Flera veckors försprång för rotad potatis

Det här är anledningen till att jag väljer att låta min potatis gro på ett lager av jord eller torv.

Sättpotatis

Förgrodd tidig potatis av sorten 'Dunluce'.

Det här är anledningen till att jag väljer att låta min potatis gro på ett lager av jord eller torv. Efter bara fyra veckor på jord har potatisen utvecklat en fin planta med ett rejält försprång jämfört med en vanlig sättpotatis.

Potatisen ovan är av den tidiga sorten 'Dunluce'. I början av mars lades den på ett lager torv i en godislåda och ställdes svalt men ljust. Rötterna är kraftiga nu och potatisen har fått fin knubbig blast. Min dotter på två år var den som stod för planteringen för en månad sedan och idag konstaterade hon stolt att det var hennes potatis vi skulle greja med idag. Stolt dotter, stolt mamma.

Rötter

Rotsystem till fyra sättpotatisar som stått i en godislåda för att rota sig.

Vi har planterat potatisen i en pallkrage i en av odlingstunnlarna idag. Jag räknar med att den kommer att ge oss skörd i början på juni, eftersom potatisen behöver cirka tre månader på sig för att bli färdig. Den tidiga potatisen här brukar inte ge så stor skörd eftersom vi är ivriga på att skörda så snart det bara går. Och eftersom plantorna då inte blir så stora bryr jag mig inte om att ge dem mycket utrymme. Åtta plantor i en pallkrage blir fint. Hade det varit en sommar- eller höstpotatis kanske jag bara hade satt fem potatisar i en krage.

Sättpotatis

Åtta potatisplantor i en pallkrage.

Men. Varför förgro potatisen så den får både rötter och blast? Jo, hos mig får potatisen alltid potatisbladmögel. Det är en sjukdom som syns först på blasten, som får bruna fläckar som sprider sig till hela plantan och alla runtomkring. Så småningom vissnar blasten ner. Om blasten får stå kvar på plantan finns risk att möglet sprider sig till själva potatisen som drabbas av brunröta. Googla gärna bilder på potatisbladmögel så du vet hur det ser ut innan din potatis drabbas!

När potatisblasten angrips av möglet ska blasten skärs ner snabbt och forslas bort. När det görs slutar potatisen i princip att växa. Inga mer potatis bildas. Alltså är jag intresserad av att potatisen ska växa så mycket som möjligt INNAN den drabbas av potatisbladmögel. Genom att förgro potatisen lurar jag den att tro att den ligger i jord på sin växtplats drygt en månad innan den egentligen gör det. Alltså ger jag potatisen en hel månads försprång. På så sätt kan plantan ge mig större skörd.

Försprånget blir ganska tydligt då jag jämför två potatisar av samma sort, varav den ena fått ligga på jord och utveckla rötter, medan den andra endast legat svalt och ljust för att utveckla groddar.

Potatis

Min favoritpotatis 'Amandine' efter fyra veckor på torv.

Sättpotatis

Potatis 'Amandine' efter fyra veckor på en bricka i svalt men ljust utrymme.

Potatisen ovan kommer att behöva ytterligare några veckor i jord för att utveckla rötter som i sin tur sedan kan bilda potatisknölar.

Igår började jag som sagt att plantera ut tidiga potatisen i odlingstunneln. Nästa vecka, eller så snart jag fått hem två balar gammalt ensilage som ska användas till potatisodlingen, kommer jag att börja sätta ut både sommar- och höst-/vinterpotatis.
/Sara Bäckmo

Läs gärna mer Skillnadens Trädgård här:
"Jag får gåshud av att odla allt själv."
Nu börjar odlingsåret i trädgårdsskafferiet
Så redan nu och få tidig skörd i vår
Kompisodla och skörda mer

 

07. april 2015

5 svar till “Flera veckors försprång för rotad potatis”

 1. Annica skriver:

  Rotar du alla olika potstissorter samtidigt? (Tidigt, somnar,höst/vinter) Om inte, när rotar du sommar och höst/vinterpotatisen? När jag skördat den tidiga sorten, kan jag sätta höst/vinterpotatisen i samma grop samma år (för att byta plats nästa år) eller är det bättre att planera någon form av böna som du nämnt i ett annat inlägg? Tack för en superblogg!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag rotar alla potatissorter samtidigt. Om jag av utrymmesskäl måste prioritera gör jag de tidiga potatisarna och sommarpotatisen först, eftersom de drabbas av potatisbladmögel tidigare än vinterpotatisen. Kommer mer info på bloggen i veckan som kommer. De år jag satt en ny omgång potatis under sommaren har jag gjort det på samma plats där jag skördat första vändan. Har funkat fint. /Sara

 2. Annica skriver:

  Rotar du alla olika potstissorter samtidigt? (Tidigt, somnar,höst/vinter) Om inte, när rotar du sommar och höst/vinterpotatisen? När jag skördat den tidiga sorten, kan jag sätta höst/vinterpotatisen i samma grop samma år (för att byta plats nästa år) eller är det bättre att planera någon form av böna som du nämnt i ett annat inlägg? Tack för en superblogg!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag rotar alla potatissorter samtidigt. Om jag av utrymmesskäl måste prioritera gör jag de tidiga potatisarna och sommarpotatisen först, eftersom de drabbas av potatisbladmögel tidigare än vinterpotatisen. Kommer mer info på bloggen i veckan som kommer. De år jag satt en ny omgång potatis under sommaren har jag gjort det på samma plats där jag skördat första vändan. Har funkat fint. /Sara

 3. Nattis skriver:

  När man planterar ut dom, ska man bara täcka över potatisen med jord eller även lite av blasten?

  Tack för en superbra blogg med massa inspiration och bra tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *