13. april 2020

Kompostkvarn gör fint flis i trädgården

Att ha en egen kompostkvarn är så fiffigt! En kompostkvarn är en maskin som förvandlar pinnar och grenar till flis. Träflis är ett fint material att använda i trädgården. Här kan du läsa om min kompostkvarn.

En behållare fylld med mörkt träflis från min kompostkvarn.

En titt ner i behållaren under min kompostkvarn. Prima träflis från mina fula kvistar!

 

I helgen tog jag hjälp av familjen för att göra det lite vår-fint i lilla trädgården på Berghem. Under vintern har jag ju sågat ner tre träd och dessutom fått hjälp att beskära fruktträd. I högar på gräsmattan har grenar och ris dröjt sig kvar. Men nu vill jag ju klippa gräsmattan! Familjen kallades in och förra årets bästa köp rullades ut ur vedboden. Min kompostkvarn!

 

Helbild på en kompostkvarn i grått och grönt.

Så här ser min kompostkvarn ut. En maskin på två hjul som är lätt att rulla dit där man behöver den. Den är inte alls tung och till och med jag klarar av att lyfta den.

 

En kompostkvarn med valsar

Det är många år sedan nu jag köpte min första kompostkvarn. Jag var mest nyfiken på hur en sån funkade och om jag skulle ha någon nytta av den, så jag köpte en för några hundralappar på Blocket. En enkel variant med kniv och inte så hög kapacitet. Den vrålar och skakar och är omständlig eftersom den inte själv matar ner materialet utan kräver att man närmast pressar ner kvistarna.

Av dessa anledningar har vi inte kompostkvarnat särskilt mycket mer än hallonbuskage och ganska raka kvistar, mest på kul. För det är jätteroligt att kompostkvarna, det tycker både barnen och jag!

Men. Förra sommaren när vi var på besök på Styrsö hos mina föräldrar, visade min mamma Ulla stolt en massa flis runt sitt hus Lindås. "Är det inte fint? Jag har gjort det själv!" Hon är närmast fanatisk med att spara kvistar och grejer man kan ha nytta av, men någon flismaskin har jag då aldrig sett hos henne.  Nu fnittrade hon iväg till ett förråd. Vad stod väl där om inte en helt nyinköpt kompostkvarn!

 

Bra investering

Jag åkte på studs hem och beställde en likadan. Men just den som Ulla köpt hade slutat tillverkas och nu var det en med lite högre kapacitet som fanns i sortimentet. Maskinen heter Ryobi 3000W och är inköpt på K-Rauta. Den kostade cirka 3 600 kronor. Kompostkvarnen har en vals som själv matar ner kvistar och tuggar dem till en slags flis. Sega kvistar och helt färskt ris eller växtdelar från köksträdgården skärs dock inte av lika effektivt som torrt material.

 

Ett lass kvistar från min kompostkvarn på en skottkärra

Min kompostkvarn tar kvistar upp till 45 mm tjocka. Ett lass till synes anskrämliga pinnar från trädgården blir till fin flis.

 

Den här kompostkvarnen kan vara min bästa tekniska investering till trädgården so far! Förra året flisade jag solrosor, majsplantor och en nersågad schersminbuske. Och under påskhelgen tog jag alltså hjälp av familjen för att flisa smågrenar från nersågade och beskurna träd. Oj vad den tuggar i sig!

 

Läs mer: Det stora inlägget om träflis

 

Det fina med den här typen av kompostkvarn, med vals, är att den liksom "suger fast" i grenen och matar ner den i maskinen utan att jag som sköter processen behöver göra annat än att styra pinnen lite. Det är så lättjobbat! Grenar på upp till 45 mm flisas i ett huj och sedan samlas allt upp nertill i en stor balja. Om vi ska vara helt ärliga var det dock Philip som flisade mest...

 

En man stoppar ner pinnar i en kompostkvarn.

Det är nästan lite meditativt att stoppa pinnar i kvarnen och veta att de tuggas sönder till flis.

 

Närbild på händer som trycker ner pinnar i kompostkvarnen.

Också små och korta kvistar matas sönder till flis, så länge de går att peta ner i apparaten.

 

Använda din flis

En trädgård producerar ju massor av material som kan vara svårt att hitta användning för, särskilt om trädgården är väldigt liten. Här på Berghem finns inte plats för någon större brasa att elda grejer i och den lilla tomten erbjuder inte heller en mellanlagringsplats, för att till exempel lagra grejer jag senare kan använda i odlingen. Nu gör jag fint flis av materialet och får direkt användning för det i trädgården.

Träflisen från min maskin blir betydligt finare än det jag köper från sågverket. Det kommer att förmultna snabbare och passar till flera olika saker i trädgården.

 

Läs mer: Gångar av träflis i köksträdgården

 

I första hand vill jag använda träflis till de små gångarna här i trädgården. Jag anlägger ju nytt hela tiden och har alltid behov av att fylla på med ny flis. Mycket av det vi har flisat nu under påsken har varit torra kvistar och det vill jag i huvudsak använda till gångar.

 

Närbild på träflis.

Små kvistar klipps sönder till kortare delar, i massor. Helgens arbete gav två stora byggsäckar med flis från min kompostkvarn. Torrt material sönderdelas lättare, medan färska kvistar ibland bara blir tillplattade.

 

Växtmaterial som kommer från köksträdgården, eller flis från färska kvistar, använder jag direkt i landen som en del av täckodlingen. Jag är inte orolig för att den färska flisen ska suga för mycket kväve ur jorden - jag gödslar flitigt med gräsklipp och kissvatten (fast inte i alla delar av trädgården eftersom jag odlar nära en brunn) här i min lilla köksträdgård, som kompenserar med mer kväve. Träflis sägs vara ok i täckodling så länge den inte myllas ner i jorden. Om du vill veta mer om träflis i täckodling kan du läsa ett inlägg om det på utmärkta Skogsträdgårdsbloggen nedan.

 

Läs mer: Träflis som täckmaterial - bra eller dåligt?

 

Om det inte finns några projekt att använda flisen tillför tillfället går det bra att lagra den i säck ett tag. Eller att lägga den i komposten.

 

En hand håller en näve träflis.

En liten skatt gjord av skräp - egentillverkat träflis från min kompostkvarn!

 

Det är jätteroligt att ha en maskin som kan ta hand om grenar. Större grenar och kvistar finns det användning för i diverse projekt, men de mindre delarna är kul att ha nytta av med.

Så, kompostkvarn är ett tips! Kul maskin som jag har stor nytta av!
/Sara Bäckmo

33 svar till “Kompostkvarn gör fint flis i trädgården”

 1. plingman skriver:

  Å vad roligt att läsa om! Jag vill jättegärna ha en sån men har aldrig använt nån och inte riktigt fattat om det är skillnad på kompostkvarn och grenflis. Kul att läsa att den känns värd sina pengar för det är ju ändå lite av en investering. Jag skulle älska att stå och pila ner pinnar i den!

  • Susanna Vestberg skriver:

   Hej - du har kanske redan hunnit köpa för det är ju flera år sedan du skrev.
   Men ett tips är att hyra en kompostkvarn - t ex via Hygglo.
   Det har vi gjort - privatpersoner kan hyra ut via denna organisation och på så vis är både uthyrare och den som hyr skyddade vua försäkring.
   Susanna

 2. Sofia skriver:

  Min kompostkvarn är en av favoritmaskinerna i trädgården. Så skönt att se stora högar av grenar bli till användbart täckmaterial.

 3. Susanne skriver:

  Jag brukar hyra kompost/grenkvarn. Tex Bauhaus har uthyrning.

 4. kristina.kvastad skriver:

  Har en sedan länge, perfekt att tugga material med. Känns även bra med ett eget litet kretslopp. Tomtens träd och buskar ger flis åt gångar. Vi varken eldar eller åker till tippen. Taggiga saker flisas separat och läggs under buskar där inga barfotafötter går. Fungerar utmärkt att gå på och blir ganska jordigt efter ca 3 år i gångarna, då blir det påfyllning!

 5. Ingemar skriver:

  Biltemas tvåtusenkronorskvarn funkar fint. Har haft den två år nu.

  • Lotten skriver:

   Vi hade en från Biltema som funkade finfint, tills den gick sönder efter två säsonger... gick inte att laga. Finns det reservdelar till den dyrare kan det vara värt det.

 6. malin skriver:

  hej sara tänkte fråga om något helt annat en detta men har du testa göra en potato tower ? man gör en tub på nät lägger halm sen jord sen potatis som man varvar till den är fylld ! sett en del you tbe klipp om detta men inte något från sverige ! tänkte själv testa göra en snart men ville se om du eller någon annan från vårt land testat med gott resultat av mycket påtatis

  • Veronica Eriksson skriver:

   Jag har provat bygga potatistorn två somrar i rad, men utan vidare resultat. Först sommaren -18, då var det oerhört svårt att vattna. Utsädet var också dåligt, andra som odlade med samma fick också dålig skörd. Nästa sommar vattnade jag med rotvattnare och fick bättre skörd, men de undre lagren verkar inte riktigt ha hittat ut åt sidan. Allt växte uppåt och mesta skörden fanns i de övre lagren. Kanske var jag för snål med halmen mellan lagren. I år blir det nog inget torn.

 7. Lars Dahl skriver:

  Tack för värdefull info både om kompostkvarnen o länken till täckodling med träflis!
  Mycket intressant att även flis från barrträd verkar gå att använda.

  /Lasse

 8. Eva knudsen skriver:

  Jag köpte en på köp o sälj sida. Med vals- den matar på o det är något fridfullt att bara stå och se hur grenar blir till flis. Malde ner 3 gigantiska högar för en månad sen- superkul

 9. Angelica skriver:

  Hej! Du skriver i förbifarten att du inte gödslar överallt eftersom du odlar nära brunn, vad kör du för jord där/gödning osv istället? Berätta gärna mer om den odlingen nära brunn, jag har samma läge på mina pallkragar och vill veta allt?
  Tack för superbra artiklar!

 10. Renée Andersson skriver:

  Hej. Har en lika dan. Köpte den i februari. Älskar den. Så kul att se vad lite flis det blir av ett träd. Använder flitet i min trädgård.
  Kul att du också Sara är så nöjd.

 11. Gun Eriksson skriver:

  Hej, Jag har också en kvarn som jag använder flitigt. Men nu blev jag lite nervös... När man bygger tex en hygelbädd eller anlägger en täckodling så bottnar man ju med virke och grenar i olika dimensioner. Jag trodde det skulle vara jättebra att ovanpå detta blanda flistugget med tex löv, gammal fuljord, hästgödsel och annat organiskt för att sedan avsluta med ett lager bra jord. Men här får jag intrycket att man inte bör blanda flisen i "botten" utan bara använda det att täcka med? Vilken är i så fall skillnaden på virket i botten och flisen vad avser kvävet??
  //Gun

 12. Gun skriver:

  Hej, Jag har också en kvarn som jag använder flitigt. Men nu blev jag lite nervös... När man bygger tex en hygelbädd eller anlägger en täckodling så bottnar man ju med virke och grenar i olika dimensioner. Jag trodde det skulle vara jättebra att ovanpå detta blanda flistugget med tex löv, gammal fuljord, hästgödsel och annat organiskt för att sedan avsluta med ett lager bra jord. Men här får jag intrycket att man inte bör blanda flisen i "botten" utan bara använda det att täcka med? Vilken är i så fall skillnaden på virket i botten och flisen vad avser kvävet??
  //Gun

 13. Gun Eriksson skriver:

  Hej, jag har också en kvarn som jag använder flitigt. Men nu blev jag lite nervös... När man gör en hügelbädd eller en täckodling så bottnar man ju med virke av olika dimensioner. Jag trodde det skulle vara jättebra att sedan fylla med flistugget blandat med löv, gödsel, tidningspapper, fuljord mm organiskt materiel för att toppa med fin jord överst. Men här får jag intrycket att man ska undvika flistugg i "botten" och bara täcka med det? Men vilken är i så fall skillnaden på "virke och virke" med hänsyn till kvävet? Är det bara gammalt, murket trä man bottnar med eller kan man även ta färskare stockar?
  //Gun

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vitsen med att ha de stora bitarna av trä i botten är att dessa lagrar fukt på ett föredömligt sätt, bättre tror jag än då materialet är flisat.

 14. madeleine_pettersson skriver:

  Jag har använt vår kompostkvarn flitigt och många timmar i sträck. Ett tips från mig är att ha hörselskydd på. Jag missade det första året och då började det pipa i öronen efteråt. /Madde

 15. Sofie W skriver:

  Kan man använda en sådan kvarn till att finfördela halm? Jag har tillgång till stora mängder halm och hade tänkt använda det som täckmaterial, men läste i artikeln som handlar om att täckodla trots sniglar, att det ska vara finfördelat material. Jag har inte tillgång på gräsklipp i tillräcklig mängd så nu vet jag inte nu hur jag ska göra.

  • Per Held skriver:

   Tror inte det funkar med halm i en typ Ryobi, har en med knivar, raka kvistar funkar bra, fint torrt eller fuktigt material täpper till under knivarna och bildar propp.
   Dessutom att mata med halm i liten öppning, nästintill ogörligt.
   Du behöver nog en ålderstigen hackelsemaskin typ Danske 100% Bonde.

 16. Åsa Lindström skriver:

  Kan man köra ner löv i en sådan också?

 17. Helena Bengtsson skriver:

  Hej!
  Vi har en lång avenbokshäck som ger en massa material som vi kan använda i trädgården med hjälp av en kompostkvarn. Men vilken typ av kompostkvarn passar bra till det? Eftersom vi inte har plats att lagra riset i trädgården är det färskt, med löv på och de flesta kvistarna är smala.
  Tack för tips!

 18. Bodil palm skriver:

  Vi köpte en på Lidl för flera år sen. Tyckte den var jobbig för det fastnade hela tiden då fick man stanna maskinen skriva av ngt lock och hålla på att pilla bort det som fastnat. Den hade knivar lite runda om jag inte mina fel. Tröttnade och har den inte längre

 19. Klas Ancker skriver:

  Vad säger grannarna?
  Accepterar de ljudnivån?

  • Per Held skriver:

   Bra fråga, den med knivar Ryobi låter mycket.
   Har kilometer till grannar, då inget problem.
   I liten villaträdgård, hör med närmaste granne om det passar.
   Gräsklippning, här frågade jag aldrig dagtid.
   Inte ens inför klockringning på söndagar, skratt!

 20. Anita skriver:

  Jag säger bara: till klätterrosor! Fantastisk!

 21. susanne.wheelan skriver:

  Jag gjorde ett stort misstag när jag första gången använde kompostkvarnen. Jag fick massa makadam i en stor påse. Den påsen la jag allt malda tills den var helt full. Efter några timmar hörde jag något från påsen. Grävde lite i den och stack ner handen. Jag höll på att bränna mig. Den energin den byggde upp så snabbt var skrämmande. Jag tömde den snabbt och spred ut flisen på ett blött underlag. Gör aldrig om det. Men flisar ner massa gör jag fortfarande. Men lägger det direkt i gångarna.

  • Malin Malmberg skriver:

   Var med om liknande för fler år sedan då vi tog ner flera träd. De flisades på plats och låg i en stor hög. Efter några dagarna jag att det steg upp rök från högen - det var glöd där ?

 22. Martina skriver:

  Finns det några fördelar med de större bitar det blir av kompostkvarnar med vals jämfört med det finare flis knivkvarnar åstadkommer? Igår köpte jag en Ryobi 3000W och blev besviken på att det blev så stora bitar, vilka känns mindre användbara i trädgården...

 23. Helene skriver:

  Vi har en kompostkvarn av märket Stihl och en av de dyrare i märket.
  Den tar både kvistar och löv, ljudet är minimalt och stannar nästintill aldrig. Vi stoppar tjockaste delen på grenarna först.
  Vill man köra löv så ändrar man på en knapp till lövinställning.
  Mvh Helene

 24. Annika skriver:

  Vi köpte en flismaskin från Biltema som funkar utmärkt. Samma teknik och dimension. Flisar grangrenar, björkris, sly vi röjt osv. Har stor naturtomt på landet och perfekt att fylla ut med lite här och där, bland annat där studsmattann skulle stå. 😅 Och har man inget direkt användningsområde är det bara låta gå till naturen, det bryts ju ner på ett helt annat sätt än en rishög. Helt underbart.

  Vår flismaskin låter inte särskilt mycket och håller med om att det är en sann fröjd att stå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *