Kompostkvarn gör fint flis i trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Kompostkvarn gör fint flis i trädgården

Att ha en egen kompostkvarn är så fiffigt! En kompostkvarn är en maskin som förvandlar pinnar och grenar till flis. Träflis är ett fint material att använda i trädgården. Här kan du läsa om min kompostkvarn.

En behållare fylld med mörkt träflis från min kompostkvarn.

En titt ner i behållaren under min kompostkvarn. Prima träflis från mina fula kvistar!

 

I helgen tog jag hjälp av familjen för att göra det lite vår-fint i lilla trädgården på Berghem. Under vintern har jag ju sågat ner tre träd och dessutom fått hjälp att beskära fruktträd. I högar på gräsmattan har grenar och ris dröjt sig kvar. Men nu vill jag ju klippa gräsmattan! Familjen kallades in och förra årets bästa köp rullades ut ur vedboden. Min kompostkvarn!

 

Helbild på en kompostkvarn i grått och grönt.

Så här ser min kompostkvarn ut. En maskin på två hjul som är lätt att rulla dit där man behöver den. Den är inte alls tung och till och med jag klarar av att lyfta den.

 

En kompostkvarn med valsar

Det är många år sedan nu jag köpte min första kompostkvarn. Jag var mest nyfiken på hur en sån funkade och om jag skulle ha någon nytta av den, så jag köpte en för några hundralappar på Blocket. En enkel variant med kniv och inte så hög kapacitet. Den vrålar och skakar och är omständlig eftersom den inte själv matar ner materialet utan kräver att man närmast pressar ner kvistarna.

Av dessa anledningar har vi inte kompostkvarnat särskilt mycket mer än hallonbuskage och ganska raka kvistar, mest på kul. För det är jätteroligt att kompostkvarna, det tycker både barnen och jag!

Men. Förra sommaren när vi var på besök på Styrsö hos mina föräldrar, visade min mamma Ulla stolt en massa flis runt sitt hus Lindås. "Är det inte fint? Jag har gjort det själv!" Hon är närmast fanatisk med att spara kvistar och grejer man kan ha nytta av, men någon flismaskin har jag då aldrig sett hos henne.  Nu fnittrade hon iväg till ett förråd. Vad stod väl där om inte en helt nyinköpt kompostkvarn!

 

Bra investering

Jag åkte på studs hem och beställde en likadan. Men just den som Ulla köpt hade slutat tillverkas och nu var det en med lite högre kapacitet som fanns i sortimentet. Maskinen heter Ryobi 3000W och är inköpt på K-Rauta. Den kostade cirka 3 600 kronor. Kompostkvarnen har en vals som själv matar ner kvistar och tuggar dem till en slags flis. Sega kvistar och helt färskt ris eller växtdelar från köksträdgården skärs dock inte av lika effektivt som torrt material.

 

Ett lass kvistar från min kompostkvarn på en skottkärra

Min kompostkvarn tar kvistar upp till 45 mm tjocka. Ett lass till synes anskrämliga pinnar från trädgården blir till fin flis.

 

Den här kompostkvarnen kan vara min bästa tekniska investering till trädgården so far! Förra året flisade jag solrosor, majsplantor och en nersågad schersminbuske. Och under påskhelgen tog jag alltså hjälp av familjen för att flisa smågrenar från nersågade och beskurna träd. Oj vad den tuggar i sig!

 

Läs mer: Det stora inlägget om träflis

 

Det fina med den här typen av kompostkvarn, med vals, är att den liksom "suger fast" i grenen och matar ner den i maskinen utan att jag som sköter processen behöver göra annat än att styra pinnen lite. Det är så lättjobbat! Grenar på upp till 45 mm flisas i ett huj och sedan samlas allt upp nertill i en stor balja. Om vi ska vara helt ärliga var det dock Philip som flisade mest...

 

En man stoppar ner pinnar i en kompostkvarn.

Det är nästan lite meditativt att stoppa pinnar i kvarnen och veta att de tuggas sönder till flis.

 

Närbild på händer som trycker ner pinnar i kompostkvarnen.

Också små och korta kvistar matas sönder till flis, så länge de går att peta ner i apparaten.

 

Använda din flis

En trädgård producerar ju massor av material som kan vara svårt att hitta användning för, särskilt om trädgården är väldigt liten. Här på Berghem finns inte plats för någon större brasa att elda grejer i och den lilla tomten erbjuder inte heller en mellanlagringsplats, för att till exempel lagra grejer jag senare kan använda i odlingen. Nu gör jag fint flis av materialet och får direkt användning för det i trädgården.

Träflisen från min maskin blir betydligt finare än det jag köper från sågverket. Det kommer att förmultna snabbare och passar till flera olika saker i trädgården.

 

Läs mer: Gångar av träflis i köksträdgården

 

I första hand vill jag använda träflis till de små gångarna här i trädgården. Jag anlägger ju nytt hela tiden och har alltid behov av att fylla på med ny flis. Mycket av det vi har flisat nu under påsken har varit torra kvistar och det vill jag i huvudsak använda till gångar.

 

Närbild på träflis.

Små kvistar klipps sönder till kortare delar, i massor. Helgens arbete gav två stora byggsäckar med flis från min kompostkvarn. Torrt material sönderdelas lättare, medan färska kvistar ibland bara blir tillplattade.

 

Växtmaterial som kommer från köksträdgården, eller flis från färska kvistar, använder jag direkt i landen som en del av täckodlingen. Jag är inte orolig för att den färska flisen ska suga för mycket kväve ur jorden - jag gödslar flitigt med gräsklipp och kissvatten (fast inte i alla delar av trädgården eftersom jag odlar nära en brunn) här i min lilla köksträdgård, som kompenserar med mer kväve. Träflis sägs vara ok i täckodling så länge den inte myllas ner i jorden. Om du vill veta mer om träflis i täckodling kan du läsa ett inlägg om det på utmärkta Skogsträdgårdsbloggen nedan.

 

Läs mer: Träflis som täckmaterial - bra eller dåligt?

 

Om det inte finns några projekt att använda flisen tillför tillfället går det bra att lagra den i säck ett tag. Eller att lägga den i komposten.

 

En hand håller en näve träflis.

En liten skatt gjord av skräp - egentillverkat träflis från min kompostkvarn!

 

Det är jätteroligt att ha en maskin som kan ta hand om grenar. Större grenar och kvistar finns det användning för i diverse projekt, men de mindre delarna är kul att ha nytta av med.

Så, kompostkvarn är ett tips! Kul maskin som jag har stor nytta av!
/Sara Bäckmo

13. april 2020