Fjäril, mal, barn - och fluga - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fjäril, mal, barn - och fluga

Det är hård konkurrens om kålen. Många vill vara med och dela på våra favoriter. En efter en dukar nu broccolin under efter att kålflugan varit på besök.

Jag blir också ledsen och förbannad när mina plantor äts upp. Det är allt arbete bakom som gör mig mest frustrerad, särskilt nu när marginalerna är så små. Jag har liksom inte råd att förlora mycket.

Samtidigt är det en omöjlighet att hinna med alla steg, alltid. Kålen är utplanterad, men ännu inte täckt med nät. Kort efter utplanteringen började stora moln med kålmal (syns som vita små myggor i stora klungor över främst kålväxterna) synas över planteringen och då tyckte jag inte det var någon större idé att täcka. Jag kommer ändå att behöva spruta plantorna med Turex för att få behålla någon kål och det görs först då larverna kläckts. Därefter täcker jag.

Turex är ett biologiskt bekämpningsmedel som sprutas på plantorna och tar död på larver. Det finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker. Hör mer om kållarver och skydd från dem i avsnittet av vår podcast Två odlare emellan nedan.

 
06. juni 2016

19 svar till “Fjäril, mal, barn - och fluga”

 1. Asta skriver:

  Det finns inte nematoder som funkar mot kålflugor? Eller är det för sent för den också?

 2. Ellinor skriver:

  Hej!
  När kan man ta av skyddet (nät/duk) från kålen? Augusti? Senare? Aldrig?

  Kram E

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag låter helst näten ligga på till mitten av september, då brukar de sista kålfjärilarna ha gett sig av. /Sara

 3. Kerstin skriver:

  Var odlar du dina försådder av kål? Så flugorna inte får tag på dom, växthus? Inomhus?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Just nu står sådderna och småplantorna utomhus, utan nät. Kålmalen har varit bedrövlig i år och jag räknar med att behöva spruta alla mina plantor ändå, så jag har inte gjort extrajobbet med att täcka med nät än. Men snart hoppas jag att det åker på. /Sara

 4. Lea Gunborgsdotter skriver:

  Jag la idag väldigt tjock med färskt gräsklipp runt mina nyss utplanterade små kålplantor för att behålla fukten, eftersom jag inte kommer vara på plats på en vecka. Jag vågade inte lägga väv på det för jag tänkte att det kanske skulle bli för varmt när solen gassar- jag hade inga bågar el dyl utan väven skulle bara legat rakt på. Hade det varit bättre att ha duk el inte?

  • Sara Bäckmo skriver:

   För att skydda mot insekter skulle det inte hjälpa att lägga väven eller näten direkt över plantorna, de lägger nämligen äggen genom näten på bladen om de så måste. Gräsklipp runt plantorna är kanon! Det kommer att hålla fukten bra. /Sara

 5. Benni fra Norge skriver:

  Jeg har lest at kålfluen ikke legger sine egg lenger fra kålplanten enn 5 cm. I økologisk dyrkning
  legger de en rund pappskive med radius større enn 5 cm rundt stilken av planten, slik at det ikke fins jord å legge egg nær planten.
  Er dette noe du har prøvd med hell?
  Jeg har gjort det i år, men jeg har også nett fra jeg plantet ut. Jeg har ingen angrep på kålen ennå heldigvis.
  Hva gjør du med kållandet der du har fått angrep? Planter du ny kål der eller må du plante et annet sted.
  Vil det ligge igjen noen larver i jorden?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nej, det har jag inte provat. Oftast har jag ju min kål täckt från det att den sätts ut, men i år är det lite speciallösningar på allt möjligt eftersom jag har en liten bebis och det är svårt att hinna med allt. Larverna blir ju flugor allteftersom och försvinner då från jorden. Jag sätter ny kål på samma plats. /Sara

 6. Maria Wardin skriver:

  Jag har sått broccoli så sent som 7 juli och under hösten sen fick jag jättefin broccoli!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag har också gjort kanonskördar under hösten. Har tänkt göra en sådd nu (så snart lilleman tillåter) och en i början av juli. Vill försöka övervintra plantor i tunnelväxthuset också. Ses i augusti! /Sara

 7. Eva Möttus skriver:

  Hoppas att vi inte kommer försent med gardinen Lill från Ikea! Suveränt tips - som alltid!

 8. Kitty skriver:

  Det är så surt med dessa angrepp!! Speciellt kålen är utsatt. Hoppas att inte alltför många plantor går under för dig.
  /Kitty

 9. Zäta skriver:

  Mamma Mia!

  Tack vare dina inspirerande inlägg (och för att min syster bjöd på så goda grönkålschips på julbordet) så testar jag nu att odla grönkål för första gången. Jag har hittills lyckats skydda mina små plantor mot både kålflugor, kålmal, kålfjäril och kålfly (det är inte klokt vad många flygfän som specialiserat sig på kål) men jag lärde mig för sent att kål inte tål att stå för varmt.
  Jag tyckte nämligen det var en bra idé att skydda kålen mot kålfjärilar i mitt lilla plastväxthus från Rusta. Det blev snabbt osmakliga men rejält torra grönkålschips därinne. Nu har jag räddat de plantor som fortfarande uppvisar lite grönt och ställt dem under nät tillsammans med jordgubbar och gul lök. Jag måste snart hitta någonstans att plantera ut dem så de kan få lite mer jord än en kruka kan erbjuda.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Du hinner så mer grönkål! Då kan du skörda späda små blad under hösten och göra läckra sallader. Eller chips! /Sara

 10. Boel Winblad skriver:

  Var köper du Turex? Har letat på Plantagen, Blomsterlandet och Rångedala men inte hittat någon. Finns det någonstans att beställa med snabb leverans?

 11. Ingrid Chandler skriver:

  Har sått asiatisk kål som blev mycket fin, men bladen äts av en fluga som på beskrivningen liknar kålmal, moln av vita myggor. Har även angrepp på rucolabladen som inte kan skördas heller. Hjälper Turex mot denna insekt?

 12. […] lustiga knölarna på svedjerovan visade sig vara hem till kålflugans larver. Just kålflugans larver känns igen för att de är vita, jämfört med kålmalens som är gröna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *