixad och torkad frukt.

Den vackert röda plattan är av mixade svarta vinbär från frysen.

 

Här är två varianter som kan göras på många olika sätt:

Med färsk råvara
Mät upp några deciliter bär eller frukt.
Mixa till en slät smet med stavmixer.
Smaksätt.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper i ett 3-5 mm tjockt lager.
Torka i ugn 5-10 timmar, 50 grader varmt med ugnsluckan lite på glänt.

Med kokt råvara
Koka ett mos av några deciliter bär eller frukt och låt eventuellt en del av fruktsaften koka bort.
Mixa till en slät smet och gör i övrigt som alternativ ett.
I princip kan alternativ två vara att ta undan några deciliter sylt vid ett kok och mixa för att sedan torka i ugn.

På bilden ovan syns en torkad kaka av svarta vinbär från frysen som mixats färska och torkats helt utan smaksättning. Läcker färg och syrlig fin smak.
Det finns många sätt att använda de här frukt- och bärkakorna på. I min bok om Skillnadens mat som kommer i augusti 2017 ger jag förslag på både smaksättning och lite annorlunda sätt att använda det här "godiset" i vardagsmaten.
/Sara Bäckmo

 
07. oktober 2016

9 svar till “Finaste och plattaste godiset”

 1. Kina mulec skriver:

  Hej Sara,
  Har du gjort dessa remmar i torkapparaten också eller bara i ugnen? Tack för tips och ovärderlig inspiration!!

 2. Cecilia morawski skriver:

  Hej Sara!
  Jag undrar hur du övervintrar dina sticklingar?
  Jag hade 18 levande sticlingar av sv vinbär förra hösten, grävde ner krukorna i trädgårdslandet men alla dog. Nu har jag tagit nya sticklingar. Hur ska jag få dem att övervintra. Jag bor i zon5. Kan de stå i kallväxthus, mörkt garage eller hur ska jag göra? Du lyckas ju ofta och hur gör du?
  Vänliga hälsningar
  Cecilia i Falun

 3. Rebecca skriver:

  Alltid en favorit! När vi gör detta lyxar vi ibland till det genom att sila bort eventuella kärnor från bär, då får man ett helt slät läder. Favoriten hos oss är gula plommon eller mirabellen, de blir supersega. Jag har lite potatismjöl på plattan, sedan rullar jag upp den och kär till snäckor. Vi har haft dessa i godispåsar på barnkalas, och inget klassiskt godis. Inga klagomål från barnen alls, utan bara en massa föräldrar som ville receptet. Tack Sara för fina bloggen och vloggen!

 4. SandraN skriver:

  Nu i september när vi hade 2-årskalas klippte jag ut bokstäver och siffror att dekorera tårtan med 🙂 här är en länk till hur tårtan började se ut: http://sevendays.vasabladet.fi/bloggar/lagombackan/de-tusen-dieternas-kalas

 5. Monica skriver:

  Tänkte ta sticklingar jag också, men det här med övervintring vet jag inte hur jag ska lösa. Funkar det att ha dom ute i ett kallförråd och svepa in dom i en filt eller något annat. Ska dom stå i kruka ytterligare ett år innan man planterar ut dom?
  Jag är väldigt ny på detta men ska plantera vitlök idag, bor i zon 7 (Idre).

  Med vänlig hälsning, monica

 6. Yvonne skriver:

  Jag brukar ta sticklingar när jag klipper vinbärsbuskarna efter skörd, alltså i august-september nån gång. Sticker bara ner dem i en kruka med sandblandad jord och vattnar. På senhösten gräver jag ner krukorna i en odlingslåda . Eller ibland sticklingarna direkt i jorden. De flesta överlever fint. Just vinbör kan man ju ta många sticklingar av så det inte gör nåt om några dör.

 7. Helen skriver:

  Jag beskar svarta vinbär tidigt på våren innan bladen kommit. Stack ner 10 st 50-60 långa, unga grenar i en rad direkt i jorden och alla tog sig. De jag tog in för doftens skull bildade rötter där de stod i vatten, men de klarade sig inte vid plantering.

 8. Lina skriver:

  Tack för en fantastisk blogg! Du nämnde i detta inlägg din nya bok och i receptet på fruktremmar i den verkar det blivit någon miss med titeln i förhållande till ingredienserna i beskrivningen sen. I boken saknar jag även hur lång tid det tar i ugnen för äppelremmarna. Så man vet hur lång tid man måste ha på sig för att få det klart ? Ska verkligen prova detta iaf, låter smarrigt! Tack

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, dessvärre står det kanel på ett ställe och timjan på ett annat, hur nu det kunde passera alla korrekturer. Ta det du tycker passar bäst. Det tar flera timmar för kakan att stelna, det beror på vilket bär/frukt som används. Du får prova dig fram. /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *