21. maj 2021

Så används blomhållare
- med tulpaner -

Har du en ny eller gammal blomhållare hemma? Jag har använt mina flitigt till vårens tulpaner och är så glad över att det blir så fint. Här får du tips om tulpaner i blomhållare.

Ett gult och vitt tulpanarrangemang i blomhållare.

Åt vilket håll vill du peka, lille vän? Tulpanerna har egna viljor och det gäller att känna sig fram när de sätts i blomhållaren. Foto: Maria Fors Östberg

 

Det är ingalunda ett nytt fenomen att sätta blomstjälkar i olika slags hållare. På loppisar och antikaffärer hittas vackra blomhållare i glas och keramik, vissa riktigt finurliga i utformningen. Oavsett hur de ser ut är grunden en slags klump av något tungt material, där blomsterstjälkarna kan sättas ner i hål. På så vis kan blommor arrangeras snabbt och enkelt - med eller utan vas.

 

Prenumerera på Skillnadens blommor till din mail

 

En blomhållare i vit keramik.

Så här ser min stora blomhållare ut. Hålen pekar lite inåt, så att stjälkarna får fin lutning utåt. Foto: Maria Fors Östberg

En vit papegojtulpan i blomhållare.

Keramik är tungt och blomhållaren står stadigt även om tulpanerna lutar lite utåt. Foto: Maria Fors Östberg

Sara klipper en tulpanstjälk med en sekatör.

De fina blomhållarna finns snart med tillhörande fat. Foto: Maria Fors Östberg

Tulpanlök med rotsystem.

Jag skördar mina tulpaner med löken kvar. Den klipps bort innan blommorna sätts i blomhållaren. Foto: Maria Fors Östberg

Ett gult och vitt tulpanarrangemang i blomhållare får vatten.

Det är viktigt att blomhållaren sätts på ett fat - annars vissnar blommorna snabbt. Foto: Maria Fors Östberg

 

Ställ på fat

Jag har tagit fram en egen blomhållare i keramik, i färg och form som jag själv gillar. På våren har jag njutit maximalt av att använda tulpaner i den fina keramikprylen. Satt på ett enkelt fat (det kommer snart fat som hör till blomhållaren i min webbutik...) har det varit ett vackert och uppskattat stilleben på skrivbordet.

Tulpaner är ganska törstiga blommor. När du arrangerar i en blomhållare ska du se till att den står i en vas, skål eller ett fat som håller en del vatten. Ett grunt fat behöver fyllas på oftare.

 

UNDVIK LÅNGISAR

Tänk på att just tulpanblommor blir tunga, stjälkarna böjs lätt under tyngden. Anpassa därför längden när du använder i blomhållare utan vas, så att stjälken klarar att bära upp blomman. I större arrangemang är det fint om långa stjälkar får "flyta ut" lite, men hålls då rimligt på plats av en skål eller vas.

 

 

Ett gult och vitt tulpanarrangemang i blomhållare.

Foto: Maria Fors Östberg

Ett gult och vitt tulpanarrangemang i blomhållare.

Foto: Maria Fors Östberg

Ett gult och vitt tulpanarrangemang i blomhållare.

Foto: Maria Fors Östberg

Ett gult och vitt tulpanarrangemang i blomhållare.

Foto: Maria Fors Östberg

 

Olika höjd

En sak som är så roligt med tulpaner är att många sorter fortsätter att växa på höjden - efter att de plockats. Det kan märkas extra tydligt i en blomhållare, där man från start anpassar höjden på arrangemanget till blommorna så som de ser ut just då. Hux flux några dagar senare har förutsättningarna ändrats, när tulpanerna vuxit nära nog en decimeter. Vilken växtkraft!

I blomhållaren är det fint att klippa tulpanerna i olika längder. Några kan vara lägre i förgrunden och spreta lite åt sidorna. Andra kan skapa lite höjd i mitten eller på sidorna.

I min blomhållare är hålen svagt lutande utåt så att stjälkarna får fin spridning. Om andra blommor än tulpaner används kan flera stjälkar sättas i samma hål, för att få mer stadga. Ofta är tulpanstjälkarna så stadiga och kraftiga att det bara ryms en stjälk i varje hål.

 

Läs mer om tulpaner

 

Tulpanlökar ligger på ett bord.

Lökarna från skördade tulpaner ger oftast inte någon lika frodig blomma nästa år. I odling för snitt kasseras lökarna efter en säsong. Foto: Maria Fors Östberg

Ljusgula tulpaner ligger på ett bord.

Det är fint att blanda blommor i olika stadier, både knopp, halvt utslagen och helt utslagen. Foto: Maria Fors Östberg

En grön blomhållare i keramik.

Blomhållarna har mitt namn tryckt på. Det ser lite lyxigt ut att ha "sin egen" blomhållare. Foto: Maria Fors Östberg

Ett bord med sett ovanifrån med massor av tulpaner och blomhållare.

En kreativ verkstad att plocka fram blommor och pyssel en eftermiddag i arbetsrummet. Foto: Maria Fors Östberg

 

Vilken härlig lekstuga det är att ha närodlade tulpaner att fixa med! I blomhållaren blir tulpanerna lätta att sätta samman och ett fint komplement till tulpaner i traditionell vas, som ju är hur fint som helst. Själv har jag uppskattat att kunna ha några tulpanstjälkar i blomhållare i fönsterkarmen eller på platser det inte finns så mycket utrymme. Blomhållaren är nätt, men rymmer en hel del blommor. Det ser så gulligt ut!

Hoppas du hittar en blomhållare att prova med. Några av mina läsare har berättat att de hittat blomhållare hemma, som de använt som pennställ och liknande - utan att veta vad rätta användningen är. Om du hittar en, vare sig det är hemma eller på loppis, tycker jag att du ska damma av de och göra en liten installation. Det är kul att prova och det är väldigt lätt.

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Maria Fors Östberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *