Finurlig odling hos Monika på Ekoplantan - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Finurlig odling hos Monika på Ekoplantan

Det tilltalar mig att se en köksträdgård som är så levande också när ganska lite växer. Det får mig att se möjligheter och potential i det jag har hemomkring.

Det har länge stått på min önskelista att åka och hälsa på Monika Hulthe som driver plantskolan och bloggen Ekoplantan i Kalmar län. Det ligger inte så långt härifrån, men ändå var det först i samband med ett föredrag i Torsås som det blev möjligt att åka. Och så glad jag är för det!

Jag har följt Monikas blogg i några år och hittar mycket där som jag kan praktisera i min egen odling. Alltifrån inlägg om den superintensivt odlade bädden till enkla stukor och bra sätt att ta tillvara på skörden. Att göra ett besök och tanka inspiration en fin vårdag var precis vad jag längtat efter.

 

En köksträdgård flankerad av ett stort träd i förgrunden.

Köksträdgården med tunnelväxthus och växthus i vårligt eftermiddagsljus.

 

Lagom stort
Det första som slår mig när jag parkerar och kliver ur bilen är samma sak som många besökare i min trädgård utbrister: "Men, det här är ju inte så stort ändå!" Det är jättesvårt att avgöra med hjälp av bilder på en blogg hur stor en hemmaodling är och mycket lättare att föreställa sig en gigantisk odling snarare än en ganska liten. Monikas köksträdgård ligger på framsidan av huset och är ungefär lika stor som min egen. Förutom odlingsytor på friland har hon där två växthus; ett tunnelväxthus och ett glasväxthus.

Framförallt är jag nyfiken på glasväxthuset där jag i blogginlägg kunnat följa kålplantor under vinterhalvåret. Jag har inte lyckats så bra med att övervintra kål i mitt tunnelväxthus, det har varit svårt med fukten som gjort att plantorna drabbats av mögel och klappat ihop. Monikas kål mår betydligt bättre. Jag ska försöka ordna vädring på ett bättre sätt nästa senhöst och tidig vinter, för jag skulle mer än gärna stå med den här skörden av kål tidig vår.

 

Ett växthus med kålplantor och nya sådder.

Stort och smått sida vid sida. Under de övervintrade kålplantorna tittar vintersådder av bland annat bladgrönsaker upp ur jorden.

 

En kålplanta med små kålhuvuden längs stammen i grönt och lila.

Blomsterkålen bildar små öppna kålhuvuden längs stammen, liksom brysselkål. Smaken är mild och plantan vacker.

 

Som du ser finns inte hundratals kålplantor i växthuset. Enstaka plantor av härdiga sorter har gett skörd under hela vintern och nu när ljuset kommit åter produceras ännu mer ätbart. Grönkål, purpurkål, broccoli och blomsterkål. Det här är en sak som jag verkligen vill slå ett slag för. En trädgård för självhushåll behöver inte fyllas med hundratals plantor av en och samma sort för att ge utdelning. Ett fåtal plantor av olika sorter, som valts med omsorg med tanke på skördetid och härdighet, att skörda lite från under lång tid räcker gott och väl. Jag bjuds på kålsallad med nyss mognade vintertomater - så enkelt, så gott!

I Monikas växthus står stort och smått sida vid sida, rakt i backen. Tänk om fler kunde odla så och använda potentialen i växthusets jordbäddar under en riktigt stor del av året istället för att endast odla tomater och annat under några få sommarmånader. Under de högre kålplantorna tittar sådder av rädisa och bladgrönsaker upp direkt ur bäddarna. En del är sått i rader och med lite större avstånd mellan dem för att när det blivit lite varmare rymma grönsaker som planteras ut efter att de vuxit till sig i krukor på annan plats. Jag spanar särskilt på den läckra blomsterkålen och är glad att jag precis sått ett gäng plantor av den, för de bladen var supergoda.

 

Monika sitter i blå stickad tröja och tittar in under glaslocken på varmbänken.

Monika experimenterar med olika typer av varmbänkar. I år har hon fyllt en jättestor trälåda med blandad gödsel som hon odlar i. Senare lyfts lådan bort och kvar blir material till ännu en stor odlingsbädd.

 

Små sallatshuvuden växer i jorden.

I varmbänken har bland annat övervintrade plantor av sallaten 'Little Gem' satts ut. De har gett skörd från 17 mars.

 

Flytande växtföljd
Något jag bär med mig från våra samtal handlar om växtföljd. Jag har ju en fyraårig växtföljd där jag låter ett gäng huvudgrönsaker rotera, allt övrigt flyter omkring lite huller om buller under säsongen och den stora köksträdgården borgar för att risken är väldigt liten att saker och ting odlas på samma plats år efter år. Monikas växtföljd är än mer flytande. Grönsakerna sås eller planteras där det för tillfället finns plats och ett sunt förnuft och bra komihåg ser till att det blir variation. Det känns kul att höra en odlare vara så avslappnad inför växtföljden, som ju annars är något som många är lite skraja för och helst inte vill hantera fel. Jag älskar det sättet att se på odling; tillåtande, utforskande och helt anpassat efter förhållandena som råder både på platsen och i människan som odlar.

Och så bara måste jag säga att det är så härligt att dimpa ner i ett hus där det hänger grönsaker i taken, ligger grönsaker i korgar i rummen, står plantor staplade i hyllor och där det lite varstans ligger sparade sättlökar som kan vara bra att ha. Det får mig att känna mig väldigt vanlig.

 

Gula tomater hänger i klasar i fönstren.

Inomhus hänger klasar av olika sorters vintertomater (kallas också för evighetstomater) som mognar och äts allteftersom.

 

Komihåg efter besöket hos Monika:
- Odla bara sallat 'Little Gem' för att övervintra i tunneln. Jag odlade den förra vintern med fint resultat men föll för sorter som beskrevs som mer härdiga inför vintern som nyss passerat. Det blev inte bra.
- Odla fler lagringsdugliga tomater, gärna av flera olika sorter.
- Glöm inte så purjo under sommaren för övervintring i tunneln.
- Mjölksyra brytbönor. Har gjort tidigare men glömt bort i flera år. Så gott!
- Byta kochin-hönsen mot australorp? Bra kött- och värpras utan fjädrar på benen som drar till sig kvalster.

Tack Monika och Lena för att jag fick hänga med er en eftermiddag!
Och glöm inte att följa Monikas blogg Ekoplantan. Facebooksidan hittar du här.
/Sara Bäckmo

24. mars 2016

8 svar till “Finurlig odling hos Monika på Ekoplantan”

 1. urstarka Jag skriver:

  Kvalster på benen får dom ändå enligt min erfarenhet, men det är lättare att sköta utan fjädrarna. Jag ska också successivt byta genom att köpa avelsägg så fort någon av mina kochin ruvar. Men jag har bestämt mig för Wyandotte.
  Kan du ge tips på några evighetstomater? Sitter på impectas hemsida nu och beställer little gem men vet inte vilka tomater! Jag vill ha hela kökstaket fullt av hängande tomatklasar i vinter 😀

 2. Lina skriver:

  Jättespännande inlägg. Jag bor i Skåne zon 1 och när brukar det vara lagom med att plantera sättlök? De har precis kommit ut i butikerna så det kliar i fingrarna något enormt.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag väntar gärna lite med sättlöken. Om den kommer ut på friland och sedan står i växlande kalla och varma temperaturer luras den till att sätta frö, och då är själva löken inte mycket att ha. Om det kliar i fingrarna kan du istället knö ner sättlökarna i jord på en bricka inomnhus eller i svalt uterum så att de får rotas några veckor innan utplantering. Då tar de fart snabbt när de väl kommer ut i landen. /Sara

 3. Ingela skriver:

  Jag instämmer med föregående talare, både angående inspirerande blogginlägg och att höns utan fjädrar oxå får kvalster! Vi rengjorde både höns och hönshus i somras och vi har både dvärgkochin och åsbohöns!
  Jag har 10000kvm tomt och kan unna mig lyxen att ha grönsaksland på olika ställen varje år och kan helt slappna av med växtföljd! Får däremot tänka på det i mina grow campar!?
  Vad tror ni, är det för tidigt att sätta ut kålplantor under fiberduk i småland?
  Med vänlig hälsning, till alla odlare från Ingela

  • Sara Bäckmo skriver:

   På kålfrågan svarar jag ja, jag tycker det är för tidigt. Vi har fortfarande nattemperaturer där vi är nere och nosar på nollan och små plantor kan få det väldigt trögt då. Bättre att skola om dem och låta växa i kruka några veckor till. Jag brukar plantera ut min första omgång i mitten-slutet av april (i alla fall när jag inte är gravid...) och då står de skyddade i täckodling med fiberduk över. /Sara

 4. Ingela skriver:

  Efter att ha pratat med min make måste jag göra en rättelse! Våra höns med befjädrade ben har fått mer kvalster än Åsbohönsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *