fbpx

03. oktober 2019

Fläta vitlök

Det är lätt att göra en egen vitlöksfläta med vitlök som skördats hemma. Här är min busenkla beskrivning till hur du kan fläta vitlök och lagra den inomhus.

En vacker vitlöksfläta med vita vitlökar.

En enkelt flätad vitlök, utan några särskilda prylar eller tekniker vid tillverkningen.

 

Jag fick en fråga på Facebook om min vitlöksfläta som synts på bild där. Hur gör man en sån? Först och främst är det väldigt praktiskt att fläta vitlök eftersom den enkelt kan förvaras hängande. Då behöver jag inte bereda plats i korgar och tråg på golv och i hyllor. Vitlök lagras inomhus efter skörden och det är både fint och smart att hänga upp dem i en fläta.

 

Läs mer: Odla vitlök - sätt på hösten

 

Den nyskördade vitlöken är full med jord och har en del slitna blad.

 

En bunt putsad vitlök som lyser vit.

När vitlöken putsas lyser den vackra löken vit och fin.

 

En stående bild med vitlök där rotsystemen klippts bort.

Med en sax klipps de smusiga rötterna bort - och se så fin vitlöken blir!

 

Det finns olika sätt att fläta vitlök på, men alla sätt hänger på om vitlöksblasten är mjuk. Om du odlat en sorts vitlök som har hård blast så går den av om du försöker att fläta. Mjuk blast kallas ofta för "softneck" i sortbeskrivningarna och hård blast kallas för "hardneck". Jag väljer nästan alltid att odla sorter med mjuk blast.

Innan du börjar fläta är det fint om du putsar löken lite och klipper bort en del rötter som spretar. Det råder olika meningar om huruvida blasten ska torka eller inte innan du flätar. Jag brukar göra bägge delarna. Om vitlöken är helt färsk brukar flätan bli väldigt lös efter en tid och riskerar att falla isär, när blasten torkar. Men det är enkelt löst genom att knyta en ny liten lina om toppen, som löken kan hängas upp i taket med.

 

början till en vitlöksfläta med tre vitlökar på ett bord.

Börja din fläta genom att fästa vitlöksblasten runt runt varandra.

 

Gör en vitlöksfläta

  • Lägg tre vitlökar med lång blast på ett bord, med blasten mot dig.
  • Fäst lökarna genom att vika blasten över varandra.
  • Sprid ut blasten i tre tydliga delar.
  • Lägg en ny vitlök till vänster och låt blasten fortsätta till "blasthögen" i mitten.
  • För sedan blasten till höger mot mitten, så som man gör när man flätar, så låses nya blasten fast.
  • Lägg en ny lök till höger och för blasten mot mitten, fläta vänster blast mot mitten.
  • Lägg nya vitlökar ömsom till vänster, höger och mitten och fläta blasten tajt.
  • Avsluta genom att fläta blasten någon decimeter och knyt sedan ihop med en knut och en ögla på linan.

 

En hand håller i en knippe lök där blasten flätas.

Nya vitlökar läggs på inför varje flätning och den nya blasten flätas in efterhand.

 

Ett knippe lök som flätas och en bunt vitlök bredvid.

Lägg på ny lök efterhand och fäst blasten efter förmåga när lökstjälkarna viks över varandra i en traditionell fläta.

 

En stående bild på en fläta som snart är klar.

Kom i håg att fläta blasten så hårt du kan. Och lägg hela tiden lökarna till vänster, höger och mitten efter varandra så att det bildas en vacker länga av vitlök.

 

Det är helt ärligt inte så noga exakt hur själva flätan görs. Lägg lökarna där du tycker det ser fint ut och fläta in blasten efterhand.

Tänk bara på att fläta blasten hårt så att den håller ihop. Färsk blast kommer att ge en lösare fläta, men det kan vara praktiskt ändå att fläta vitlöken färsk. Då är det bara att knyta ihop löken något när den torkar upp.

 

Häng i taket inomhus

Häng löken på ett torrt ställe i rumstemperatur. Jag förvarar mina flätor i köket. När löken ska användas vrider jag lätt av en lök och resten hänger kvar.

Vitlök kan lagras inomhus ganska länge, men det är stor variation mellan olika sorter när det gäller hur länge. Gör gärna lite research om dina sorter och se till att fläta vitlöken så att du har lagringsdugliga sorter i en fläta och mindre lagringsdugliga sorter i en.

 

En jämn och fin vitlöksfläta hänger mot en röd vägg.

Så läckert med en vitlöksfläta - gjord på hemodlad lök! När blasten torkar knyter jag åt linan längst upp så att inte löken dråsar i backen.

 

De minsta  och kanske inte så välvuxna vitlökarna brukar jag inte fläta. De torkar jag och vrider av blasten på, för att sedan förvara i en pappkartong. Dessa lökarna äter vi först.

Lycka till med din vitlöksfläta.
/Sara Bäckmo

 

2 svar till “Fläta vitlök”

  1. cattismagnusson skriver:

    Snyggt, snyggt!!

  2. Charlotte skriver:

    Väldigt vackert. Odlat vitlök 1 år nu och mina blev ganska små, ca 3 cm i diameter. Kan du tipsa på sorter som blir lite större är du snäll.

Lämna ett svar till Charlotte Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *