Ta bort blad på blommor

En bukett blommor från trädgården håller sig extra länge i vas om du tar bort en del blad nertill på blomstjälkarna. Här visar jag och ger fler tips.

Sara med en nyplockad bukett

En enkel vas med blommor från trädgården, allt blir extra hållbart när stjälkarna inte har blad som smutsar ner vattnet. Foto: Ida Sjöö.

 

Det finns många knep för att göra en fin och hållbar bukett med blommor från trädgården. Alla har sina egna trix, med alltifrån en skvätt socker i vattnet till att snitta blommorna på speciella sätt när buketten är klar. Idag vill jag tipsa om att ta bort blad från stjälkarna. Det underlättar både när buketten sätts ihop och gör att buketten kan stå längre i vasen och hålla sig fräsch. Hur mycket blad man vill ta bort är förstås upp till var och en, men det finns en bra grundregel att hålla sig till.

 

PRENUMERERA PÅ INLÄGG FRÅN SKILLNADENS BLOMMOR TILL DIN MAIL

 

Sara plockar zinnia

Vackra zinnior odlas främst för blommornas skull, men på köpet får man också en hel del blad. Foto: Ida Sjöö.

Sara med stjälkar

Vissa stjälkar av zinnia har blad som sitter praktiskt i par, medan andra har små eller stora sidoskott som stjäl utrymme och fokus. Foto: Ida Sjöö.

Sara med målla

Fröställningar till målla har ofta små spröt av fröer som täcker hela stjälken och de kan behöva friseras lite. Foto: Ida Sjöö.

Sara med ett fång blommor

Ett fång nyskördade blommor - så roligt att börja fixa med! Foto: Ida Sjöö.

 

Ta bort blad

För att buketten ska hålla sig maximalt länge när den står i en vas brukar man säga att alla blad på blomstjälken som riskerar att hamna under vatten, ska tas bort. Bladen smutsar ner vattnet och ger blommorna sämre förutsättningar att hållas fräscha. Vattnat blir solkigt och illaluktande när gamla blad börjar ruttna i vattnet och det är verkligen mycket bra att ta bort just de bladen.

Vidare kan man också ta bort blad längre upp på stjälken. Bladen tar ofta ganska stor plats i buketten, vissa växter har ju himla yviga blad och därtill massor av dem. Genom att rensa bort en del blad lämnas mer utrymme till blommorna. Det gör också buketten lite lättare att hantera när den sätts ihop, eftersom handen som håller buketten inte behöver hålla så stor bunt.

 

Läs mer: Plocka och skörda för att få fler blommor

 

När blommor skördas i landet klipps de av alldeles ovanför ett bladpar, på så vis kan växten sätta nya sidoskott som senare producerar fler blommor. Stjälken som klippts har ofta mer eller mindre blad på stjälken.

En del drar bort alla blad från blomstjälken redan när blomman skördats, men jag tycker det är bättre att först skörda allt och sedan göra förberedelserna till buketten. När jag är ute i landet vet jag nämligen inte exakt vad jag tänkt göra och hur mycket blad jag vill ha i min bukett. Ibland är det ju superfint med lite grönt bland blommorna.

 


TRE SÄTT ATT TA BORT BLAD

  • - nyp eller klipp bort blad för blad längs stjälken
  • - dra bort bladen nedåt, med fingrarna slutna om stjälken
  • - "skrapa" bort bladen med kniv eller särskilt floristredskap

 

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Fler bladiga tips

När jag ska göra en bukett brukar jag först skörda blommorna, sedan lägga upp de olika sorterna på ett bord så jag ser vad jag har att jobba med. Därefter går jag igenom hög för hög och skalar bort så mycket blad jag tycker behövs. Då är allt klart när jag väl ska börja göra buketten.

 

Läs mer: Lär dig binda bukett med spiralteknik

 

Stjälkar med blad är ju också väldigt snyggt att ha i en bukett, som sällskap till blommor. Men jag tycker det är snyggare då att ha med några stjälkar utan blommor - bara med blad. Istället för att ta hänsyn till blad som sitter på stjälk med blomma, kan jag pussla ihop bladverk på egna stjälkar.

Om jag gör en "bollformad" bukett med många blommor, brukar jag ta bort i princip alla blad på blomstjälkarna. Om jag gör en mer löst bunden bukett där stjälkarna spretar och ger mer luft mellan stjälkarna, då brukar jag låta fler blad vara kvar.

 

Sara binder bukett

Jag brukar repa bladen av stjälken genom att knipa åt runt stjälken med fingrarna. Foto: Ida Sjöö.

 

Snittblommor till bukett

Alla avbladade stjälkar läggs i en bunt och det blir lätt att sätta igång och göra buketten. Foto: Ida Sjöö.

 

Sara med bukett i vas

Inga blad hänger nu ner i vattnet och skräpar, det är både praktiskt och snyggt - särskilt om du har en genomskinlig vas. Foto: Ida Sjöö.

 

När du gör din bukett kan du alltså tänka på att i första hand ta bort blad som kommer att hamna i vatten när blommorna sätts i vas. Justera och putsa lite också då buketten är klar, om du ser att några blad hamnar på fel ställe.

Du kan också ta bort blad längre upp på stjälken för att skapa den slags bukett som du önskar, med mer eller mindre grönt (eller andra färger blad kan ha) bland blommorna. Precis som det blommiga ger ju också bladen ett fint uttryck till helheten och vissa blad är verkligen snygga att väva in.

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

05. september 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *