01. januari 2021

Bukett av rosenskära
- blommor, knoppar, blad -

Tänk att en och samma växt kan ge olika material till en bukett! Rosenskära kan procuera både blommor, blad och knoppar som går att använda till vackra ting.

Närbild på rosaröd blomma underifrån

Grunden i den här buketten är stjälkar med blommor, blad och blomknoppar av rosenskära. Foto: Ida Sjöö

 

De flesta växter har flera delar som är fina att använda i buketter – inte bara blommorna. Rosenskära är en vacker växt som illustrerar detta fint. I en bukett kan både blommor, knoppar och blad användas. Det är så himla fiffigt! För att göra en enkel bukett, lite tjusigare än att bara bunta ihop blommorna, så kan olika delar av växten användas. Här ska du få se en bukett jag gjort av min favoritsort 'Rubenza', som jag odlade blommande häck i min lilla trädgård sommaren 2020. Läs mer om rosenskära i länken nedan.

 

Läs mer: Odla rosenskära som snittblomma

 

Rosa rosenskära i bukett.

En gullig och nästan bollformad bukett med endast rosenskära som ingrediens. Foto: Ida Sjöö.

 

Knopp, blommor och blad

När jag gjort buketter har jag försökt att ta bort en hel del blad från blomstjälkarna, så att blomman i sig får vara huvudnumret. Vissa blad återanvänds i buketten, som en egen detalj, eller så sätts andra gröna delar till. Att addera bladen för sig tycker jag ger mig möjlighet att kontrollera själva buketten bättre och det är lätt att få till en bra mix av blommor och blad.

 

Läs mer: Att binda bukett i spiralform

 

Rosenskära har ett ganska dill-likt bladverk och på kraftiga plantor kan sidoskott nypas av och användas bara för bladens skull. När jag gjort buketten nedan har jag förberett växtdelarna var för sig och sedan satt ihop med stjälkarna i spiral, där blomstjälkar, blad och stjälkar med blomknopp varvats med varandra. Superenkelt och resultatet blev jättegulligt.

 

Bukett med rosa rosenskära

Detta är min favorit bland rosenskärorna, en enkelblommande djupröd blomma som heter 'Rubenza'. Foto: Ida Sjöö.

Närbild på rosenskära i rosa.

Detta är min favorit bland rosenskärorna, en enkelblommande djupröd blomma som heter 'Rubenza'. Foto: Ida Sjöö.

Blommor och blad av rosenskära på en bakgrund av bräder.

Här har jag förberett blommor och blad för en bukett, genom att ta bort de nedre bladen på stjälken. Foto: Ida Sjöö.

HÄNGIGA STJÄLKAR

Stjälkar med bara blad ser lätt lite hängiga ut efter att de klippts från plantan. Men de piggnar snart till om du sätter stjälkarna eller den färdiga buketten i vatten. Då reser sig bladen och får fin spänst. En bukett som ska ges bort sätts med fördel i vatten några timmar innan du går hemifrån, då ser buketten välmående ut.

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

Foto: Ida Sjöö.

 

Rosenskära må vara lätt att odla men är kanske inte en av de mest lättskördade sommarblommorna, på grund av sitt växtsätt. Man behöver ofta leta lite för att hitta stjälkarna som har finast och bästa blommorna. Dessutom blommar de över ganska fort. Till buketten är det finast att använda blommor som ganska nyligen slagit ut, så att de inte vissnar så fort i vas. Men det är väl värt mödan. Rosenskära är otroligt vacker i buketter! Och ett extra plus för att många olika växtdelar kan användas. Här är de jag provat.

 

  • blomma
  • knopp
  • stjälk med blad
  • torkad fröställning
  • blomknapp utan frö

 

Bukett med rosa blommor

När 'Rubenza' är nyligen utslagen är blomman djupt röd. Senare bleknar den och får en mer gammelrosa ton. Foto: Ida Sjöö.

Nedre delen av bukett.

Buketten är bunden med det som kallas för spiralteknik, där stjälkarna ligger åt ena hållet och blomman åt andra. Foto: Ida Sjöö.

 

PLOCKA MER

Rosenskära belönar dig med fler blommor om du plockar ofta och mycket. Plocka blommorna strax ovanför ett blad, då grenar sig stjälken och nya blommor växer fram.

 

Även om det förstås är fint med många olika slag blommor i en bukett, är det kul att veta att de olika växtdelarna ser så fina ut när de sätts samman på ett lite mer organiserat sätt. Som en rosa fluffboll med lite grönt. Rosenskära finns i många sorter, mestadels i olika rosa, vita och ljusgula sorter. Och jag hoppas du provar att odla någon av dem i din trädgård. Det är en av sommarens finaste blommor!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

Ett svar till “Bukett av rosenskära”

  1. Marie skriver:

    Fantastiskt! Odlade rosenskära med mediokert resultat förra året men ger mig på det igen detta året. Har beställt tre olika sorter, bland annat den i inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *