Fixa ny jord till pallkragar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fixa ny jord till pallkragar

När det våras ska du tänka på att alltid förbättra jorden i dina pallkragar. Alltid, alltid! Annars kommer det inte att växa bra i dem till sommaren. Så här fixar du ny jord till pallkragar.

Röda pallragar i tom köksträdgård i vårsol.

Så här ser min pallkrageodling ut efter vinterns snösmältning. Rufsigt och tufsigt och några lådor har jag börjat förbereda för vårsådd och plantering.

 

Nu är det snart dags att starta upp min lilla pallkrageodling i köksträdgården. Efter förra årets odling och en vinters vila har innehållet i de dubbla pallkragarna nära halverats. Så funkar pallkragar, i alla fall när de är som bäst. Innan jag sår och planterar nytt måste jag fylla på med godsaker så att växterna kan ha det bra här i år. Och det måste du också göra! Regel nummer ett med pallkragar är att du behöver förbättra jorden varje år.

 

Läs mer: Måste man byta jord i pallkragar

 

Den här lilla pallkrageodlingen, med åtta pallkragar totalt, gjorde jag för att kunna visa och följa en pallkrageodling, för att ge tips om hur du kan odla i pallkragar på bra sätt. Ni som följt mig länge vet att jag egentligen inte alls gillar pallkragar, eftersom de är svårare att odla i än vanliga land rakt ner i backen. Trots att pallkragar är så populära att odla i, tycker jag att du som är ny odlare ska fundera över att göra vanliga land, istället för att sätta upp pallkragar. Konstig inledning på ett inlägg som detta, men det känns ändå viktigt att säga. Hur jag gjorde pallkrageodlingen kan du se i videon nedan.

 

Fyll på material

Efter en odlingssäsong har jorden i pallkragarna sjunkit ihop. Nu är det dags att fylla på nytt material! Så här gör jag:

 • översta jorden i ena halvan av pallkragen grävs/krattas till andra sidan
 • fyll upp med trädgårdsskräp, kompost eller gödsel
 • vattna lite om materialet är torrt
 • kratta tillbaka jorden
 • gör likadant med andra halvan av pallkragen
 • kratta ytan jämn och platta till lite med baksidan av krattan

 

Växtmaterialet eller gödseln kan fyllas nästan ända upp till kanten. Det sjunker ihop kommande veckor, då det trycks ihop av jordtyngden. När det är dags att så och plantera kommer det att vara i höjd med pallkragens kant.

 

Läs mer: Pallkragar - 4 bra tips

 

En vanlig pallkrage med jord i.

Efter vintern har jorden i pallkragarna sjunkit ihop massor. Dags att fylla på!

 

Jord i en pallkrage.

Hälften av jorden krattas upp på ena halvan.

 

Stor svart hund slickar sig om munnen bredvid en pallkrage med kompost.

Här har jag fyllt på med en hink bokashi-kompost. Mums tycker vår hund Kuling. Aja baja, säger jag! Hundar som äter bokashi luktar absolut vidrigt!

 

En sak att komma ihåg är att det är mycket bättre att gödsla och förbättra din jord på det här viset i en pallkrage, istället för att köpa några säckar jord och fylla upp med. Jord du köper på påse har näring som räcker till växterna i max fyra veckor. När du gödslar genom att gräva ner växtmaterial eller kompost aktiverar du mikrolivet i jorden, som genast sätter igång att äta upp materialet. Det ger en mullrik jord, som håller näring och fukt på mycket bättre vis än köpt jord på påse.

En bieffekt är förstås att du också får användning av ditt trädgårdsskräp.

Material att gräva ner:

 • löv
 • gräsklipp
 • kompost
 • bokashi-kompost
 • hästgödsel
 • kogödsel
 • hönsgödsel
 • ull
 • gammalt täckmaterial
 • ogräsrens
 • växtdelar

 

Det som händer nu är att maskar och andra pyttesmå djur och insekter kommer att börja bearbeta materialet så det blir till ny jord. En fantastisk process. För att detta ska funka behöver pallkragarna vattnas ordentligt, så det inte blir torrt. Då blir inte kompostprocessen bra.

 

Läs mer: 6 grönsaker för dina pallkragar

 

Ljusare halm och annat i en del av pallkragen, mörk jord i den handra.

Gammalt bös från trädgården går lika bra att fylla upp med, som kompost och gödsel. Bäst är att blanda lite.

 

Pallkrage med jord och kompostgaller på.

Nu är material nergrävt, som blir till ny jord i pallkragen under tiden jag odlar. Nätet på toppen är för att hindra katterna från att gräva.

 

Selfie med Sara i skitig röd väst, solglasögon och mössa.

Mitt i arbetet - härligt att vara ute och jobba när det äntligen är sol och några grader över nollan!

 

När du sår och planterar sedan gör du det i jorden, ovanpå materialet du grävt ner. Rötterna kommer att söka sig ner i de olika lagren i pallkragen och växa väldigt fint, även om det inte är ren jord i lådan. Om ett år, när du fyller på med material på samma sätt igen, kommer det du grävt ner du att ha blivit jättefin jord.

Om du vill ha en pallkrageodling som funkar bra ska du bemöda dig med att tillföra rejält med organiskt material, och gärna vattna extra under säsongen med gödselvatten av något slag. Om du kan är det bra att undvika köpta gödsel, som pellets, vätskor, pulver och granulat, för att gödsla dina pallkragar. Använd det du har nära och bygg jord med mycket mull som hjälper dig att odla bra.

Vill du ha fler tips som hjälper dig att odla bra grönsaker, tycker jag att du ska skaffa min bok Skillnadens favoriter. Där går jag igenom femton jättefina grönsaker och berättar mer om hur du kan odla dem bra i din trädgård. Alla mina böcker finns i webbutiken och är signerade när du köper dem. Du hittar alla böcker här. 

Lycka till!
/Sara Bäckmo

08. mars 2021

39 svar till “Fixa ny jord till pallkragar”

 1. Therese skriver:

  Jag är nybörjare och ska göra en odlingsyta för grönsaker och lite blommor. Har tänkt mig pallkragar pga enkelt. Även tittat på att göra odlingsbäddar, men som jag förstår det behöver de startas igång långt innan och går inte att göra klart till i vår. Eller finns det en snabbvariant jag kan göra för det här året? Tänker som ett alternativ till vanlig pallkrage och de odlingsbäddar du gör ? tack för toppenbra inspiration!

  • Malin Selkälä skriver:

   Hej! Det går absolut att göra bäddar nu och använda direkt. Beroende på hur mycket snö du har kvar förstås... Sök på sajten efter upphöjda bäddar. Sara har skrivit mycket och gjort många videos lm det på Youtube. Plättlätt att följa! Gör bäddar om du kan, är litt råd. Jag har pallkragar men avvecklar dem till förmån för bäddar. Enklare fast det kan låta svårare. /Malin

 2. Lena Brännholm skriver:

  En fundering, det verkar som att du har dina dubbla pallkragar stående på lastpallar? Gissar att du då har nån slags markduk i botten för att jorden ska hålla sig kvar i lådan, men hur blir det då med maskarna? Eller är de pallkragarna ”maskfria” och vad innebär det för jorden i så fall? Behöver man tänka på annat sätt för att få till bra jord?

  /Lena

 3. Lena Brännholm skriver:

  Hej
  Det ser ut som att dina dubbla pallkragar står på lastpallar, gissar att du har någon slags markduk i botten då? Men då får du väl inga maskar i den jorden, innebär det i så fall att man behöver göra på något annat sätt för att få lika bra jord där som i en vanlig bädd?
  Måste använda mig av pallkragar eller lådor då min jord är fylld av rötter, sten och grus och skulle gärna ha dem högre för att slippa en ond rygg.
  / Lena

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, pallkragarna står på lastpallar med markduk i botten, för att hindra att rötter från askarna växer upp. Pallkragarna är egna små maskkomposter, kan man säga. Här lever miljoner små kompostmaskar som tuggar i sig allt jag ger dem. Ju mer jag matar lådorna med, desto mer förökar sig masken. De följer med materialet jag gräver ner och sköter sedan själv sin existens i pallkragen.

 4. Camilla skriver:

  Tack för att du, trots din egen skepsis, ger tips om pallkrageodling. Jag har själv inte kommit dithän att jag är redo att gräva bort befintlig jord och fylla på med ny anläggningsjord som du valde att göra. Tills dess blir det upphöjda bäddar på den ytterst tunna och magra jordskopan som finns på min bergiga skogstomt.

  Jag är glad för alla tips!

 5. Birgitta skriver:

  Hej!
  Funkar det med gödsel från får?
  /Birgitta

 6. Maria skriver:

  Hej Sara,
  Menar du att jag ska förbättra jorden i mina pallkragar vid denna tiden på året och räfsa ihop fjolårets torra löv och stoppa ner i mina pallkragar? Räcker det? För jag har inget gräsklipp att använda...
  Hälsningar Maria

  • Sara Bäckmo skriver:

   Gräsklippet får du senare på säsongen och kan använda som täckmaterial då. Komplettera med gödselvatten också senare på säsongen. Det blir jättebra!

 7. lantz.kristina skriver:

  Är detta lämpligt för sparris?!?
  Jag har byggt en 'sparrislåda', ca 5×0,6 m. Inne på fjärde året. Fick jättefina sparrisar förra året. Matar lådan med olika gödselvatten och med gräsklipp ovanpå. Kan jag gräva ner lite bokashi också?

 8. Jenni skriver:

  Hej!

  Jag funderar på att du skriver att du lägger i ”kompost” i jorden. Menar du komposterbart material som potatisskal, grönsaksrätter som man annars lägger i komposten?

 9. Isa skriver:

  Hej! ???
  Funkar det med att lägga i bokashi nu när det ff inte är så varmt ännu? Mvh Isa

 10. Karin skriver:

  Jag har en liknande frågan ang om man har markduk. Vi har tyvärr ingen stor trädgård, utan mer av uteplats så vi har två pallkragar på uteplatsen (marktegel) därav ingen direkt kontakt med jord/maskar. Har du några tips på hur man lyckas med den typen av odlingslåda? Gäller samma princip med gödsla osv, kanske vattna lite extra? Undrar också när jag har ex jordgubbsplantor, hur tusan jordförbättrar jag utan att riva upp plantorna som ju är perenner...?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Bäst är att gräva upp jordgubbarna. Och ja, du gör på precis samma sätt med pallkragar som står på annat underlag än jord. Extra viktigt där att förbättra eftersom innehållet inte kan dra nytta av marken runt omkring. Det är samma som mina pallkragar i inlägget, de står på lastpallar.

 11. Annica skriver:

  Hur gör jag när det redan finns plantor i pallkragen? Planterade jordgubbar förra året, blir dom skadade om jag först gräver upp dom innan jag fixar ny jord till kragen?

  Blir andra året med egen trädgård för min del, tack för all din kunskap du delar med dig av.

 12. Jisses så bra tips! Tack 🙂

 13. Annika Gunnarsson skriver:

  Hej en fråga... många stall i min närhet använder träpellets att strö med i hästboxarna.. kan jag använda den gödseln ? Pelletsen är väl oftast från barrträd, har det någon betydelse ?
  Vänliga hälsningar Annika

 14. Elin skriver:

  Tusen tack för alla dina tips Sara och likt Camilla skrev, extra tack för tips fast du inte själv är så förtjust i pallkragar 🙂 Vi har precis flyttat in i vårt nya hus som kommer med en trädgård som har mycket potential men just nu enbart består av en extremt välputsad gräsmatta och inte ett spår av gammalt växtmaterial går att finna här (än). Jag tänkte första året köra igång med en pallkrageodling då vi inte riktigt vet vart vi vill placera frilanden än. Har du något tips på vad man kan hitta material till kragarna med om man inte har något gammalt själv? Eller ska vi satsa på ett rejält lass köpejord första året? Sen undrar jag vad din bedömning är av ungefär hur många pallkragar (2 på höjden) ett irrigata c24 klarar av att vattna? <3

  • Jenny skriver:

   I närmsta stall hittar du säkert både ensilage och hästgödsel. Det använder jag hela tiden. Sen kanske man kan starta med någon billig jord för övrigt att så i Hästgödsel är inte så stark, enligt min erfarenhet. Går bra att odla i direkt, ganska färsk.

 15. Eva Wettergren skriver:

  Hej Sara
  Allltid intressanta och värdefulla tips av dig.
  Fungerar ensilage som förbättringsmaterial?
  Tack på förhand//Eva

  • Jenny skriver:

   Absolut fungerar ensilage. Det är näringsrikt, till skillnad från halm. Därför bättre nere i jorden, än ovanpå. Alla finfördelade växtdelar fungerar, jag undviker bara rötter från flerårigt ogräs.

 16. Emilia skriver:

  Hej!
  Så räcker det med att gräva ner organiskt material (kanske fylla på med lite ny jord), du menar att jag inte behöver köpa en säck kogödsel och blanda ner? 🙂

  • Jenny skriver:

   Jag tänker att Sara menar att du kan blanda ner organiskt material, oavsett vad det är, bara för att få mullämnen och luftig fuktighetshållande jord. Om det inte är så näringsrikt så får du tillföra det på annat sätt, under växtsäsongen, men grundgödsling är bra - olika typer av naturgödsel, etc. Beror också helt på vad du ska odla, om det är näringskrävande eller ej.

 17. Emelie Ström skriver:

  Hej!
  Jag har en kompost där vi enbart sparat rester från trädgården. Gammla blommor som suttit i krukor osv. Komposten är ca 3 år gammal. Jag hade tänkt att jag skulle använda de i mina odlingar. Men blev lite osäker när jag såg en av dina filmer på Youtube, där du visar den väldigt gammla komposten vid "lilla odlingen". Du säger då att den är meningslös eller lågot liknande, men kan de ha varit pga att material i den var så gammal? Tror du att jag skulle kunna använda min kompost? Tack för allt fantastiska arbete du delar med oss.?

  • Jenny skriver:

   Den är ju bra ifall det är mycket växtdelar, som kan bli mullämnen. Det fyller sitt syfte. Men det är säkerligen ingen näring kvar i flera år gamla växtdelar som legat på en kompost med gammal jord och rötter.

 18. Åsa skriver:

  Jag har hästgödsel jag hämtar och jordförbättrae med. Jag har blandat upp gödslet det med den jord som finns kvar i lådorna. Om jag förstår dig rätt blandar du inte upp utan lägger ovanpå, varför tycker du att det är bättre att göra så?

  • Jenny skriver:

   Tror att hon säger att hon gräver ner det hon tillför en bit, och sen täcker igen med den gamla jorden?

   • Jenny skriver:

    Den näringsfattiga jord som då hamnar överst, är bättre att så i. Rötterna på de unga plantor och groddar är känsliga för stark näring. Så ligger näringen på rätt plats, redo när rötterna letar sig neråt under säsongen.

 19. Sofia skriver:

  Vi har bara eklöv på vår tomt, fungerar det att blanda ut med?

 20. Lotta skriver:

  Jag har en pallkrage med örter. Hur jordförbättring jag då.?
  Persilja , salvia, timjan övervintra ju och jag kan plocka så gott som hela vintern .

 21. Carina Åkesson skriver:

  Spån och skräp efter vedkapning kan man ha nån användning av det i odling? Har även kaniner och där blir det mycket hö blandat med kanin bajs,kan man anväbda det med? Har både pallkrage plantering och upphöjda planteringar som behöver gödslas upp.

 22. Sara Fogelberg skriver:

  Hej Sara, på gården jag bor på finns det hönor, får & grisar. Vad ska jag använda mig av i mina lådor?

 23. Amanda skriver:

  En liten märklig fråga kanske, men vi har kossor här hemma så jag undrar om det funkar att gräva ner färsk koskit eller om det då bara kommer lukta och inte göra så stor skillnad? Tänker att det är ju det vi sprider på åkrar så det borde ju funka i odlingslådor också?

  Mvh Amanda

 24. Martina Koch skriver:

  Hur tänker du när det gäller "no dig"? Alltså de som odlar på det här sättet fyller ju bara på med kompost varje år i det översta jordlagret, de gräver ju aldrig ner något längre ner. Verkar ju funka det också 🙂

 25. Gunilla Wurtzel skriver:

  Hej, undrar om jag kan jordförbättra på samma sätt nu i höst inför att jag ska sätta vitlök?

 26. Annelie skriver:

  Vad är skillnaden på att ha pallkrageodling direkt på marken och bäddar utan pallkrage runt? Varför är det sämre med pallkragar?
  Undrar också om kaninernas toalett som består av stallpellets, kiss och bajs funkar bra? Har läst någon gång att strö inte är så bra att ha i odlingen, men det finfördelade mjölet som är indränkt i kiss som blir av stallpellts, är det lika dåligt som strö?

 27. Pernilla Östergren skriver:

  Hej Sara
  När jag startade upp grönsaksbädden för 2 år sedan lade jag en markduk och tidningspapper för att undvika att få in kirskål i bäddarna grävde ner bokashi gräsklipp och kompst och där växte det som attan, matade på med gräsklipp mellan grönsakerna hela sommaren gödslade med guldvatten och köpt pelleterat hönsskit gjorde samma sak år 2 men det växte då väldigt dåligt hösten år 2 grävde jag i ett hörn och då va det fullt med rötter där,fattade då att inga grönsaker ville växa där, började gräva i hela bädden och det va bara massa rötter hur gör jag för att bromsa den tillväxten troligen kommer alla rötterna från grannens häck som typ växer 1,5 m från mina bäddar,alltså misstänker jag att jag helt enkelt få gräva ur hela bädden och börja om på nytt, har du nått tips på nån tjockare markduk man kan använda kan tyvärr inte flytta bädden.
  Mvh Pernilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *